06.11.2014

Apina vai jumalkipinä

Ihmisen olemuksesta on monenlaisia käsityksiä, osa puhuu ihmisestä eläimenä. Itsestään puhuessa joku sanoo olevansa apinan serkku tai yleistäen muistakin. Joitakin ihmisiä nimitetään sioiksi tai porsaiksi. Muitakin rinnastuksia tosin on, mutta nekin kohdistuvat lähinnä käytökseen ja tapoihin, eikä sinänsä ihmisen olemukseen.

Pelkkä eläin? Jumalkipinä – ”Ikiliekki ihmisen henki on, syttynyt säteistä auringon”?

Minulle Rudolf Steinerin ihmiskuva vastaa sitä, mitä tunnistan itsessäni. Ihmisellä on fyysisen kehon lisäksi eteerinen ja astraalinen olemuspuoli sekä korkeampi minuus.

Eteerinen olemus, elämänvoima, on fyysisen ruumiin elämä. Jos ihmisessä vaikuttaa vain eteerinen olemus fyysisen lisäksi, kuten koomatilassa, sanotaan, että hän on ”vihannes”.

Toisin sanoen hänessä on elämänvoimia kuten kasveissa, mutta hän ei pysty ilmaisemaan sielullisuuttaan, astraalista olemuspuoltaan.

Ihmisen lisäksi eläimillä on eteerinen ja astraalinen olemus. Eläimen astraalisuus on tietenkin erilaatuista kuin ihmisen.

Ainoastaan ihmisellä on henkinen olemuspuoli, korkeampi minuus. Sen kautta voimme olla yhteydessä henkiseen, korkeampaan maailmaan. Olemme tietoisia olentoja, voimme tehdä valintoja ja olemme vastuussa teoistamme.

Nämä näkymättömät olemuspuolet läpäisevät fyysisen kehon. Ne sulautuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa astraalisuus vaikuttaa fyysiseen eteerisen välityksellä.

Eteerinen olemus on fyysisen ruumiin suojana elämän ajan. Sen olemassaoloa ei tavallisesti havaitse, mutta jos se jossain poikkeustapauksessa irtaantuu osittain fyysisestä, sen puuttumisen huomaa, vaikka ei välttämättä tiedä mistä on kyse.

Olin kerran pakettiauton kyydissä, kun kuljettaja pysähtyi tien laitaan aikoen tehdä u-käännöksen. Silloin toinen auto törmäsi meihin. Selvisimme mustelmilla, mutta kolarin jälkeen olo oli outo, en ollut oma itseni, en hallinnut itseäni tavalliseen tapaan.

Kolari tapahtui lauantaina, ja kun maanantaina lähdin viemään lapsia kouluun, olin paluumatkalla ajaa päin punaisia. Näin toki, että punainen liikennevalo paloi, mutta ajoin vain, kunnes muutamaa metriä ennen risteystä tajusin, että minun täytyy pysähtyä. Säikähdin ja päätin keskittyä tiukasti liikenteeseen. Siitä huolimatta sama toistui seuraavissa valoissa. Pelästyin. Minusta tuntui, että liu`un pois itsestäni. Pääsin onneksi turvallisesti kotiin ja päätin ajaa vasta, kun olisin taas kunnossa.

Lisäksi olo tuntui omituisen suojattomalta. Pynttäsin lisää vaatetta päälleni, en vilun vuoksi, vaan koska tarvitsin suojaa ympärilleni. Mikään ei kuitenkaan tuntunut riittävän. Maailma tuntui jollain tapaa paljaammalta, raaemmalta. Suojattomuuden tunne pani myös syömään pari kiloa turvavyöhykettä ympärilleni. Tilanne korjaantui jonkin ajan päästä ennalleen. Siis tuntuma, kilot eivät karisseet samaan tahtiin.

Joskus myöhemmin eräs ystävä kertoi vaimostaan, joka oli koettanut laittaa lintulaudalle ruokaa kurottamalla heidän omakotitalonsa keittiön ikkunasta. Hän oli menettänyt tasapainonsa ja pudonnut. Pudotus ei ollut suuri, eikä siinä käynyt sen kummemmin, mutta hän oli lihonut sen jälkeen muutaman kilon.

Epäilemättä ystävän vaimolle oli käynyt samalla tavalla kuin minulle: törmäyksen voimasta eteerinen olemus oli osittain irtaantunut fyysisestä, ja seurauksena oli suojaton olo, johon piti saada turvakerrosta lisää.

Irmeli                                                       

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net