02.11.2015

Kootut selitykset

Kilpirauhasen oireet ovat niin monenkirjavia, että tällä taudilla saa kyllä selitettyä monta "vaivaa".

Kilpparin vajaatoiminnan oireet ilmenevät hyvin erilailla eri henkilöillä. Yleisimpiä lienevät mm. väsymys, kylmyyden tunne, masennus, suolisto-oireet, lihaskipu, näköhäiriöt, sydänvaivat, verenkiertoelimistön häiriöt, kuiva iho, hiusten lähtö, turvotus, paino-ongelmat ja kuukautishäiriöt.

Se "hyvä" puoli tässä on, että nyt voin selittää monen monta vaivaa vajaatoiminnalla.

Paino

Ja kauppalappuun kaksi fazerin sinistä (riittää kolmeksi päiväksi)
Kilpparipotilailla paino nousee helposti ja kiloja on vaikea saada pois. Jee, voin siis huoletta syödä suklaata ja muita herkkuja, sillä paino nousisi kuitenkin. Aineenvaihdunta ja kalorien kulutus on siis hitaampaa kuin normaalisti. Minulla on siis sairaus, joka lihottaa!

Väsymys

No kun millään jaksa nyt, pakko katsoa vielä telkkasta tää saippuasarja
Väsymys on seuralainen, sillä ei ole mitään tekemistä laiskuuden kanssa. Imuroisin kyllä tänään, mutta kun ei millään nyt jaksa. Ja olisin tietysti aamulla vienyt koiran, jos vain olisin jaksanut nousta. Mutta yö meni niin huonosti. Tää on taas näitä kilpparivaivoja..

Masennus

En mä lähde Annikki-tädin 80-juhliin, nyt ei vaan huvita
Ei sille voi mitään, että ei vaan huvita nähdä ketään, eikä tehdä mitään. Paljon kivempi on olla kotona omassa sängyssä ja tuijottaa kattoa. Elämä on ihan täysin tarkoituksetonta. En halua jutella kenenkään kanssa. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa siis erakoitumista.

Palelu

Mun on saatava uusi talvitakki ja nuo ihanat hanhenuntuva jalkalämmittimet
Aina on kylmä, oli sitten kesä tai talvi. No kesällä joskus ei palele, eikä tarvitse käyttää sisällä hanskoja. Mutta villasukat aina jalassa. Talvella vaatekertoja on kolmesta-viiteen - riippuen lämpötilasta ja kosteudesta - alusvaatteet, villa-alusvaattet, tavallinen collagepusero tms, villapaita ja viimeisenä viltti tai pontso. Jos mennään ulos, niin sitten kerroksia on luonnollisesti vähän enemmän. Hyvä puoli on, että saunassa eikä liikkuessa hikoile. Ei mene rahaa dödöihin!

Näköhäiriöt

Joku tuolla toisella puolella jalkakäytävää heiluu jotain, onkohan joku hihhuli!
Entinen luokkakaveri Kiljusen Hellu lukion toiseltahan se olikin....enpä tunnistanut, voi harmi. Kilpirauhasen vajaatoiminnalla voi siis selittää sen, että kävelee ylpeästi vanhan tutun ohitse (minkä kanssa ei olisi muutenkaan halunnut jutella). Mutta vielä kätevämpi tämä näköhäiriö on, jos ryttäät vaikka perheen auton parkkipaikalla....ihan oikeesti, en mä nähnyt sitä autoa.

Seksi

Päätä särkee on jo vanha virsi, kilpparin vajaatoiminta on parempi
Siis tämä kohta sopii niille pariskunnille, joiden kiihkein kausi on mennyt. Enää ei tarvitse valittaa päätä tai muuta epämääräistä, vaan kilpparista tää johtuu ettei huvita. Eikä kostu. Toisaalta helpottaa parisuhteen toista osapuolta, huh, ei se johtunutkaan minusta! 
Ongelmia aiheutuu, mikäli on vastarakastunut, eikä silti oikein seksi kiinnosta, apuva!

Ulkonäkö

Silmäluomet hilseilevät, maha on turvoksissa ja hiukset lähtee
Niin aina ei voi olla parhaimmillaan. Ainakaan jos kilppari vaivaa. Iho kuivuu ja saa aina rasvata - no, toistaalta saa ihania vartalovoiteita. Mutta nuo hiukset, niitä kun alkaa kourakaupalla lähtemään päästä, niin itku tulee. Mutta kaljunahan (ainakin naisena) sitä on oman tiensä kulkija, muutama hyvä lävistys silmäkulmaan, tatuointi päänahkaan ja baanalle. Uskallan olla oma itseni.

Ilmavaivat

Oho, koira pieraisi...
Keliakia, ummetus, ilmavaivat, ripuli, laktoosiongelmat jne. Tätä ei tarvitse selittää tämän enempää (muista miettiä seuraavaa: missä ja mitä syöt, kenen seurassa ja selvitä missä lähin vessa ja jos olet kaupungilla, varaa kolikoita ovea varten).

Liikunta

Sydämestä ottaa ja heikottaa, hengästyttää, lihakset on ihan jäykät
Tuntuu kuin tulisi sydänkohtaus, pulssi hakkaa hullun lailla, odotas, nyt tuli jotain ryhtihäiriöitäkin. Parasta istuuntua hetkeksi. Vasen jalkakin tuntuu heikolta ja jäykältä. Pitäisikö jo kääntyä, ollaan kävelty jo yli puoli kilsaa.

Lisätietoja oireista löydät esimerkiksi http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/kilpirauhassairaudet/asiantuntijoiden-kirjoituksia/132-kilpirauhasen-vajaatoiminnan-oireet-ja-toteaminen-ulla-slama-kilpi-42011.html

Niinpä niin. Mutta oikeesti, ei nää vaivat kivoja ole, vaikka nyt vähän vitsillä vietiinkin asiaa eteenpäin. Voimia!

 

Jaa tämä:
Sari Autere

Kuudesaisti.net sivuston perustaja ja päätoimittaja, joka myös kirjoittaa sivustolle aina ehtiessään. Lähellä sydäntä Äiti maa ja Uusi kultainen aika.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net