05.03.2013

Eheyttävä kohtaaminen

Minua haastateltiin hiljattain maaliskuun Trendi-lehden artikkeliin luontaishoidoista. Lehden toimitus oli havahtunut ilmiöön, että etenkin koulutetut naiset ovat alkaneet kääntyä luontaishoitajien puoleen tai opiskella itse alaa. Toimittaja halusi mielipiteeni siihen, miksi näin mahtaa olla. Syitä on varmasti monia, kuten pettymys perinteiseen lääketieteeseen, halu ehkäistä ongelmia ennalta ja hoitaa niiden syitä eikä pelkkiä oireita, sekä se, että luontaishoidossa hoitajan ja hoidettavan kohtaaminen on yleensä aito ja kiireetön. Kohtaamisesta halusinkin kirjoittaa tämänkertaisessa kolumnissa.

Jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen tilaisuus tehdä hyvää toiselle ihmiselle. Käytyäni aikoinaan ensimmäisen NLP-kurssini mieleeni jäivät kouluttajamme, NLP Master Trainer Ilkka Rajalan sanat: ”Tehkää parhaanne sytyttääksenne valo edes yhden ihmisen silmissä joka päivä.” Tuo yksinkertainen ohjenuora vaikuttaa syvällisesti kanssakäymiseemme toisten kanssa, jos otamme sen sydämeemme.

Parantajalle tullessaan ihminen on usein hyvin herkässä ja vastaanottavaisessa tilassa ja siinä piilee hetken kauneus, sekä suuri vastuu. Parantajan, oli kyseessä sitten lääkäri, terapeutti, sairaanhoitaja tai luontaishoitaja, on syytä olla äärimmäisen tietoinen siitä, millä tavalla hän kohtaa ihmisen sekä verbaalisella tasolla, että sanattomasti. Sanoilla, eleillä ja katseella on voima eheyttää tai hajottaa. Puolihuolimaton huokaus väärässä kohtaa tai katsekontaktin välttely saattaa nakertaa apua hakevan ihmisen omanarvontuntoa suuremmassa määrin kuin tulemme edes ajatelleeksi. Jokaisen asiakkaan ytimestä löytyy ihminen, joka haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi.

Jos olet saanut kokea miltä tuntuu, kun täysin tuntematon ihminen katsoo sinua vilpittömällä rakkaudella, uskon että olet samaa mieltä kanssani siitä, että tuo kokemus painuu mieleesi ja muuttaa jotain sisimmässäsi pysyvästi. Omassa elämässäni olen saanut kohdata useampia tällaisia auttajia, joiden hyväksyvä läsnäolo sulattaa vastustuksen ja luo auttajan ja autettavan välille sellaisen sillan, että tie paranemiseen on alkanut ennen kuin sanaakaan on sanottu. Tietyt ominaisuudet yhdistävät näitä synnynnäisiä parantajia; kyky olla läsnä ja kuunnella, aito auttamisen halu ja rakkaus ihmisiä kohtaan, kyky mukautua asiakkaansa rytmiin ja luoda hyvä tunneyhteys, sekä uskallus laittaa itsensä likoon piiloutumatta liiaksi ammatillisen roolin taakse.

On totta, että synnymme erilaisin luontaisin taipumuksin varustettuina ja toisilta meistä ihmisten kohtaaminen ja avun antaminen luonnistuu helpommin kuin toisilta, mutta jos on tahtoa, voi myös oppia uusia tapoja ajatella ja toimia. Maailma on pullollaan mahdollisuuksia opetella tietoista läsnäoloa ja vuorovaikutustaitoja, kuten tunneyhteyden luomista, aktiivista kuuntelua ja sitä, kuinka valitsemamme sanat vaikuttavat sekä itseemme, että toisiin ihmisiin. Hyvä paikka aloittaa rakkaudellisen kohtaamisen harjoittelu on opetella rakastamaan omaa itseään.

Joku viisas on aikoinaan sanonut että historia kääntyy pienillä saranoilla. Pieni teko voi olla suuren eheytymisen alku. Meillä on toinen toistemme auttajina ainutlaatuinen mahdollisuus ja ehdoton velvollisuus istuttaa sellaisia ajatuksen siemeniä apuamme hakevien ihmisten mieliin, joista kasvaa hyvä sato. Toiveeni on, että opimme käyttämään sydäntämme edistääksemme rakkauden, toivon, ilon ja hyvinvoinnin lisääntymistä kohtaamiemme ihmisten elämässä.


Rakkaudella,

Suvi

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net