Vihreyttä parvekkeelle https://pixabay.com/fi/parveke-yrtit-verkikaalipuutarha-397785/
03.05.2016

Vihreyttä parvekkeelle

Ilahduta itseäsi ja laita parvekkeesi tai ikkunalautasi vihertämään. Erilaiset yrtit, kukat ja hyötykasvit pärjäävät mainiosti pienessäkin tilassa ja samalla harmaa kerrostaloparveke muuttuu kesäiseksi keitaaksi.

Jos haluat oppia luonnonmukaista puutarhanhoitoa kunnioittaen perinnekasveja, luomua ja monimuotoisuutta, voi oppia saada Hyötykasviyhdistyksestä. Yhdistys paitsi kouluttaa, neuvoo ja tekee julkaisuja, se myös myy siemeniä. Lisäksi Hyötykasviyhdistys ylläpitää Helsingissä Annalan puutarhaa, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja kursseja sekä ylläpidetään viljelypalstoja. Hyötykasviyhdistys toimii ympäri Suomea, jäseniä on yli 7000 ja ydinajatuksena on solmia kaupunkilaistuvien ihmisten yhteyksiä luontoon.

Hyötykasviyhdistyksen tiedottaja, hortonomi ja kotipuutarhuri Outi Tynys aloitti Hyötykasviyhdistyksessä osa-aikaisena tiedottajana tänä keväänä. Hänen työhönsä kuuluu muun muassa tiedottamista, uutiskirjeen ja jäsenlehti Pähkylän tekemistä sekä median avustamista. Outi Tynys kasvattaa itse ruokaansa ja toteaakin iloisena: "On ihana puputtaa tuoretta vihreää keväästä syksyyn. Satomäärä ei ratkaise vaan kasvatuksen tuoma ilo ja omalla sadolla herkuttelu. Lisäksi omasta puutarhasta saa satoa, jota ei ole edes kaupassa myynnissä. Tällaisia ovat esimerkiksi erikoiset kesäkurpitsat, mureat salkopavut ja erikoiset yrtit.  On myös kiva, kun tuoreita yrttejä on hyvä valikoima käytössä koko kasvukauden. Omia suosikkejani on esim. salvia, basilikat, rosmariini ja timjami. Ne ovat myös koristeellisia ruukuissa."

Tynys antaa lukijoillemme vinkkejä, miten voi viljellä pienimuotoisesti vaikka parvekkeellaan.

Miten kerrostalossa asuva voi viljellä itse ruokaa?

Ikkunalla voi kasvattaa versoja, esimerkiksi herneen versoja ja yrttejä. Parvekkeella voi kasvattaa todella monia lajeja. Jos tilaa on vähän, kannattaa valita kiipeäviä lajeja, kuten ruusupapu. Myös kurkun ja kesäkurpitsan voi ohjata kiipeämään säleikköön. Parvekelaatikosta voi korjata esimerkiksi salaatteja ja yrttejä. Amppelissa voi kasvattaa amppelitomaattia ja mansikkaa. Koska ruukkukasvatus on niin suosittua, jalostajat ovat kehittäneet tiiviskasvuisia lajikkeita, jotka mahtuvat pieneen tilaan ja sopivat ruukkuun muiltakin ominaisuuksiltaan. Monet hyötykasvit, kuten esimerkiksi lehtikaali, ovat myös upeita ruukussa.

Mitkä ovat hyviä lajeja parvekeviljelyyn?

Kannattaa valita kasvit olosuhteiden ja tilan mukaan. Kaikki hyötykasvit kasvavat parhaiten valoisalla parvekkeella. Esimerkiksi tomaatit, kurkut, pavut ja kesäkurpitsat vaativat paljon aurinkoa ja suojaisan paikan.
Jatkuvasti satoa tuottavat lajit, kuten salaatti, yrtit ja chilit ovat kivoja. Peruna onnistuu hyvin esimerkiksi ämpärissä. Köynnöstävä ruusupapu on esimerkki mainiosta parvekekasvista. Se vehreyttää, kukkii ihanasti ja tuottaa vielä palkojakin. Jos kasvattaa hernettä, kannattaa hyödyntää myös lehtiä ja versoja.

Mitä kannattaa huomioida parvekeviljelmää perustaessaan?

Iso ruukku helpottaa hoitoa. Kovin pieni astia vaatii säännöllistä kastelua.
Lasitettua parveketta pitää muistaa tuulettaa. Siellä kausi alkaa aikaisin ja jatkuu pitkälle syksyyn.
Kannattaa sijoittaa kasveja kerroksittain, jos se on mahdollista. Näin tilasta tulee vehreä ja viihtyisä ja kasveja mahtuu paljon. Koska kesät ovat erilaisia, usean lajin kasvattaminen varmistaa sadon. Jos jokin laji menee pieleen, toinen onnistuu.
Ruukkusalaatit voi istuttaa ruukkuun samoin kuin ruukkuyrtit. Esim. ruukkupersiljasta saat kätevästi ruukkuun persiljamättään.

Miksi ruokaa kannattaa viljellä itse, vaikka aivan pienimuotoisestikin?

Hyötykasvit ovat koristeellisina ilo silmälle ja ihana lisä kesäkukkien joukkoon. Kaiken kukkuraksi niitä voi hyödyntää, jolloin saa raikasta lisuketta ruokapöytään. Itse kasvatettu sato tuottaa iloa ja maistuu hyvältä. Satoa kannattaa käyttää monipuolisesti. Esimerkiksi koristekrassin, härkäpavun, ruusupavun ja herneen kukat ovat syötäviä. Ne nostavat annoksen arjen yläpuolelle.

Näiden Outin vinkkien myötä antoisaa viljelykautta kaikille puutarhureille! Vielä ehdit hyvin aloittaa viljelmät vaikka siemenestäkin asti. Myöhemmin keväällä tai kesälläkin viljelmällä saa vielä aloitettua esimerkiksi puutarhalta ostettujen taimien avulla tai istuttamalla kaupasta ostetut salaatit ja yrtit multaan.

Lisätiedot: http://hyotykasviyhdistys.fi/

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net