Tarinoita mystisistä taivaan tulista https://pixabay.com/fi/aamurusko-revontulet-snow-1185464/
18.01.2018

Tarinoita mystisistä taivaan tulista

Pohjanpalo, rutjat, rutjanpalo, ruijan valkea, pohjantulet, taivaanvalkeat, juoksentelevat tuliketut, tulizet pattsahat, pohjan portit. Revontuliin liittyy useita erilaisia nimityksiä sekä taianomaisia tarinoita, koska ilmiölle ei vuosituhansiin pystytty antamaan minkäänlaista tieteellistä selitystä. Ethän vaan katso noita upeita ilmiöitä liian kauan, häiritse viheltämällä taikka kulje paljain päin ulkona?

Revontulet on tunnettu revontulina lähinnä itäisessä ja pohjoisessa Suomessa. Länsi-Suomessa, sekä paikoin Karjalaa ja Savoa niitä on nimitetty enimmäkseen pohjanpaloksi tai pohjantuliksi. Revontulten synnystä kansallamme on ollut monia teorioita. Idässä ja pohjoisessa ilmiö selitettiin Lapissa juoksentelevien (tuli)kettujen aiheuttamaksi. Kansanuskomuksen mukaan tuliketun karva aiheuttaa lämmöttömän valoilmiön koskettaessaan jotain esinettä. Käsitys ei ole täysin perätön, sillä staattista sähköä varaavina turkikset kipunoivat kun niihin kosketaan kuivalla ilmalla. Revontulet muodostuivat tuliketun kylkien iskiessä puihin tai hännän hipaistessa lumihankeen ja tämän valoilmiön heijastuessa taivaalle.

Tulikettu (myös tulirepo, tulikko) on muutenkin esillä suomalaisessa kansanperinteessä. Kertomusten mukaan se on äärettömän arvokas turkiseläin, jolla oli säkenöivä musta tai hopeanhohtoinen turkki. Sen nahkaa voitiin käyttää valaisemaan esimerkiksi ruutivarastoja tai muita tulenarkoja paikkoja. Tulikettu oli jokaisen metsästäjän tavoittelema saalis, koska sen pyydystäjän uskottiin tulevan rikkaaksi ja kuuluisaksi.

Taivaan tulien on myös arveltu muodostuvan Jäämeren aaltoamisen tai jäävuorien liikkeiden heijastamista auringonsäteistä. Lähinnä Karjalan kannaksella on uskottu, että revontulet olisivat heijastusta Jäämerellä uiskentelevan valtavan valaskalan suomujen kimalluksesta.

Saamelaisten uskomuksissa revontulet olivat eläviä, ihmisen kaltaisia olentoja, jotka saattavat nauraa, suuttua, kävellä, juosta ja leikkiä. Ne olivat ihmisille vaarallisia, eikä niitä saanut katsoa kovin kauan tai häiritä viheltämällä. Muutoin ne laskeutuivat alas ja hyökkäsivät kimppuun. Revontulet ärsyttänyt sai kärsiä niiden vihasta tai jopa kuolla. Taivaankannen roihutessa oli parasta kävellä katse maahan luotuna ihan hissukseen.

Kansanrunoissa myyttiseen Pohjolaan saapuva tunnistaa määränpäänsä läheisyyden paisteesta ja kuumotuksesta. Puhutaan ”Pohjolan porteista”, joilla tarkoitetaan pohjoisella taivaalla loistavaa revontulikaarta:

Portit Pohjolan näkyvät, 
Paistavat pahat veräjät,
Kannet kirjo kiimottavat

Länsisaamelaisen perinteen mukaan ulos ei pitänyt mennä paljain päin, jotta henget eivät ryöstäisi ilman päähinettä hiippailevaa. Samankaltaisten uskomusten esiintyminen kautta Saamenmaan viittaa niiden arkaaiseen alkuperään.

Itäsaamelaisten revontuliuskomukset liittyvät käsityksiin tuonpuoleisesta. Revontulet ovat rautaan kuolleiden, sodassa kaatuneiden vainajien tai väkivaltaisesti surmansa saaneiden henkiä. Heidän jatkuva taistelunsa ja heidän haavoistaan valuva veri heijastuvat pohjoiselle taivaalle revontulina.

Tieteellisestä näkökulmasta revontulet syntyvät, kun auringosta lähtöisin oleva hiukkasvirta osuu ilmakehän ylimpiin osiin maapallon magneettisten napaseutujen läheisyydessä. Juuri pohjoisessa niitä näkyy siitä syystä, että siellä aurinkotuulen varatut hiukkaset pääsevät Maan magneettikentän muodosta johtuen lähemmäs maanpintaa ja törmäävät ilmakehään.

Ehkäpä kuitenkin kannattaa pitää nöyrästi pipo päässä pakkasella ja olla vislailematta ainakaan revontulten aikaan. Ihan varmuuden vuoksi.

Lähteet:
Pulkkinen, Lindfors: Suomalaisen kansanuskon sanakirja (Gaudeamus, 2016)
taivaannaula.org/2014/01/31/revontulet-eli-pohjan-portit/
HS.fi: Mistä revontulien nimi tulee?

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net