11.07.2017

Enneagrammit - persoonallisuustyypit

Elämässäni on kolme suurta asiaa, joilla olen huomioinut olevan todella suuri vaikutus minun omaan persoonallisuuteeni. Useimpia niistä olen jo käsitellyt aiemmissa blogeissani.

Horoskooppi oli niistä ensimmäinen, jonka löysin vuosituhannen vaihteessa. Ammattiastrologin laatima syntymähetkeni mukainen kartta, josta on selvinnyt monen monta persoonnallisuuspiirrettäni. Suomessa horoskoopeilla on hölynpölyn maine, mutta varsin ihmeteltävää on se, että useissa maissa astrologiaa opetetaan yliopistoissa? Suomenkielisessä Uudessa Testamentissa kerrotaan kolmesta itämaan tietäjästä, jotka löysivät Jeesus lapsen seimenestä parituhatta vuotta sitten. Useissa muiden kielisissä versioissa kerrotaan sama tarina, mutta tietäjät olivatkin astrologeja.

Toinen suuri asia persoonallisuuteni liittyen ja samalla viimeisin löytöni reilun parin vuoden takaa on ollut HSP eli suomeksi erityisherkkyys. Siitä olen myös jo kirjoittanut oman blogin aiemmin. Jos en olisi itse itsestäni tuota erityisherkkyyttä löytänyt, niin tuskin kirjoittaisin tässä nyt näitä blogejani? Naispuoliset ystäväni ovat vuosien ajan kannustaneet minua kirjoittamaan omista kokemuksistani herkän miehen näkökulmasta. Vasta tämän vuoden alkupuolella minä ymmärsin sen, että miehille on todella vähän herkän miehen kirjoittamia tositarinoita. Tiedän tai ainakin luulen tietäväni, että naiset lukevat pääosin blogejani? Blogini ovat kuitenkin kohdennettu ensisijaisesti erityisherkille miehille. Meitä erityisherkkiä miehiä on yhtä paljon maailmassa, kuin on erityisherkkiä naisia. Arvioisin, että erityisherkkiä on Suomessa yhteensä noin miljoona ja siitä erityisherkkiä miehiä sitten puolet eli noin puoli miljoonaa. Se on paljon se!

Kolmas ja samalla ehkä kiehtovin on eri persoonallistyypit eli enneagrammit. Yhdeksän erilaista persoonallisuustyyppiä. Enneagrammeihin tutustuin ensimmäistä kertaa kuutisen vuotta sitten. Löysin netistä useamman eri enneagrammitestin ja sain jokaisesta saman vastauksen - numero seitsemän; innostuva suunnittelija / idealisti. Testien mukaan parhaimmillani olen iloinen, idearikas ja monipuolinen. Huonoimmillani olen levoton, keskittymiskyvytön ja kärsimätön.

Tuolloin kuutisen vuotta sitten tilasin pätevöityneen enneagrammi ohjaajan työyhteisömme koulutuspäivään mukaan. Päivän päätteeksi tiesin jokaisen työntekijämme persoonallisuustyypin ja se helpotti valtavasti omaa työtäni esimiehenä. Tuon päivän jälkeen tiesin mm. sen, että joillakin ihmisillä saattaa mennä jopa viikko, ennen kuin he pystyvät vastaamaan joihinkin heitä koskeviin tärkeisiin kysymyksiin. Esimerkiksi vaikka niin, että haluavatko he ottaa vastuulleen jonkin uuden projektin jne. Itse pystyn tuollaiseen kysymykseen vastaamaan saman tien, mutta kaikki eivät siis kykene.

Hyvä ystäväni Kirsi opiskelee juuri parhaillaan enneagrammiohjaajaksi. Kirsi osti minulle lahjaksi vuosi sitten kirjan ”Enneagrammin viisaus”. Se on Don Richard Rison ja Russ Hudsonin suomennettu, varsin kattava teos yhdeksästä eri persoonallisuustyypistä. Tietysti luin sen heti, tahdoin tietää lisää itsestäni. Tuossa kirjassa kerrottiin seiskatyypistä paljon sellaista, mitä en tahtonut tietää. Siis osui ja upposi ja syvälle! Seiskatyypin ominaisuudet ja omituisuudet luettuani alkoi kieltäminen, en minä ole tuollainen, en varmasti ole! Luin sitten kaikki muut tyypit, jos vaikka olisin sittenkin joku muu tyyppi, seiskaa parempi?

Ei löytynyt parempaa, ei löytynyt myöskään huonompaa. Löysin itseni, kaikkine vikoineni. Seiska, mikä seiska, vaikka voissa paistaisi! On minussa onneksi myös paljon hyvää, niin kuin on onneksi myös Sinussa ja meissä kaikissa. Elämämme haasteet ovat juuri siinä, että pystymme olemaan paras itsemme. Tiedän kokemuksesta, se ei ole aina helppoa. Aidoksi ja näkyväksi sekä nähdyksi kasvaminen ei ole helppoa, mutta se on sen arvoista.

Jaa tämä:
Jyrki Hämäläinen

"Kuka Minä Olen"- blogin kirjoittaja Jyrki Hämäläinen avaa ovia suomalaisen miehen, insinöörin ja menestyneen yrittäjän sielunmaisemaan. Jykä käyttää blogitekstien inspiraationa Merja Takamäen Kuka minä olen -kirjaa. Jykä on seikkailija, innostuja ja onnistuja. Hänen positiivinen sekä elämää ja ihmisyyttä kunnioittava elämänasenne huokuu hänen teksteistään. Hän etsii, yllättää ja rikkoo rajoja. Myös blogiteksteissään! – Kirsi –

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net