09.06.2016

Aina ei tulo maiseen olomassaoloon suju ongelmitta

Joskus matka äidin kohdun suojasta kestää liian kauan, lapsi ei mahdu syntymään normaalisti ja joudutaan leikkaamaan, lapsen pää jää kuitenkin tiukkaan puristukseen pitkäksi aikaa. Se vaikuttaa aivoihin niin, että aivopuoliskojen energiaradat vaurioituvat. Luontainen puolelta toiselle kulkeva virtaus ei pääse virtaamaan.

Siitä johtuen lapsi on usein osittain kontrolloimattomassa tilassa: joko jää pysäkille eikä reagoi käskyihin, tai melskaa, koettaa hallita viittä asiaa yhtä aikaa. Hän on ylivilkas, juoksee karkuun, ei kuuntele, kun äiti huutaa. Äiti huutaa yhä kovemmin.

Tulos: huuto saa äidin tulemaan lapsen luo.

Se mitä lapsi koettaa sanoa, on: Minua pitää hoitaa, antakaa minun olla rauhassa.

Hän istuu onnellisena kuuntelemassa, kun hänelle luetaan.

Kotona on tavarapaljous, liikaa tavaraa, jota sukulaiset ja ystävät kantavat, koska on mukava katsella lapsen iloa, kun hän saa uuden lelun tai tavaran.

Liikaa leluja ja tavaraa merkitsee yleensä sekasotkua, järjestyksen puutetta. Järjestys tekee hyvää jokaiselle lapselle, mutta eritoten tällainen lapsi tarvitsee järjestystä; tavaroilla pitää olla oma paikkansa, eikä niitä saa olla liikaa.

Kaisu Virkkunen, steinerpedagogi ja Tampereen Steiner-koulun perustaja, sanoi kysyttäessä minkä verran leluja lapsella pitäisi olla: ”Sen verran kuin lapsi jaksaa rakastaa.”

Tämä lapsi tarvitsee rytmiä, sitä että asiat toistuvat samanlaisina. Se tuo hänelle turvallisuuden tunnetta, antaa kokea, että hän hallitsee asioita.

Asiat tapahtuvat tietyssä järjestyksessä: aamiaisen jälkeen toistuvat samat kuviot pesuineen ja pukemisineen; lelut kerätään paikoilleen leikkien lopuksi; iltaisin toistuvat nukkumaanmenorituaalit.

Tällainen lapsi ei tarvitse jatkuvasti uusia virikkeitä, hän tarvitsee tuttua ja turvallista toistuvuutta.

Hän tarvitsee myös rauhaa, ei konemölyä, ei paukuttelua – ne menevät sille alueelle, joka sekoittaa aivotoimintaa. Lapsi jää kiinni tekemisiin, on kuin kuplassa, uppoutuu ja sulkee itsensä kuplaan. Osittain enkeli on mukana, rauhoittaa. Lapsi ei kuule mitään, kaikki jää ulkopuolelle. Enkeli rauhoittaa ja suojaa.

Kun käskyjä tulee monelta taholta, lapsen mieleen syntyy kaaos, joka voi riistäytyä riehunnaksi.

Kun aivot puristuivat, etulohkoon jäi älyllisiä toimintoja, mutta muut puolet jäivät vähemmälle tai pois, kuten empatia tai impulssikontrollin hallinta.

Miten tällaista lasta voi auttaa? Hän tarvitsee rauhaa, rytmiä päiväänsä, ei liikaa tavaraa, vain muutamia.

Lapselle saattaa myös olla apua muutamista yksinkertaisista harjoituksista, jotka ohjaavat kehon energioita kulkemaan puolelta toiselle kuten on tarkoitus.

1. Yksinkertainen ristiin marssiminen auttaa energiaa siirtymään oikean ja vasemman aivopuoliskon välillä, ja se myös virkistää.

– Ristiin marssiminen on oikeastaan liioiteltua kävelyä. Nosta seistessäsi oikeaa kättä ja vasenta jalkaa yhtä aikaa. Kun lasket ne alas, nosta vasenta kättä ja oikeaa jalkaa. Tämän voi tehdä myös istuen. Jatka ainakin minuutin ajan ja hengitä syvään sisään nenän ja ulos suun kautta.

– Tämä perustuu siihen, että oikean aivopuoliskon tehtävä on lähettää tietoa kehon vasemmalle puolelle ja vasemman aivopuoliskon tehtävä on lähettää tietoa oikealle puolelle. Emme pysty käyttämään hyväksemme aivojemme koko toimintakykyä ja kehon koko älykkyyttä, ellei energiaa siirry tarpeeksi oikeasta tai vasemmasta aivopuoliskosta kehon vastakkaiselle puolelle.

2. Voitte myös tehdä saksausliikettä jaloilla. Lapset matkivat herkästi, ja heitä voi myös houkutella näyttämään, että he osaavat tehdä samaa kuin aikuinen.

– Makaa vatsallasi lattialla leuka kämmeniin nojaten, polvet erillään ja jalat ylös taivutettuina. Anna jalkaterien pudota sivusuunnassa erilleen ja vie ne taas toisiaan kohti eteen tulevaa jalkaa vaihdellen. Se saa energiat kulkemaan ristiin kehon toiselta puolelta toiselle ja tekee lisäksi hyvää verenkierrolle ja yliaktiivisille jaloille.

3. Kolmas tapa on tehdä rytmisiä kahdeksikkoja.

– Anna käsiesi roikkua ja vartalon keinua siirtäessäsi painoa jalalta toiselle aivan kuin musiikin tahtiin tanssiessa. Pyydä/kannusta lasta tekemään samalla tavalla.

– Anna käsien keinua vartalon tahdissa. Huomaat, että käsivarret ja keho tekevät luonnostaan kahdeksikkoa keinuessasi puolelta toiselle. Anna käsivarsien aueta ja keinua levällään.

– Ojenna kädet eteesi ja tee käsivarsillasi sivuttain kahdeksikkoa. Nosta käsivarret ylös oikealla, anna niiden laskeutua alas, nosta ne ylös vasemmalla ja laske alas. Jatka taas oikealla puolella. Taivuta vyötäröä samaan suuntaan kuin vie käsivarsia ja anna kehon liikkua käsivarsien rytmissä.

– Tätä tekniikkaa käytetään kasvatuksellisessa kinesiologiassa, joka auttaa dysleksiasta ja muista oppimishäiriöistä kärsiviä lapsia. (Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että rytmisten kahdeksikkojen piirtäminen liitutaululle samalla, kun keinuttaa koko vartaloa, auttaa oppimishäiriöisiä lapsia.)

4. Tämä menetelmä on samaten hyväksi lapselle, mutta myös sinulle, jos olet itse poissa tolaltasi, huomaat tiuskivasi tai huutavasi toisille tai tunnet olevasi näännyksissä. Ota seuraava pieni harjoitus (n. 1 min.) tavaksesi, se auttaa selvittämään sisäistä kaaosta, ajattelemaan selkeämmin, näkemään asiat oikeasta näkökulmasta.

– Istu selkä suorana tuolilla.

– Laita vasen jalkaterä oikealle polvellesi. Kierrä oikea kätesi vasemman nilkan ympärille ja vasen käsi vasemman jalan päkiän ympärille niin että sormet ulottuvat jalan reunojen ympärille.

– Hengitä hitaasti sisään nenän kautta ja anna hengityksen samalla kohottaa kehoasi. Vedä samalla jalkaa itseesi päin sitä venyttäen. Hengitä hitaasti ulos suun kautta ja anna kehosi rentoutua. Toista hidas hengitys ja venytys neljä viisi kertaa.

– Vaihda jalkaa ja tee sama toiselle puolelle vastaavalla tavalla.

Lapsetkin osaavat tehdä tämän. (Tätä tekniikkaa käytetään dysleksian ja änkytyksen hoidossa.) Tämäkin menetelmä yhdistää energialinjat, ja energiat pääsevät virtaamaan tasaisesti kehon läpi.

Näistä tekniikoista voi olla apua yllä olevan kaltaisissa tapauksissa, mutta ne tekevät hyvää jokaiselle, eikä niistä ole mitään vahinkoa kenellekään, kun tekee niitä varoen ja tunnustellen.

Meille kaikille on tärkeää, että energiamme virtaavat kehossamme puolelta toiselle kuten on tarkoitus, että pysyisimme energisinä ja terveinä.

Syreenien ja juhannusruusujen tuoksuessa

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net