08.06.2017

Ikää tulee, mutta tarvitseeko ruveta vanhaksi?

Päivä päivältä sitä kertyy lisää, ikää, vuosia, vuosikymmeniä. Miksi iän karttuminen näkyy toisissa enemmän kuin toisissa?

Tiedetään, että elämäntavat vaikuttavat, se mitä syömme, minkä verran liikumme, mutta se mitä kehomme sisällä tapahtuu, sille emme voi mitään? Vai voimmeko sittenkin?

Nobel-palkinnonsaaja tiedenainen Elizabeth Blackburn ja terveyspsykologi Elissa Epel ovat tutkineet ihmismielen, ajatusten, tunteiden ja asenteiden vaikutusta kehoon biologisella tasolla.

Kaikkien solujemme geneettisessä ytimessä on telomereiksi kutsuttuja ”osasia”, jotka ovat kromosomien päissä. Ne lyhenevät joka kerta, kun solu jakautuu, ne vaikuttavat siihen kuinka nopeasti solu vanhenee. Kun ne tulevat liian lyhyiksi, solu lakkaa kokonaan jakautumasta. Kaikkia syitä solujen vanhenemiseen ei vielä tiedetä, mutta lyhyet telomerit ovat yksi pääsyistä.

Ikääntyminen on dynaaminen prosessi, jota voidaan nopeuttaa tai hidastaa.

Telomerit eivät vain yksinkertaisesti toteuta geneettistä koodiasi, telomerisi kuuntelevat sinua. Syömäsi ruoka, liikunnan määrä, se, miten vastaat haasteisiin ja monet muut tekijät näyttävät vaikuttavan telomereihisi ja voivat estää ennenaikaisen ikääntymisen solutasolla.

Eräs hyvästä terveydestä nauttimisen edellytyksistä on se, että yksinkertaisesti teet oman osasi vaaliaksesi tervettä solujen uudistumista.

Useiden ajatusmallien on todettu olevan epäterveellisiä telomereille.

1. Kyyninen vihamielisyys – voimakas viha ja jatkuvat ajatukset, että toisiin ihmisiin ei voi luottaa.

2. Pessimismi

3. Asioiden märehtiminen. Se eroaa tavallisesta sisäisestä asioiden tarkastelusta ja analyysista, siitä miksi asiat tapahtuvat tietyllä tavalla. Siitä voi seurata joitain epämukavia tunteita, mutta märehtiminen tuntuu kauhealta eikä johda tuloksiin vaan jatkuvaan uudelleen märehtimiseen ja jatkuvaan stressiin. Kun työstät tätä asiaa, voit ajatella, että ”Tämä on vain ajatus.”

4. Ajatusten ja tunteiden tukahduttaminen. Jos pyrimme hallitsemaan stressaavia ajatuksia upottamalla pahat ajatukset alitajuntamme pohjamutiin, se voi kostautua. Kroonisesti stressaantuneiden aivojen voimavaroja on jo verotettu – sitä kutsutaan kognitiiviseksi kuormaksi – joten niiden on vielä vaikeampaa tukahduttaa onnistuneesti ajatuksia. Sen sijaa että stressi vähenisi, saamme sitä lisää. Pienessä tutkimuksessa yhdistyi negatiivisten tunteiden ja ajatusten voimakas tukahduttaminen telomerien lyhenemiseen. Tukahduttaminen yksin tuskin riittää vahingoittamaan telomeerejä, mutta se voi johtaa krooniseen stressiin ja depressioon, jotka molemmat voivat lyhentää telomerejäsi.

5. Ajatusten harhailu; teet yhtä asiaa ja ajatuksesi kiertelevät ties missä.

Tekosi ovat tulosta tunteistasi, ajatuksistasi ja uskomuksistasi.

1. Rauhallisuus, rakkaus, ymmärtäminen; et ota asioita liian henkilökohtaisesti.

2. Tasapainoinen hengittäminen niin sisään-ulos kuin ihmissuhteissa, antaminen ja vastaanottaminen.

3. Nauraminen, huumori. Ne lisäävät endorfiinien erittymistä kehoon.

4. Kiitollisuus elämästä, siitä mitä sinulla on.

5. Riittävä uni.

6. Terveellinen, sinulle sopiva ravinto ja riittävä liikunta.

Henkesi asuu kehossasi, sillä ei ole muuta kotia täällä maan päällä, sen vuoksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta.

Yhteenvetona voi sanoa, että terveellinen elämän on kehityskysymys. Mikäli et halua vanheta ennen aikojasi, voit alkaa panostaa sisäisen elämäsi kehittämiseen.

Olen koonnut näitä asioita: IDEAS.TED.COM ja Ed Park.M.D,

Rentouttavia kesäpäiviä

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net