16.01.2015

Erityisherkkänä kiivastahtisessa maailmassa

Erityisherkkyydestä on viimein ryhdytty puhumaan Suomessakin ja se on ollut useampaan otteeseen esillä eri medioissa kuluneen vuoden aikana. Luin Elaine N. Aronin kirjan HSP – The Highly Sensitive Person (suom. Erityisherkkä ihminen) jokunen vuosi sitten ja oivalsin monia asioita itsestäni.

Tarpeet ja taipumukset, joita olin pitänyt hankalina, ja työelämään, sekä muuhun sosiaaliseen kanssakäymiseen sopimattomina, saivat synninpäästön oppiessani ymmärtämään erityislaatuisuuttani.

Millaisia ominaisuuksia ja tarpeita erityisherkällä sitten on?

Oman tilan, ajan ja rauhan tarve korostuu erityisherkällä. Ajatus ison monilapsisen perheen perustamisesta tuskin tuntuu houkuttelevalta. Jos olet jo vanhempi, huomaat hermojesi kiristyvän kovasta metelistä ja hässäkästä, sekä siitä että lapsi roikkuu liepeilläsi ja vaatii jatkuvasti huomiotasi. Nautit sosiaalisesta elämästä, mutta tietyissä rajoissa. Kissanristiäiset, joissa on paljon vieraita ihmisiä, jätät suosiolla väliin. Seurustelet mieluummin pienessä porukassa jossa voi keskustella syvällisiä, kuin hummailet meluisassa baarissa. Valitset yksilölajeja joukkueurheilun asemesta. Kauppakeskuksessa käyminen lauantaiaamupäivän ruuhkassa saa hikikarpalot nousemaan otsallesi.

Entä työelämässä? Kovaääninen työkaveri, joka aina keskeyttää työsi pulinoillaan ottaa pattiin. Samoin jatkuva puhelimen pirinä, sähköpostien tulva ja kiireelliset aikataulut. Kuormitut siitä, jos sinulta vaaditaan monta asiaa yhtä aikaa. Stressaantuneena käännyt sisäänpäin ja muutut ärtyisäksi. Olet tarkka ja teet työsi tunnollisesti. Et nauti yllätyksistä tai muutoksista ja vältät konflikteja sekä riskinottoa. Paineen alla saatat turvautua kahviin, sokeriherkkuihin tai muihin piristeisiin pysyäksesi vauhdissa mukana, mutta olet muita herkempi niiden negatiiviselle vaikutukselle.

Mitä muuta? Erityisherkkä ihminen aistii toisten ihmisten tunteet voimakkaasti ja saattaa jopa erehtyä luulemaan niitä omikseen. Uni häiriintyy herkästi ja herkillä on taipumus nähdä painajaisia (varsinkin lapsena). Olet herkkä myös kivulle. Sinulla on rikas sisäinen maailma, ja uppoudutkin usein ajatuksiisi. Olet luova ja intuitiivinen, nautit taiteesta ja kirjoihin syventymisestä. Liikutut kauniista musiikista, kirjasta, elokuvasta ja maisemasta. Huomaat sellaisia yksityiskohtia, jotka menevät muilta ohi. Pohdit syvällisiä ja pyrit ymmärtämään itseäsi ja muita ihmisiä. Koet kaipuuta luonnon rauhaan.

Jos lukeudut erityisherkkien piiriin, olet saattanut varttuessasi kuulla olevasi yliherkkä, itkupilli, liian ujo tai jotain muuta negatiivista. On aika jättää nämä negatiiviset leimat menneisyyteen ja oppia olemaan itselleen armollinen, arvostamaan omia positiivisia puoliaan, (kuten kyky lukea ihmisiä ja tilanteita muita tarkemmin), ja oppia hyviä tapoja säädellä stimulaation määrää omassa päivittäisessä elämässä. Jotta vältyt turhilta väärinkäsityksiltä, on myös hyvä selittää muille, että tarpeesi vetäytymiseen ei johdu heistä, vaan luontaisesta herkkyydestäsi.

Omassa elämässäni olen saanut opetella rajojen asettamista kantapään kautta moneen otteeseen. Edelleenkään en aina muista pitää hengähdystaukoja, vaan työskentelen itseni uuvuksiin. Nykyään tosin innostuneisuuteni vuoksi, en velvollisuudesta. Aika jolloin olin töissä Nokialla oli iso oppiläksy oman jaksamiseni rajoista: istuin meluisassa avokonttorissa kahvipisteen vieressä, työni keskeytyi jatkuvasti puhelimen soimisen ja kiireellisten sähköpostien takia, tein samaan aikaan lopputyötäni, suunnittelin häitäni, hankin koiranpennun ja remontoin ensiasuntoamme. Lopputuloksena oli kuukauden sairasloma ryyditettynä ahdistus- ja masennuslääkkeillä. En olisi tarvinnut lääkkeitä, vaan elämänhallinnallisia taitoja ja työnohjausta. Mitä sitten olen oppinut vuosien varrella sellaista, josta on apua ylistimulaation hallinnassa?

- Älä rohmua itsellesi liikaa töitä ja projekteja. Mieti mihin haluat käyttää aikasi ja tee loppuun se mihin ryhdyt. Keskeneräisyys kuormittaa. Muista pitää taukoja.

- Hakeudu ammattiin jossa erityispiirteesi ei ole haitta vaan hyöty. Moni erityisherkkä suuntautuu luovalle alalle ja työllistää itse itsensä.

- Lataa itseäsi luonnossa. Lyhytkin oleskelu metsässä palauttaa sinut luonnolliseen olotilaan.

- Vetäydy omaan rauhaan päivittäin, jo 15 minuuttiakin riittää.

- Kiinnitä huomiota siihen millaisessa äänimaailmassa vietät aikasi (Pauhaako tv tai radio, onko ympärilläsi jatkuva puheensorina, puhelimien pirinä tai liikenteen melu?) Karsi liiallisen metelin ohella muutkin turhat ärsykkeet (voimakkaat tuoksut, sekasotku, räikeät värit, kirkkaat valot)

- Suunnittele itsellesi hyvät arkirutiinit. Järjestelmällisyys rauhoittaa mieltä.

- Ota omaa aikaa hyvällä omallatunnolla, vaikka olisitkin vanhempi ja perheesi tarvitsee sinua. Olet parempi isä tai äiti, kun pinnasi ei ole kireällä ylikuormittuneisuuden takia.

- Opettele sanomaan ei ja asettamaan oma hyvinvointisi etusijalle.

- Harrasta joogaa ja/tai meditointia. Ne rauhoittavat ja pitävät huolta henkisestä ja fyysisestä kunnostasi.

Moni erityisherkkä asiakkaani on kasvanut kodissa, jossa on ollut turvattomuutta alkoholin liiallisen käytön, väkivallan tai mielenterveysongelmien takia. Nämä ihmiset ovat oppineet olemaan jatkuvassa hälytystilassa ja valppaana kaikille mahdollisille negatiivisille muutoksille ympäristössään. Se voi ajan mittaan koitua hyvin kuormittavaksi, joten on äärimmäisen tärkeää oppia pitämään huolta itsestään ja omasta jaksamisestaan ennen kuin uupuu täysin tai sairastuu fyysisesti. Apua oman elämän hallintaan on saatavilla.

Jos uumoilet olevasi erityisherkkä, suosittelen lukemaan Elaine Aronin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Pikatestin, jolla saat testattua oletko tavallista herkempi, löydät täältä:

http://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/

Pitäkäähän huolta itsestänne!

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net