Tunnetko viidennen elementin? Se on osa maailmankaikkeuden mandalaa pixabay.com
24.01.2019

Tunnetko viidennen elementin? Se on osa maailmankaikkeuden mandalaa

Neljän tutumman ja elintärkeän elementin lisäksi kaikkeudessamme leijuu mystinen viides elementti, josta puhutaan myös eetterinä, metallina tai hengen elementtinä. Mikä tämä ikuisuuden luonnetta kuvastava elementti on, ja voiko sen konkreettisesti tuntea tai tunnistaa?

Viides elementti, eetterin tai hengen elementti (Spirit Element, Aether Element), on ikään kuin ”taivaallista energiaa”, joka täyttää kaikki tilat. Se on taivaallista ja pyhää ”jotakin”, olematta kuitenkaan varsinaisesti uskonnollista.

Muinaiset kreikkalaiset näkivät hengen elementin korkeampana kuin maallinen taso ja kokivat sen liittyvän myös erilaisiin ilmiöihin, kuten painovoimaan. Metafysiikassa Hengen käsite menee pidemmälle. Se käsitetään Monadiksi, eli pyhän tilan keskukseksi, joka on ikään kuin maailmankaikkeuden mandala, jonka vaikutukset ulottuvat myös Universumin ulkopuolelle.

Himmeä elementti joka liikkuu pyörteissä

Kosmosta hahmoteltaessa viides elementti voi olla hieman hämärän peitossa oleva osanen, joka liikkuu pyörivästi ja arvaamattomasti verrattuna kiinteämmin ajateltavissa oleviin elementteihin, joiden toiminta kulkee tietyssä linjassa. Hengen elementti ei seuraa mitään erityisiä sääntöjä, vaan se on pikemminkin itse sääntö. Sitä sanotaan myös Jumalien liimaksi.

Alkemistit tunsivat viidennen elementin olevan ”olennainen osa”, taivaallinen ja puhdas elementti, jota yritettiin erottaa eliksiiriksi ja ihmelääkkeeksi tislaamalla alkoholia 7 kertaa. Ajan myötä idea vesittyi Einsteinin havaintoihin eetterin käyttäytymisestä, se ei ollutkaan taivaallista energiaa. Vaikkei Einstein voinutkaan määritellä viidennen elementin fyysisiä ominaisuuksia, ajatus siitä edisti tiettävästi suhteellisuuden, aalto-teorian ja nykyaikaisen "pimeän aineen" käsitteitä.

Viidennen elementin symbolinen merkitys

Maagisessa tai mystisessä mielessä Hengen elementti on kuvastanut transmutaatiota (alkuaineen muuttaminen toiseksi), alkemian prosesseja, jumalaista väliintuloa, ikuisuuden luonnetta ja liikkeessä olevaa energiaa. Vaikka elementtiä sanotaan myös eetteriksi, sillä ei ole minkäänlaista fyysistä olemusta, eikä sen merkitystä henkiseen elämään voi määrittää globaalilla tasolla.

Viides elementti toimii siltana maan ja kehon, ja taivaan ja hengen välillä. Omassa kehossa sen voi ajatella olevan kanava sielun ja ruumiin välillä. On myös teorioita, joiden mukaan jumala käytti hengen elementtiä ”olemuksen” luomiseen, kaiken olevan pohjana ja perustana.

Hengen elementin konkreettinen merkitys

Jos perinteisten neljän elementin (maa, ilma, tuli, vesi) ajatellaan olevan kiinteitä, Henki on niihin nähden yllätystekijä, joka tarjoaa dynaamisuutta ja kipinää toisenlaisen tietoisuuden kautta. Filosofisesta suunnasta riippuen kaikilla elävillä asioilla on jonkin verran eetteriä / hengen elementtiä. Se on sanoilla kuvailematonta ”jotain”, joka yhdistää kaiken suurempaan kuvaan ja käsitykseen – myös ne olevaiset, jotka ovat normaalin ja tavanomaisen tietoisuuden ulkopuolella.

On tapana sanoa, ettei elämässä kaikki ole mustavalkoista eli yksinkertaista. Kuitenkin musta ja valkoinen ovat ne kaksi väriä, jotka liitetään usein eetterin tai hengen elementtiin, ja tyypillisesti nämä värit esitetään yhdessä.

Eteeriset olennot ja voimat sijaitsevat eri ”tilassa” kuin ihmiskunta, ja meidän on usein vaikea ymmärtää niiden tarkoituksia tai motivaatioita. Maan tasolla eläminen rajoittaa hieman ymmärrystämme. On kuitenkin aikoja tai hetkiä, jolloin pystymme ylittämään rajoituksemme ja koskettamaan jotain suurempaa kuin itsemme. Se on Eetteri / Henki.

Yksi viidennen elementin symboleista on spiraali. Se luo tunteen, että ympyrää mukaileva kuvio jatkuu ikuisesti. Kuten luonnon kiertokulku, jonka kyytiin ihminenkin kuuluu.

Lähde: buildingbeautifulsouls.com/symbols-meanings/five-elements-symbolic-meaning/spirit-element-symbolic-meaning/

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net