Vähemmän on enemmän - näin saat takaisin taitosi nauttia pienistä, yksinkertaisista asioista https://pixabay.com/fi/bee-eaters-v%C3%A4rit-linnut-haara-3749679/
22.10.2018

Vähemmän on enemmän - näin saat takaisin taitosi nauttia pienistä, yksinkertaisista asioista

Voiko niukempi elämä tuoda enemmän iloa elämään? Toisaalta saamme ympäristöstä viestejä, jotka kannustavat meitä ostamaan onnemme. Mainoksissa matkojen tai tavaroiden hankkiminen aiheuttaa iloa. Toisaalta iloa, joka ei synny materiasta, voi nähdä vaikkapa katsomalla puistossa aikaansa viettäviä ja siitä nauttivia ihmisiä.

Mikä siis tekee meistä onnellisia? Tutkimusten mukaan onnea ei voi ostaa, ja todellinen ilo löytyy pienistä asioista. Monet runoilijat, saarnaajat ja kirjailijat jakavat saman ajatuksen. He rohkaisevat meitä keskittymään elämän tärkeisiin asioihin ja päästämään irti epäolennaisista asioista. Vaikuttaa siltä, että tie onneen vaatii monista asioista luopumista ja sielun polun seuraamista, olkoonkin että se voi viedä meidät materiaalisen niukkuuden tielle.

Kyseessä ei ole perustarpeista luopuminen. Jotta voimme nauttia elämästä ja pysyä terveinä, tarvitaan ruokaa, turvallinen paikka asua ja esimerkiksi suojaavia vaatteita. Köyhyys näiden suhteen rajoittaa ja tuhoaa. Sama pätee hengen köyhyydeen, tilaan jossa tuntuu että elämällä ei ole mitään tarjottavaa, tai että omalla elämällä ei ole merkitystä. Mutta kun perustarpeet tyydyttyvät, muiden tarpeiden jatkuva täyttäminen on lopulta taakka eikä siunaus. Vapaaehtoinen niukkuus on hyvä vaihtoehto.

Monet ihmiset näkevät vapaaehtoisen niukkuuden, minimalismin, materialistisen elämäntavan hylkäämisenä. Sitä voi kuitenkin lähestyä myös siitä näkökulmasta, että mitä se lisää elämäämme. Se tuo elämään pieniä iloja, se auttaa keskittymään tärkeisiin asioihin. Se vapauttaa myös aikaa, tilaa ja energiaa elämästä nauttimiseen. On kaksi harjoitusta, jotka voivat auttaa prosessissa. Ne ovat muodoltaan kysymyksiä.

Ensimmäinen liittyy osto- ja hankintapäätöksiin. Ennen kuin tuot elämääsi mitään uutta, kysy itseltäsi: "Lisääkö tämä elämääni iloa?" Kysymys on yksinkertainen, mutta saa harkitsemaan ostoksia. Jos vastaus ei ole yksioikoinen kyllä, todennäköisesti esine tai palvelu jota harkitset ei tuo elämääsi hyviä asioita, vaan vie energiaa tai tilaa.

Toinen kysymys liittyy elämän yksinkertaisiin iloihin. "Mistä nautin lapsena?" on hyvä tapa etsiä näitä ilon lähteitä. Kyseessä voi olla muistot kasvimaalla puuhaamisesta, metsäretkistä ja erilaisista aistihavainnoista: siitä miten tuuli puhaltaa hiuksiin, miltä kukat tuoksuvat, miltä teltassa nukkuminen tuntuu, miltä paljain jaloin kävely ruohossa tuntuu. Et ehkä voi toistaa samoja kokemuksia, mutta lapsuusmuistot ohjaavat etsimään iloa uusilla tavoilla. Ehkä nautit edelleen puutarhanhoidosta, metsäretkistä ja telttaöistä. Nämä ilot tuovat elämään merkityksiä ja suunnan. Et tarvitse hienoja vaatteita, kalliita matkoja tai uutuustavaroita. Elämä itsessään yksinkertaisine iloineen pitää olon onnellisena ja onnekkaana.

Lähde: spiritualityhealth.com/articles/2018/09/11/finding-joy-in-simple-things

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net