Syyspäiväntasauksen mystinen Mabon-juhla 21.9. https://pixabay.com/fi/kiitosp%C3%A4iv%C3%A4-pumpkins-kurkut-paprika-1632760/
21.09.2018

Syyspäiväntasauksen mystinen Mabon-juhla 21.9.

Mabonista starttaa virallisesti syksyn vuodenaika ja sadonkorjuu on päättymäisillään. Pellot alkavat olla tyhjäksi kynittyjä ja niiden antimet on varastoitu talvea varten. Perunoita nostetaan kellareihin ja puutarhassa saatetaan jo mittailla hallan vaaraa. Metsä on antanut marjansa ja siirtynyt sienikauteen. On monivärisen ja kiitollisen juhlan aika.

Monissa luonnonuskonnoissa vietetään vielä tänäkin päivänä kahdeksaa vuotuisjuhlaa (tai ”sapattia”), jotka useinmiten juontavat juurensa muinaisesta kelttiläisestä perinteestä. Vuodenpyörä tai vuodenkierto seuraa näitä taitekohtia, seisauksia, tasauksia ja vuodenaikojen vaihtumista. Syyspäiväntasauksen aikaan (21.9.) vietetään toista sadonkorjuun juhlaa Mabonia (Madron, Autumn Equinox), joka sijoittuu Lughnasadhin ja Samhainin puoliväliin.

Syyspäiväntasauksena päivä ja yö ovat suunnilleen yhtä pitkät ja tästä alkaa vuodenkierron pimeä puolisko. Päivät lyhenevät lyhenemistään, kunnes niiden tulee jälleen aika kulkea toiseen suuntaan. Lämpö on takana ja kylmä edessä. Ihminen saattaa vastustaa tätä, vaikka voi yhtä hyvin juhlistaa ja kunnioittaa vuodenaikojen erilaisuutta, tarkoituksia ja erilaisia tarpeita kunakin ajanjaksona. Syksyllä ja talvella voi rauhassa kömpiä henkiseen karhunpesään ja kiinnittää huomiota erityisesti lepoon ja rentoutumiseen.

Mabonissa on runsauden ja kiitollisuuden teema, jolloin runsautta tavataan jakaa myös heille joilla sitä ei ole. Joku lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, toinen vie keräämiään metsän antimia läheiseen vanhainkotiin, kolmas jotain muuta epäitsekästä muiden hyväksi. Sadonkorjuu symboloi myös elämän ehtoopuolta, jolloin voi jo nauttia eletyn elämän hedelmistä. Nyt on oiva aika päättää keskeneräiset työt pois kummittelemasta ja jättää omaan tahtiin turhat kiireet, ylimääräiset riennot, aikataulut ja stressit.

Omasta polusta riippuen on monia erilaisia tapoja juhlia Mabonia, mutta tyypillisesti keskitytään joko sadonkorjuun osaan tai valon ja pimeyden väliseen tasapainoon. Kun juhlistamme maan antamia lahjoja, hyväksymme myös sen, että maa kuolee. Meillä on ruokaa jota syödä, mutta viljelmät ovat ruskeita ja menevät lepotilaan, kuten niiden täytyykin tehdä, jotta ne voivat taas aikanaan kukoistaa ja tarjota satoa.

Aineksia omaan syysjuhlaan

Yksinkertaisimmillaan Mabonia voidaan viettää kotoisten puuhien äärellä, esimerkiksi pihahommissa, kotia siivoten tai viimeisten säilömisten parissa. Puuhastelun on tarkoitus olla rentoa ja symbolista - siirtymä vuodenkierrossa eteenpäin, läsnäolossa ilo ja kiitollisuus elämästä, joka meitä kaikkia tässä kiertokulussa kuljettaa.

Pitopöydät voi täyttää tukevalla lähiruoalla ja luonnonantimilla. Sapattiruoaksi sopii esimerkiksi uuniliha ja peruna-juuresmuusi ja jälkiruoaksi omenapiirakka vaniljakastikkeella. Maljoihin sopii omatekoinen marjaviini, likööri tai siideri. Luontoon voi viedä uhriksi käsittelemättömiä hedelmiä ja pähkinöitä.

Kotia voi koristella ruskan värittämillä lehdillä, pihlajanmarjoilla, hedelmillä ja viljantähkillä. Kynttilöissä teemaan sopivaa tunnelmallista väriä antavat oranssi, punainen, kupari, ruskea, kulta ja kastanja. Syyspäiväntasaukseen liitetään usein joutsen, jota pidetään sielun kuolemattomuuden symbolina. Joutsenen voi tuoda juhlapäivän somistukseen vaikkapa esineenä, askartelutyönä tai vesivärimaalauksena.

Syys-Matti ja karhun vuodenkierto

Samana ajankohtana (21.9.) vietetään suomenuskoisissa piireissä Syys-Mattia, jolloin karhun uskottiin alkavan vetäytyä pesäänsä. Seuraavana Heikin päivänä tai Talvi-Mattina karhun arveltiin kääntävän kylkeään sanoen ”yö puolessa, nälkä suolessa”. Karhu tietää jo syksyllä menevänsä lepäämään, voimia keräämään, kunnes tulee jälleen aika keväisen ylösnousemuksen.

Luonto elää ja toimii vuodenkierron mukaan. Antoisaa syksyä ja villasukka-aikaa myös meille ihmisille!

Lähteet:
thoughtco.com/all-about-mabon-the-autumn-equinox-2562286
thuleia.com/mabon.html
varjojenkirja.com/sapatit/18-madron.html
Pulkkinen & Lindfors: Suomalaisen kansanuskon sanakirja, Gaudeamus 2016

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net