23.08.2018

Haluatko oppia muutaman nopean ja helposti omaksuttavan stressinhallintamenetelmän?

Stressiä stressin perään, vatsa reistailee ja pullistuu, eikä mikään tunnu auttavan. Jatkuvat vatsavaivat hermostuttavat ja huolestuttavat ja stressi sen kun kasvaa.

Keväällä pohdiskelin huolehtimisen ja sureksimisen vaikutuksia kehoon. Tunnistin itsessäni Maa-elementtityypin stressitunteen, läheisriippuvaisen myötätunnon. Se sai minut sureksimaan läheisten asioita omien lisäksi. Oli helpotus havaita, että se oli elementin kärjistynyt ominaisuus, jonka voi oppia hallitsemaan.

Olen pitemmän aikaa tutkinut stressin vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Kesällä paneuduin aiheeseen tarkemmin. Syynä oli suurelta osin vatsakumpu, joka ei ole kovin suuri, mutta josta halusin päästä. Annosten pienentäminen ei ollut tuottanut tulosta, eikä liikunnan lisääminen. Kuuri tehosi mieheen, mutta ei minuun. Toki mies tekee enemmän voimia vaativia hommia, mutta silti.

Vatsa ja perna ovat Maaihmisen ongelma-alueita. Huolipitoinen energia ei ole raikasta, pikemminkin raskasta, tunkkaista ja tukkoista. Jatkuva huolehtiminen, murehtiminen ja niiden myötä pelko, että asiat menevät huonosti, johtaa jatkuvaan stressi-tilaan, joten kehossa vilisee jatkuvasti stressihormoneja.

Paula Heinonen kuvaa kirjassaan ”Vihdoinkin hyvä olo – suolisto kuntoon ruokavalion avulla” stressin vaikutuksia koko kehoon ja tarkemmin vielä vatsaan ja suolistoon. Suosittelen.

Stressihormonien tarkoitushan oli alun perin ollut antaa keholle nopeasti valmius joko pakenemiseen tai taisteluun. Toiminnan jälkeen stressihormonit hävisivät kehosta. Mutta nyt, kun harvoin reagoimme kummallakaan tavalla, vaan jäämme aloillemme, stressihormonit jäävät kehoon. Niistä etenkin päästressihormoni kortisoli on vahingollista.

Kortisolia syntyy lisämunuaisissa ja se on elintärkeä stressinsietämiselle, koska ilman sitä kehomme ei kykenisi reagoimaan stressiin. Kortisoli vapauttaa maksasta sokeria, rasvahappoja rasvakudoksesta ja lihaksista aminohappoja verenkiertoon ja sitä kautta energiaksi. Kun kortisolitaso on korkea, ruuansulatusentsyymit vähenevät, veri poistuu ruuansulatuskanavasta ja ruuansulatus vaikeutuu, samoin ravintoaineiden imeytyminen – paino lisääntyy.

Jos kortisolin tuotanto jatkuu pitkään korkeana, sen huonot puolet käyvät ilmi. Se lisää ruokahalua (etenkin makean ja rasvaisen ruuan mielitekoa) ja sen tuottama sokerin ylijäämä muodostuu rasvaksi, eli nostaa kolesteroliarvoja. Ja ikävä kyllä, stressirasvaa kerääntyy helposti vatsan alueelle. Keskivartalolihavuus lisää tunnetusti sairastumisen riskiä.

No, niin, siinä tuli tarkkaa tietoa, mutta mitä apua siitä on? Elämä on stressaavaa, mutta asenteitaan ja käyttäytymistään voi muuttaa, eli jättää vähemmälle toisten asioista murehtiminen. Helppoa ei ole sekään, mutta on kuitenkin itsestä kiinni.

Vielä pitäisi kuitenkin tietää miten stressi tarkasti ottaen vaikuttaa ruuansulatukseen, miksi vatsa ei voi hyvin.

Stressin vaikutukset lienevät tuttuja: verenpaine kohoaa, sydämen lyönnit nopeutuvat, veren sokeripitoisuus nousee, hengitys tehostuu, ääreisverenkierto heikkenee, maksasta vapautuu sokereita verenkiertoon lihaksille ja aivoille, hikoilu lisääntyy ja vatsan ja suoliston toiminnot pysähtyvät melkein kokonaan.

Altistuminen toistuvasti pahalle stressille ja usein toistuville pienemmille stresseille sotkee ruuansulatusjärjestelmän toiminnan kokonaan, sillä stressin puolustautumisreaktioon tarvitaan lisäenergiaa muilta elinjärjestelmiltä. Joten muun muassa mahalaukun toiminnot pysähtyvät, entsyymejä ja ruuansulatusnesteitä ei enää erity; ohutsuolen peristalttinen liike ja ravintoaineiden imeytyminen ehkäistyvät.

Stressin jatkuessa keho ei pysty erittämään tarpeeksi entsyymejä eikä suolahappoa. Seurauksena voi olla monille tuttuja oireita: kaasun muodostumista, turvotusta ja ummetusta; suoliston bakteerikanta on joutunut epätasapainoon. Ruuansulatuksen heiketessä verta virtaa vähemmän vatsaan ja mahan limakalvojen uusiutuminen hidastuu; stressin aikana vähenee myös mahan limakalvoja suojaavien tekijöiden ─ liman ja emäksisen bikarbonaatin − erittyminen.

Ruuansulatukseen tarvittava mahalaukun erittämä suolahappo on hyvin hapanta ja sellaisenaan ilman suoja-aineita (limaa ja emäksistä bikarbonaattia) suolahappo ja valkuaisaineita pilkkovat entsyymit sulattaisivat mahalaukun.

Stressin aikana ei kannata tuhlata energiaa mahan limakalvoja suojaavien aineiden tuottamiseen, sillä silloin ei juurikaan erity suolahappoa ja muita ruokaa sulattavia aineita. Näin ollen stressin pitkittyessä vastustuskyky heikkenee, elimistö altistuu helicobakteerille eikä keho pysty korjaamaan vaurioita, koska tulehdusta vähentäviä ja parantumista edistäviä paikallishormoneja on liian vähän.

Sitten stressi menee ohi, huokaiset helpotuksesta ja haluat palkista itsesi, koska selvisit. Mieli tekee jotain hyvää, herkkuja ja ehkä viiniä. Suolahappoa erittyy mahalaukkuun, mutta mahalaukussa ei olekaan suojaavaa, paksua emäksistä limakerrosta: stressaantuneen elimistön suolahapon eritys on hyvin vähäistä ja bakteerit pääsevät elinkykyisinä suolistoon.

Stressinhallinta on elintärkeää sekä vatsan toiminnalle että yleiselle hyvinvoinnille, painonhallinnalle ja terveydelle. Ruokavaliolla tilannetta voi hoitaa, ja vaikutuksen näkyvät aikanaan. Paula Heinosen kirjassa on ruokavalio-ohjeita moniin vatsa- ja suolisto-ongelmiin.

Stressi rassaa, mutta on olemassa helppoja ja tehokkaita keinoja stressireaktion pysäyttämiseksi.

Seuraavat menetelmät ovat Donna Edenin kirjasta ”Tasapainota kehosi energiat – löydä paras mahdollinen terveys, elinvoima ja ilo”.

Hyvin tehokas ja nopea tapa pysäyttää stressireaktio on seuraava:

– Otsassa sijaitsevat neurovaskulaariset pisteet – noin 2.5 cm kulmakarvojen yläpuolella olevilla kyhmyillä – vaikuttavat verenkiertoon koko kehossa. Kun stressaantuneena pitelee näitä pisteitä, sormenpäiden energia estää verta poistumasta etuaivoista.

Laita sormenpäät kevyesti näille pisteille ja peukalot silmien viereen ja hengitä syvään sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Ajattele stressaavaa asiaa. Kun veri muutaman minuutin kuluessa palaa etuaivoihin, huomaat pystyväsi taas ajattelemaan selkeämmin. Tai voit laittaa toisen käden otsalle poikittain ja toisen takaraivolle ja ajatella samalla sitä mikä stressaa sinua. Tällä tavalla voi myös purkaa vanhaa stressiä. Ajattele sinua stressaavaa asiaa ja pidä samalla käsiä otsalla, kunnes ahdistava tunne menee ohi.

Stressiä voi työstää myös energiatasolla. Siinä missä mantelitumake ja hypotalamus käynnistävät stressireaktion fysiologisella tasolla, siitä vastaa kolmoislämmitinmeridiaani energiatasolla.

Kolmoislämmittimen rauhoittaminen huuhtelemalla

Kolmoislämmitinmeridiaani kulkee käden selkäpuolella nimettömästä sormesta käsivartta suoraan ylös korvan alle, korvan ympäri ja taakse ohimolle.

Nopea menetelmä on sen huuhteleminen:

  • Seuraa kolmoislämmitinmeridiaania takaperin. Hengitä syvään, aseta toisen käden sormet vastakkaiselle ohimolle, seuraa meridiaania korvan ympäri, alas hartioille aina nimettömään asti, ja anna energian virrata ulos siitä; vedä vielä sormenpäästä lujasti. (ravistele kädestäsi energiat pois)
  • Toista tämä useita kertoja molemmin puolin pitkin päivä

 Toinen menetelmä on kolmoislämmittimen tyynnyttäminen. (Triple Warmer Smoothie) Siinä seurataan osaa meridiaanista takaperin.

  • Laita sormet ohimoille ja pidä niitä siinä yhden syvän hengityksen ajan.
  • Hengitä syvään sisään ja liuta sormia hitaasti korvien ympäri ihoa silittäen ja hieman painaen.
  • Liuta uloshengityksellä sormet alas korvien taakse, paina niitä alas pitkin kaulaa sen molemmin puolin ja jätä kädet roikkumaan olkapäille.
  • Paina sormet olkapäihin ja, kun olet valmis, vedä ne lujasti olkapäiden yli ja anna niiden liukua keskelle rintaa, sydänchakran päälle, toinen käsi toisen päällä. Tämä rauhoittaa.
  • Pysy asennossa usean syvän hengityksen ajan. 

Energiatasolla meridiaanien kautta voi vaikuttaa stressinsietokykyynsä useammalla tavalla, mutta jo näistä on apua säännöllisesti tehtyinä. Donna Edenin kirjassa ”Tasapainota kehosi energiat – löydä paras mahdollinen terveys, elinvoima ja ilo” selvitetään tarkasti stressiä energiatasolla.

Energistä ja innostavaa syksyä

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net