Tiesitkö tämän islamista? https://pixabay.com/fi/arabit-kasvot-suunnata-arabialainen-618308/
05.04.2016

Tiesitkö tämän islamista?

Islam tarkoittaa rauhaa, puhtautta ja hyväksymistä. Muslimi on ihminen, joka vapaasti ja omasta tahdostaan hyväksyy Jumalan eli Allahin ylimmän vallan. Islamiin liittyy paljon vääränlaisia mielikuvia esimerkiksi terrorismista.

Islam on pitkälle kehittynyttä kulttuuri, uskonto ja sivilisaatio. Se ei ole siis yksi ja yhtenäinen uskonoppi, vaan luettavaa riittää monien eri oppi-isien teksteistä. Islam on maallikkojen uskonto, mutta myös lakiuskonto, joka käytännössä säätelee koko elämää. Ihanteena olisi, että usko ilmenee käytännön hyvinä tekoina. Uskonnolla on paljon yhteisiä piirteitä kristinuskon kanssa, kuten lähimmäisenrakkaus ja myötätunto.

Muslimeja on noin 1,5 miljardia ja islam on maailman voimakkaimmin kasvava uskonto, lähinnä nuoren väestörakenteen vuoksi. Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty seitsemän kertaa muslimille.

Islamiin kuuluu runsaasti estetiikkaa. Profeetta Muhammadin maailmaan kuului runollisia säkeitä, joissa ilmaistaan elämän kauneutta, syviä tunteita ja henkisyyttä. Säkeissä painotetaan kaikkien olentojen rakastamista.

Profeetta Muhammad

Islam sai alkunsa 600-luvulla profeetta Muhammadin toiminnan tuloksena. Hän oli henkisyyden oppi-isä etsiessään syventymistä, sympatiaa ja myötätuntoa. Rakkaus taas merkitsi hänelle sitä henkeä, jonka vallassa toteuttaa tehtäväänsä. Profeetta Muhammad pyhitti elämänsä henkisyydelle ja hän etsi vastauksia eksistentiaalisiin kysymyksiin kuuntelemalla sydämen, ei järjen, ääntä. Etsintä johti hänet löytämään elämänkutsumuksensa nelikymppisenä, jolloin hän kuuli arkkienkeli Gabrielin sanovan "Rauha olkoon päälläsi, Jumalan sanansaattaja".

Aluksi Mohammad epäili ilmestyksiä, mutta ymmärsi myöhemmin mistä oli kysymys. Kannattajia alkoi kertyä. Osa Mekan heimoa vastusti Muhammadia ja suunnitteli hänen murhaamistaan, siksi profeetta tarttui tarjoukseen muuttaa nykyiseen Medinan kaupunkiin. Muutto oli niin käänteentekevä islamin historiassa, että islamilaisten kalenteri perustuu tähän päivämäärään. Arkkienkeli Gabrielin ilmestyksistä syntyi lopulta Koraani.

Islamin uskomuksia ja etiikkaa

Islamin Jumala Koraanin mukaan on ikuinen, näkymätön, tutkimaton, kaikkitietävä ja kaikkivoipa. Hän on luoja ja tuomari, ehdottoman oikeudenmukainen, mutta myös armahtava ja anteeksiantava. Jumala on yksi ja ainoa, eikä hänen rinnallaan ole muita. Koraanin mukaan Jumalalla, Allahilla on palvelijoinaan enkeleitä ja Allah puhuttelee ihmisiä profeettojen välityksellä. Myös taivas, helvetti ja viimeinen tuomio ovat Koraanissa merkittävässä roolissa.

Ihmisen teot luokitellaan viiteen luokkaan: velvollisuus, suositeltavuus, neutraaleihin, moitittaviin ja kiellettyihin. Etiikan lähteitä ovat tärkeysjärjestyksessä: Koraani, profeetan sunna, yksimielisyys ja analogiapäättely. Muun muassa kiitollisuus ja tottelevaisuus Allahia kohtaan, ystävällisyys, siveys, rehellisyys, uskollisuus, nöyryys, oikeudenmukaisuus ja rohkeus kuuluvat hyveiden joukkoon.

Seksi kuuluu avioliittoon ja esiaviollista seksiä ja uskottomuutta pidetään vakavana syntinä. Islam kieltää alkoholin, mutta vain vähän ruokia, joita ovat itsestään kuolleet eläimet, veri, sianliha ja petoeläimet. Ruuaksi valmistettava liha täytyy olla islamin sääntöjen mukaan teurastettu, jolloin teuraseläin pitää kääntää kohti Mekkaa ja lausua "Jumalan nimeen".

Kuviin suhtaudutaan hyvin kielteisesti, siksi moskeijat ovat kuvattomia. Kieltolistalla ovat myös uhkapelit, varastaminen, valehteleminen, panettelu, petos, huijaus, ennustaminen ja taikuus.

Rituaaleja on viisi: julkinen uskontunnustus, päivittäiset rukoukset, vuotuinen almuvero, paasto ramadan-kuukauden aikana ja pyhiinvaellus Mekkaan kerran elämässä.

Koska Islam on sekä uskonto että tapa elää, suhde maalliseen valtaan on mutkikas. Esimerkiksi Iranissa uskonoppineet imaamit käyttävät sekä hengellistä että maallista valtaa, joissakin maissa valtio ja hengellinen valta ovat selkeästi eroteltu toisistaan.

Osa islamin opeista ovat monien mielestä kohtuuttomia, esimerkiksi Iranissa toimitetaan yhä kivitys- ja hirttotuomioita. Myös naisen heikko asema islamilaisissa valtioissa puhututtaa.

Satu Ilta ja kuudesaisti.net toimitus yhteistyössä

Lähteet:
uskonnot.fi
maailma.net
Leena Kurki 2015: Yhteisö väreissä. Uskontojen prisma

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net