30.04.2018

Elämän merkityksellisyys

Kirjoitan näitä sanoja vappuaattona. Katson ulos ikkunasta, näen auringonpaisteen ja juttelen ystävieni kanssa heidän vappusuunnitelmistaan. Vatsassa on jännittävä kutkutus. Tuntuu että tästä on tulossa hyvä päivä. Usein tällaisina juhlapäivinä, erityisinä hetkinä koen että elämääni virtaavat uudet, kauniit ja ihanat tunnelmat. Tunnen kuinka elämällä on merkitystä ja koen, kuinka on hyvä olla olemassa. Olen onnellinen juuri nyt. Toisaalta minulle herää tänään jälleen eräs kysymys enkä malta olla kirjoittamatta siitä nyt. Miksi tarvitsen Vapun siihen, että voin kokea sen kuinka elämäni on merkityksellistä? Miksi omaa oloani ohjaavat niin usein ulkoiset olosuhteet? Miksen voisi nauttia jokaisena päivänä säästä tai ihmisten kanssa yhteisien asioiden suunnittelusta?

Olen oppinut lapsesta asti juhlapäivien merkityksen. Olen kasvanut arvostamaan joulua, juhannusta, kesälomaa ja perjantaita. Välillä koen, että maanantait tai tiistait ovat ainoastaan kulutustavaraa. En koe niiden sisältävän samaa elämän iloa ja merkityksellisyyttä, vaan kerään näinä päivinä ikäänkuin rahaa pankkiin, jonka voin sitten kuluttaa viikonloppuina tai lomilla. Tämä kuulostaa hiukan samanlaiselta kuin sellainen työelämä, jota tekee rahan vuoksi. Teen jotain mikä ei minua huvita mutta hyödyn siitä, ja voin käyttää tämän hyödykkeeni parempana aikana.

Miksi arvioin toiset ajat tärkeämmäksi kuin toiset? Miksei maanantain arkiaamu kaupan kassalla voisi olla yhtä merkityksellinen kuin vappuaaton juhlat? Päätänkö minä siitä...?

Pohtiessani asiaa, huomaan etten minä päätä siitä. Sanoisin pikemminkin että minussa päätetään. Mielessäni on ajatuksia, tunteita ja tarpeita jotka määrittelevät elämääni ja sitä, minkä koen merkityksellisenä.

Onko minun elämäni todella tällainen? Haluanko että lapsuuden kokemukset, ystävien ja vanhempien tavat, kirjoista ja ennen kaikkea omista kokemuksista saadut ennakkokäsitykset määrittelevät sen, milloin saan pitää elämää merkityksellisenä? Tämä ei kuulosta minusta vapaudelta, tai siltä ihmisyydeltä joka minulle myytiin. Ihmisyyden idea on mielestäni vapaan hengen, luovan yksilön olemassaolo.

Vapaus on minulle sitä, että voin itse valita minkä merkityksen annan kohtaamilleni asioille. Silloin en ole menneisyyteni vanki, enkä toimi ainoastaan menneisyydestä tulevien mielen mallien mukaisesti. Voin silloin rakastaa toista, vaikka mieleni ja tunteeni sanoisivat päinvastaista. Voin silloin antaa jokaiselle maanantai-aamulle minua koskettavan merkityksen.

Elämä odottaa minulta, että voin itse vapaana valita kuinka siihen suhtaudun. Minä tahdon suhtautua elämääni rakkaudesta käsin! Kun annan rakkauden ohjata olemistani, pyrin antamaan myös itselleni parhaimman merkityksen, sillä minun kauttani voin rakastaa ja toimia rakkaudesta käsin tässä maailmassa.

Silloin jokainen kohtaaminen, jokainen sana, jokainen ajatus ja tietysti tekoni kantavat sitä elävyyttä ja potentiaalia jonka olen antanut niille. Haluan tänä vappuna muistaa sen, ettei elämä ole ainoastaan muotoja ja kaavoja, vaan myös luovaa ja virtaavaa olemista joka sykkii sanojen, ajatuksien ja muotojen välissä. Pyrin antamaan sanojeni, ajatuksieni ja muiden muotojen syntyä tästä elävästä, merkityksiä luovasta voimasta, ja tällä tavalla palvella osaltani tätä päivää!

Kaunista, iloista ja merkityksellistä kevättä kaikille <3

Jaa tämä:
Jeremy Qvick

Jeremy Qvick on Inarista kotoisin oleva henkisen tien kulkija, kirjailija ja elämän tutkija. https://www.ihmisyyteen.fi/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net