12.05.2015

Kiitollisuuden ihmeitä tekevä voima

Luin hiljattain tutkimuksesta, jossa seurattiin ryhmää ihmisiä, jotka ohjeistettiin pitämään päivittäistä kiitollisuuspäiväkirjaa. Joukossa oli henkilöitä joilla oli mm. unihäiriöitä, masennusta, ahdistuneisuutta ja kipuja. Vertailuryhmän jäsenet eivät pitäneet minkäänlaista kirjaa kiitollisuudenaiheistaan.

Tutkimuksen lopputulema oli se, että kiitollisuuspäiväkirjaa pitäneet alkoivat nukkua paremmin, masennus ja ahdistuneisuus lieveni tai hävisi kokonaan, ruokahalu normalisoitui, kivut lievenivät tai katosivat ja koehenkilöt alkoivat liikkua aikaisempaa enemmän.

Miksi näin? Vaikutusten syyksi paljastui se, että kiitollisuudentunne aktivoi aivojen hypotalamusta, joka säätelee mm. unta, janontunnetta ja ruokahalua, sekä vaikuttaa aineenvaihduntaan ja stressitasoihin. Toinen vaikuttava tekijä oli lisääntynyt dopamiinin eritys. Dopamiini on ns. hyvän olon välittäjäaine, joka on osa elimistömme palkkiojärjestelmää. Se on myös aktivoiva välittäjäaine, joka saa tekemään lisää sitä mikä sai aikaiseksi hyvänolon tunteen. Kun siis tunnet kiitollisuutta, aivot välittävät dopamiinia joka tuntuu hyvältä ja saa sinut tekemään lisää samaa. Kaiken lisäksi aivomme on viritetty niin, että ne eivät kovin helposti pysty fokusoimaan negatiivisiin ja positiivisiin ärsykkeisiin yhtä aikaa. Kun syötät mielellesi kiitollisuuden ajatuksia, sisäänrakennettu mekanismi saa aivosi hakemaan lisää asioita joista iloita ja olla kiitollinen.

Jos ajatellaan tätä positiivista kierrettä energeettisestä näkövinkkelistä ja vetovoiman lain kannalta, kiitollisuus kohottaa värähtelyäsi ja saa sinut vetämään puoleesi samankaltaista värähtelyä. Olen huomannut kerta toisensa jälkeen kuinka kiitollisuus on vetänyt elämässäni puoleensa esimerkiksi tavallista ystävällisempää palvelua, ilahduttavia yllätyksiä, ihania kohtaamisia ja kaikenlaisia kutkuttavia tilaisuuksia.

Miten tuntea lisää kiitollisuutta?

Kiitollisuutta on helppo tuntea silloin kun kaikki menee hyvin, mutta mikä avuksi silloin kun mieli on maassa? Juju on siinä, ettei yritä harpata tunneasteikolla liian suurta askelta ylöspäin kerralla. Tehokkain metodi on hakea helpotuksen tunnetta sen sijaan että yrittäisi väkisin olla onnellinen. Jos olo on täysin voimaton, askel parempaan oloon voi olla esimerkiksi suuttumus. Suuttumus lisää toimintakykyä ja saa meidät irti passiivisesta uhrin olotilasta. Seuraava askel suuttumuksesta parempaan suuntaan voi olla vaikkapa turhautuneisuus. Tunteitaan ei kannata koittaa painaa villaisella, sillä tukahdutettu tunne ei katoa. Parempi on myöntää ensin että on ikävä olo ja alkaa sitten luotsata itseään parempiin värähtelyihin. Voit esimerkiksi puhua itseksesi ääneen tai purkaa turhautumistasi ystävälle, joka voi auttaa sinua siirtymään tunneasteikolla ylöspäin vaikkapa varovaisen toiveikkuuden puolelle. Kun olet saanut negatiivisen tunteen purettua ja kohotettua itsesi parempaan tunnetilaan, on helpompaa keskittyä kiitollisuudenaiheisiin.

Kiitollisuutta voit lisätä esimerkiksi pitämällä kiitollisuuspäiväkirjaa, listaamalla joka ilta kaikki asiat jotka menivät hyvin tai tekemällä päivän mittaan tietoisesti sitä, että haet ympäristöstäsi kaikkea mistä pidät, mistä tulet iloiseksi ja mistä olet kiitollinen. Itse kirjoitan joka päivän päätteeksi ranskalaisin viivoin ylös kaikki päivän aikana tapahtuneet mukavat asiat, olivat ne kuinka pieniä tahansa.

Jos haluan tehdä itsestäni todellisen positiivisuusmagneetin, vellon kiitollisuudessa oikein urakalla. Laitan lempimusiikkiani soimaan, kuvittelen avaavani sydämeni apposen auki ja fiilistelen kaikkea ihanaa ja ajattelen minulle rakkaita ihmisiä. Ei mene kauaakaan kun olen niin suuressa kiitollisuudentunteessa, että kyyneleet valuvat poskilleni. Se, jos mikä on magneettista ja saa aikaan hyvän olon hormonien vyöryn. Luonnossa liikkuminen, taide-elämykset, inspiroiva kirja, palveluksen tekeminen toiselle, jne., ovat myös oivallisia keinoja aktivoida kiitollisuudentunne itsessään. Kiitollisuuden yksi ihanista puolista on se, että se avaa pikkuhiljaa sydämen näkemään kauneuden kaikessa ja kaikissa. Tuntemattomista tulee veljiä ja sisaria ja pystymme näkemään helpommin ihmisten sisimpään, sinne sieluksi kutsuttuun autenttiseen ytimeen, joka loistaa kauniina meissä jokaisessa, vaikka se olisi piilossa kuinka monen kerroksen alla.

Toivon sinulle monia kiitollisuudenaiheita!

Rakkaudella,

Suvi

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net