05.09.2017

Elämä on valintoja, päätöksiä ja luopumisia

Kenen elämää elän? Voi, kuinka helppoa olisi syyttää muita siitä, kuinka elämäni on ollut välillä haasteellista ja vaikeaa. Aiemmin tiesin jopa sen, miten muiden tulisi elää. Osasin ratkaista muiden ongelmat ja haasteet helposti. Onneksi jo useita vuosia sitten aloin monen ihmisen ja asian sekä myös itseni kohdalla miettiä, että olenkohan minä sittenkään aina oikeassa? Voisinko ehkä olla jopa väärässä – siis minä?

Elämä ei aina ole kovin yksinkertaista. Päivittäin teemme useita pieniä ja suuria valintoja ja päätöksiä. Ensimmäinen päätös jo syntyy aamulla heti herättyä, nousenko ylös vai jäänkö sänkyyn makaamaan? Useimmiten olen noussut. Seuraavat valinnat ja päätökset koskevat sitten pukeutumista, aamupalaa jne. Sama valintojen ja päätösten sekamelska jatkuu sitten pitkin päivää aina iltaan asti. Sama rumba seuraavana aamuna sitten jatkuu, päivästä ja viikosta toiseen. Tuttua meille kaikille.

Elämä tuo väistämättä eteemme myös suurempia valinnan paikkoja. Lapsuudessa vanhempamme usein tekivät nämä valinnat ja päätökset puolestamme, mutta kasvaessamme joudumme itse tekemään omat valintamme ja päätöksemme. Viimeistään täysi-ikäisyys tuo mukanaan sen, että joudumme jokainen ottamaan vastuullemme itseämme koskevat valinnat ja päätökset, vaikka me emme itse niitä kaikkia olisikaan tehneet. Välillä olisi mukavaa työntää pää pensaaseen, niin kuin kanit tekevät, mutta se ei auta, me olemme vastuussa itseämme koskevista valinnoistamme ja päätöksistämme.

Onneksi elämä on nykyään sellaista, että useimmiten voimme valita uudelleen, mikäli aikaisempi valintamme ei ollut hyvä tai meille sopiva. Aina näin ei ole ollut, mutta onneksi ajankuvan muutos on tuonut mukanaan sen, että huonot päätöksemme voimme korvata uusilla valinnoilla ja päätöksillä. Kaikkea ei tietenkään voi valita uudelleen, kuten omia vanhempiaan, menetettyä lapsuuttaan jne.

Valintoja pohtiessamme, emme voi aina tietää, onko valinta hyväksi meille. Mistä me voisimme sellaista etukäteen tietää? Onneksi meidän ei tarvitse kaikkea etukäteen tietää, se voi usein olla jopa siunaus meille. Elämä on kuitenkin sellaista, että valintoja ja päätöksiä meidän tulee jatkuvasti tehdä, hyviä ja vähemmän hyviä. Vasta aika osoittaa meille sen, millaisia päätöksemme olivat.

Elämä on myös luopumisia. Lapsena ja nuorena harvemmin tulee pohtineeksi elämää tältä kannalta. Keski-ikäisyys ja vanheneminen tuovat mukanaan myös tämän ulottuvuuden elämäämme. Ymmärrämme paremmin elämässämme tekemiemme valintojen ja päätösten seuraukset ja niiden mukana usein joudumme luopumaan monesta asiasta. Vanheneminen jo itsessään tuo mukanaan luopumisen tuskaa, emme kykene enää moneen sellaiseen, joka nuorempana oli helppoa. Uuden oppiminen hankaloituu, näkökyky heikkenee, liikkuminen on monesti vaivalloisempaa, enää ei aamusta iltaan asti jaksa, vaan on sallittava itselleen levon hetkiä jne. Meidän on myös luovuttava jossain vaiheessa omista lapsistamme, he muuttavat pois luotamme. Meidän on myös luovuttava omista vanhemmistamme, he lähtevät ikuisiksi ajoiksi pois luotamme.

Mitä valitset seuraavaksi? Minkä suuren päätöksen ajattelit tehdä? Onko tullut aika luopua jostain?

Jaa tämä:
Jyrki Hämäläinen

"Kuka Minä Olen"- blogin kirjoittaja Jyrki Hämäläinen avaa ovia suomalaisen miehen, insinöörin ja menestyneen yrittäjän sielunmaisemaan. Jykä käyttää blogitekstien inspiraationa Merja Takamäen Kuka minä olen -kirjaa. Jykä on seikkailija, innostuja ja onnistuja. Hänen positiivinen sekä elämää ja ihmisyyttä kunnioittava elämänasenne huokuu hänen teksteistään. Hän etsii, yllättää ja rikkoo rajoja. Myös blogiteksteissään! – Kirsi –

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net