28.11.2018

Suuri Henki sallii ihmisten olla erilaisia, mutta kannustaa kaikkia tasapainoiseen luontosuhteeseen

The Great Spirit on Amerikan alkuperäiskansojen uskomusten Korkein olento ja kaikkialla vaikuttava voima. Suuri Henki ei heitä ihmisiä helvettiin tai aiheuta ikuista kärsimystä. Kun elämä on tasapainossa Suuren Hengen, maan sekä yhteisön välillä, rangaistuksille ei yksinkertaisesti ole tarvetta.

Intiaanien Suuri Henki (The Great Spirit), joka tunnetaan esimerkiksi Siouxien keskuudessa nimellä Wakan Tanka, on kaikkein pyhin, jumalallisin ja ylimmäinen olento. Se on yhtä kuin Jumala, tai käsitys universaalisesta hengellisestä voimasta kaikkineen. Se on myös kaikkialla maailmassa läsnä oleva eräänlainen ´elämän voima´. Great Spirit on yliluonnollinen olevainen, joka on kaiken voimallisen hallitsija.

”Wakan-Tanka, sinä olet kaikki ja jokainen, ja silti kaiken yläpuolella.” - Musta Hirvi, Sioux

Suuri Henki on yhdistynyt maailmankaikkeuden kudokseen sekä isossa mittakaavassa, että myös henkilökohtaisesti sitoutunut jokaisen yksilölliseen verkkoon. Voidaan sanoa, että Suuren Hengen läsnäolo on havaittavissa kaikessa päivittäisessä elämässä.

Käsitteet Suuresta Hengestä saattavat hieman vaihdella eri heimojen keskuudessa. Korkeimpaan olentoon viitataan esimerkiksi useilla erilaisilla nimityksillä. Lakota Sioux uskoo, että Suuri Henki on sekä Isä Jumala että Äiti Maa. Näin ollen The Great Spirit voidaan nähdä sekä mies- että naisolentona, erillisinä jumalina, mutta yhtenä jumalaisena kokonaisuutena.

Joissain heimoissa Suureen Henkeen viitataan Isänä, Vanhimpana miehenä tai Isoisänä. Great Spirit voi olla myös joko ihmismäinen tai eläimellinen; eläin joka ajattelee ja puhuu kuin ihminen. Erilaiset nimitykset kuvastavat myös Korkeimpaan olentoon liittyvien uskomusten eroja. Suuren Hengen Sioux-nimi "Wakan Tanka" tarkoittaa suurta mysteeriä tai suurta käsittämättömyyttä. Nimessä heijastuu myös uskomus, että jokaisella konkreettisella asialla on henki, tai ´wakan´.

Wakan Tankan lisäksi muita Suuren Hengen nimityksiä ovat mm. Tam Apo (Shoshone), Ababinili (Chickasaw), Apistotoke (Blackfoot), Chebbeniathan (Arapaho), Gici Niwaskw (Abenaki), Ha-Wen-Neyu (Huron) ja Maheo (Cheyenne).

”Suuri Henki sallii ihmisten olla erilaisia. Hän saa aikaan, että ihminen tuntee vetoa tietylle seudulle, kotiutuu sinne ja sanoo: Täällä minä olen onnellinen, tänne minä kuulun. Suuri Henki on samalla kertaa yksi ja monta. Hän on osa aurinkoa, ja aurinko on osa häntä. Hän voi piillä eläimessä tai kasvissa.” - Rampa Kauris

Intiaanien hengellisyydessä helvettiä ei ole olemassa, sillä Suuri Henki ei koskaan rankaise tai luokittele ihmisiä pahaksi, eikä aiheuta ikuista kärsimystä niille, jotka eivät usko siihen. Kun elämä on tasapainossa Suuren Hengen, maan sekä yhteisön välillä, rangaistuksille ei yksinkertaisesti ole tarvetta.

Alkuperäiskansoille on ominaista intiimi suhde luontoon ja uskonnolliset vakaumukset ovat sisältäneet mm. shamanismia ja toteismia. Uskomusten mukaan henget asuttivat kaikkia luonnollisia esineitä, ja jokainen esine oli oman itsenäisen hengen hallitsema. Henget hallitsivat myös taivasta, tähtiä, aurinkoa, kuuta, jokia, järviä, vuoria, metsiä, eläimiä, kiviä, kukkia ja lintuja. Jotkut hengistä ovat hyviä ja auttavat niitä ihmisiä, jotka heitä miellyttävät. Jos toiminta taas ei miellytä, silloin uhkaksi voi nousta ihmisen tai koko heimon tuho.

”Suuri Henki on antanut kaikille luoduille mittaamattoman määrän voimaa: piikiville, muurahaisille, puiden lehdille, pyörremyrskylle... Silti jää voimaa vielä ylikin, käyttämättä. Se on annettu meille, mutta meidän on aina käytettävä sitä viisaasti ja harkitusti.”

Lähteet:
teosofia.net/muut/intiaaniviisautta.htm
Non-Theistic Religions - Robert G. Brown webhome.phy.duke.edu/
Great Spirit - Siteseen Limited warpaths2peacepipes.com/

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net