13.02.2018

Kärsivällisyys

Luin vuosia sitten kirjan ”Revi tämä kirja”. Se oli varsin mainio tehtäväkirja ja siinä kirjan nimen mukaisesti revittiin kirjaa lukiessa useita sivuja. Siinä oli monenlaisia tehtäviä ja yksi mieleenpainuvimmista oli sellainen, jossa sivu piti katsomatta sitä repiä irti ja paperi saman tien rutistaa pieneksi palloksi ja laittaa se tyhjään tulitikkulaatikkoon tai johonkin muuhun rasiaan. Sitten rasia piti sijoittaa sellaiselle paikalle, jossa sen näkisi joka päivä.

Tehtävässä mitattiin kärsivällisyyttä siitä, kuinka kauan kestät olla avaamatta ja katsomatta paperin salaisuutta? Kokeilepa kotikonstein samaa, pyydä ystävääsi tai puolisoasi kirjoittamaan jotain paperille ja hän laittaa sen rasiaan ja antaa rasian sinulle. Kuinka kauan voit olla avaamatta rasiaa?

Tänään aamulla kuulin vastaavanlaisesta tehtävästä tarinan. Tarhaikäisille lapsille oli tehty testi, jossa pöydälle oli laitettu karamelli ja annettu tehtäväksi olla koskematta siihen 10 minuuttiin. Heille oli myös kerrottu, että jos he pystyvät olemaan syömättä sitä, niin he saavat 10 minuutin päästä kokonaisen laatikon samoja karamelleja. Vain hyvin harva pystyi olemaan syömättä tuota karamellia. Pystyisitkö Sinä samaan? Tehtävästä on erittäin helppo keksiä erilaisia muunnoksia ja sillä on mielestäni varsin helppo mitata kärsivällisyyttämme.

Usein kuulee puhuttavan, että nykyinen sukupolvi edustaa ”kaikki mulle heti” - asenteen omaavaa sukupolvea. Siinä ei ole kärsivällisyydelle sijaa. Kärsivällisyydellä ja kärsimyksellä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, vaikka monelle kärsimättömyydestä tulee varmasti myös kärsimystä. Yksi parhaimpia oppeja, joita olen elämäni aikana säästäväisyydestä ja samalla myös kärsivällisyydestä oppinut, on se, että kaikista tuloistani laitan aina vähintään 10 % säästöön. Sitä samaa suosittelen myös Sinulle.

Jo lapsuudessani vanhempani opettivat minua säästäväisyyteen ja kärsivällisyyteen siten, että kaikki suuret hankinnat tein siten, että itse säästin hankittavasta asiasta puolet ja vanhempani maksoivat sitten toisen puolen. Näin hankin itselleni mm. ensimmäisen vaihdepyöräni, uuden mopon ja ensimmäisen moottoripyöräni ja monen monta muutakin asiaa. Tuosta taidosta olen edelleen hyvin kiitollinen vanhemmilleni, tosin nykyään säästän kaiken itse. Olen elänyt ilman henkilökohtaista pankkilainaa jo kymmenkunta vuotta. Sanonta; ”Ei ne suuret tulot, vaan kohtuulliset menot”, pitää todella paikkansa.

Arvaatko, kuinka kauan kykenin pitämään rasian salaisuuden? Tunnin? Päivän? Viikon? Kuukauden? Vuoden? Siinä kävi niin, että pidin sitä näkyvillä reilun vuoden ja erään kerran siivotessani päätin heittää sen roskiin. En siis avannut sitä koskaan.

RantaLepola2

Jaa tämä:
Jyrki Hämäläinen

"Kuka Minä Olen"- blogin kirjoittaja Jyrki Hämäläinen avaa ovia suomalaisen miehen, insinöörin ja menestyneen yrittäjän sielunmaisemaan. Jykä käyttää blogitekstien inspiraationa Merja Takamäen Kuka minä olen -kirjaa. Jykä on seikkailija, innostuja ja onnistuja. Hänen positiivinen sekä elämää ja ihmisyyttä kunnioittava elämänasenne huokuu hänen teksteistään. Hän etsii, yllättää ja rikkoo rajoja. Myös blogiteksteissään! – Kirsi –

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net