Valvottaako täysikuu? Myyttejä ja totuuksia https://pixabay.com/fi/t%C3%A4ysikuu-mets%C3%A4-y%C3%B6-pimeys-kuutamo-1668805/
14.11.2016

Valvottaako täysikuu? Myyttejä ja totuuksia

Osa meistä uskoo, että kuun kierrolla on merkitys ihmisten elämässä. Täysikuun uskotaan vaikuttavan muun muassa yöuniin, kuukautiskiertoon ja jopa sairaskohtauksien puhkeamiseen. Mikä sitten on totuus? Valvottaako kuu ja täyttyvätkö sairaalat täydenkuun aikaan?

Vaikutukset maapalloon. Ihminen voi havaita täydenkuun vaikutuksen Maahan esimerkiksi vuorovedestä. Merenpinta nousee ja laskee päivittäin, mutta ilmiö on voimakkaimmillaan täydenkuun ja uudenkuun aikaan. Kuunkierrolla on vaikutus myös Maan magneettikenttään. Kenttä on vahvimmillaan kasvavan puolikuun aikaan, mutta alkaa heikentyä, kun Kuu on täysi. Kuun vaikutus Maan magneettikenttään on kuitenkin heikko, eikä sillä tiedetä olevan vaikutusta ihmisiin.

Täysikuu ja uni. Yleisen uskomuksen mukaan täysikuu vaikuttaa yöuniin negatiivisesti ja valvottaa. Tästä ei ole kuitenkaan olemassa mitään tieteellistä näyttöä, vaan levottomien öiden syy on usein ihan muissa asioissa, kuin täysikuussa. Tutkimusta täydenkuun vaikutuksia uneen on tehty niukalti. Sveitsiläinen unipäiväkirjatutkimus raportoi, että täydenkuun aikaan koehenkilöt nukkuivat hieman vähemmän, kuin uudenkuun aikaan. Ihmiset myös valittivat väsymystä enemmän täydenkuun jälkeisenä päivänä. Paljon laajemmassa itävaltalaisessa tutkimuksessa tällaisia tuloksia ei onnistuttu toistamaan. Kahdeksan prosenttia tutkituista nukkui täydenkuun aikaan hieman tavallista huonommin, mutta 25 prosenttia nukkui täydenkuun aikana tavallista paremmin.

Tekeekö täysikuu sairaaksi? Unitutkimuksia enemmän on tarkastelut sitä, vaikuttaako täysikuu ihmisten sairasteluun. Asiaa on selvitetty muun muassa psykiatrisissa sairaaloissa, ensiapupoliklinikoilla ja synnytysosastoilla. Tällaisten tutkimusten mukaan täysikuu ei tuo ruuhkaa sairaaloihin, eikä vaikuta sairaskohtausten määrään. Täydenkuun aikaan yksi asia on kuitenkin toisin: vastaanotolle saapuu enemmän ihmisiä, joita jokin lemmikkieläin on purrut. Tarkkaa syytä tähänkään ei tiedetä, mutta yksi selitys on, että lemmikit ovat aktiivisempia täydenkuun aikaan.

Useat uskovat myös, että täysikuu lisää ihmisten munuaisongelmia ja verenvuotoja. Ajatukset nojaavat siihen, että koska täysikuu liikuttaa maan vesimassoja, niin miksei se liikuttaisi myös nesteitä ihmisen sisällä. Vielä jonkin aikaa sitten useissa maissa varoiteltiin leikkaamasta potilaita täydenkuun aikaan. Tämän on kuitenkin todettu olevan turhaa varovaisuutta, sillä täydenkuun veto ei vaikuta yksittäiseen ihmisen verenvuotomäärään. Täysikuu ei myöskään vaikuta millään tavalla naisen kuukautiskiertoon. Ja vaikka kuuta on pidetty useissa kulttuureissa hedelmällisyyden symbolina, ei sillä ole vaikutusta hormoneihin tai synnytyksen alkamiseen.

Ennen aikaan uskottiin myös, että täysikuu voi tehdä ihmisen pahantuuliseksi, aggressiiviseksi ja taipuvaisemmaksi tekemään rötöksiä. Kuun vaikutuksesta ihmisen tunne-elämään on tehty yli sata tutkimusta, eikä suurin näistä osa ole löytänyt mitään yhteyttä kuun ja ihmisen käyttäytymisen välillä. Australialaistutkimus raportoi enemmän väkivaltatapauksia psykiatrisella osastolla täydenkuun öinä. Kaksi muuta tutkimusta puolestaan ei löytänyt täydenkuun ja väkivaltaisuuden välille mitään yhteyttä. Tämäkin uskomus lienee siis parempi heittää romukoppaan.

Nykytiedon mukaan täysikuulla ei ole siis vaikutusta ihmisen biologisiin prosesseihin. Täysikuun valoa ja energiaa voi jokainen kuitenkin hyödyntää haluamallaan tavallaan. Jos täysikuu tuo sinulle ylimääräistä energiaa, kannattaa se käyttää vaikkapa uusien ideoiden ja luovuutta vaativien töiden ilmentämiseen ja synnyttämiseen.

Lähteet:
http://www.livescience.com/7899-moon-myths-truth-lunar-effects.html
http://www.history.com/news/history-lists/7-unusual-myths-and-theories-about-the-moon

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net