Luonnonuskonnot, osa 5: Salaperäinen nykynoituus https://pixabay.com/fi/pakanallinen-alttari-jumalatar-1034856/
16.11.2017

Luonnonuskonnot, osa 5: Salaperäinen nykynoituus

Asatru, Druidismi, Shamanismi, Suomenusko, Wicca ja muut luonnonnoituudet, mitä nämä luonnonuskonnot oikein ovat ja mihin ne perustuvat? Jo muinaisina aikoina ihmiset etsivät jumaluutta luonnosta, hengistä, haltijoista tai luonnon voimista. Vaikka kristinuskon leviäminen syrjäytti ja kielsi monet wanhojen kansojen uskomukset pahuutena ja pakanuutena, ovat jotkut niistä selviytyneet myös näihin päiviin saakka. Osa vanhakantaisena, osa nykyaikaistettuna. Juttusarjamme viidennessä ja viimeisessä osassa raotamme noitapadan kantta.

Nykynoituudessa, tai uusnoituudessa, on monia hieman erilaisia suuntauksia. Yleisesti nykynoituudella tarkoitetaan ns. valkoista noituutta, jolla ei tehdä pahaa kellekään. Tunnetuin suunta lienee Wicca, joka luokitellaan myös uskonnoksi. Wiccan alkuperästä on useita toisistaan poikkeavia käsityksiä, mutta yleisesti ottaen se on luotu 1930 – 1950 lukujen välillä Iso-Britanniassa. Sen perustajana voidaan pitää joko Gerald Gardneria, joka loi ”gardnerilaisen wiccan” opillisen ja rituaalisen perustan, tai Alex ja Maxine Sandersia, jotka kehittivät ”alexandrialaisen wiccan”. Edellä mainittujen traditionaalisten suuntien lisäksi on myös neowicca, joka on eklektistä wiccaa (eli useista lähteistä kokoavaa).

Wiccaa harjoittava voi nimittää itseään noidaksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Hän voi harjoittaa uskontoa joko yksin tai erityisessä ryhmässä, joita sanotaan coveneiksi. Covenin toiminta on lähes poikkeuksetta salaista, eikä rituaaleista ynnä muista hiiskuta covenin ulkopuolisille henkilöille. Tällaisen ryhmän jäseneksi saattaa olla hankaluuksia päästä, koska niiden olemassaolosta ei juuri puhuta. Coveniin törmäämiseen voi mennä jopa vuosia, vaikka harjoittaisikin Wiccaa ihan tosimielellä.

Yksi Wiccan perusajatuksista on Tee mitä tahdot, mutta älä vahingoita. Do no harm. Peruspilari on usein The Wiccan Rede (tai Witches´ Rede), joka on tavallaan ”wiccan laki” tai ohjeistus, jossa ilmaistaan moraali ja tarkoitusperät julistuksen muodossa. Loitsuissa ei noiduta tai tahdota kellekään mitään pahaa tapahtuvaksi. Myös jos toivoo itselleen jotain mikä ei ole sopivaa, se tulee kolminkertaisena takaisin omaan nilkkaan, kuten myös muut pahat teot.

Yleisin wiccojen käyttämä symboli on pentagrammi. Rituaalivälineinä käytetään tietynlaisia pyhiä esineitä, kuten Athame (tikari), Bolline (tikari tai puukko), Rituaalimiekka, Sauva, Pikari (malja), Pata, Pentaakkeli (pyöreä kiekko). Osa traditionaalisen uskonnon harjoittamista on Varjojen kirja (Book of Shadows eli BOS), jonka jokainen noita kirjoittaa itse. Myös kirjallisuutta on paljon, joiden avulla on mahdollista päästä korkeammille tasoille.

Wicca mm. kunnioittaa luontoa, kokee jumaluuden kaikessa läsnäolevana, uskoo Jumalattareen sekä Jumalan kuolemaan ja syntymään vuodenkierron edetessä, tekee rituaaleja ja viettää tiettyinä aikoina vuotuisjuhlia (esim. sapatit ja esbatit).

Muu nykynoituus

Wicca ei kuitenkaan itsessään ole sama asia kuin noituus tai noita. Voidaan sanoa, että nykynoita tai perinnenoita, joka ei ole wicca (eli ei harjoita wicca -nimistä uskontoa), saattaa närkästyä näiden kahden asian yhteenliittämisestä. Eri ”noituuksien” harjoittajien kesken tästä voidaan jopa kinailla.

Esimerkkejä muista valkoisen noituuden suuntauksista, jotka eivät ole uskontoja:

- Keittiönoita (kitchen witch) tai yrttinoita
- Hedge witch, joka suuntautuu osittain shamanismiin
- Luonnonnoita tai perinteinen luonnonnoita
- Perinnenoita

Näissä yhteistä on ainakin luonnon pyhänä pitäminen ja kunnioittaminen sekä useinmiten vuotuisjuhlien vietto (joko kelttiläisen tai oman syntyperän, esimerkiksi wanhan suomalaisen tavan mukaan). Siinä missä wiccaksi voi opiskella, tullaan esimerkiksi luonnonnoidaksi tai perinnenoidaksi usein joko kutsumuksen (taipumuksen) tai sukujuurien perusteella.

Jottei kuitenkaan menisi liian yksinkertaiseksi, niin wicca voi samanaikaisesti olla vaikkapa keittiönoita. Eli täysin tyhjentäviä vastauksia ei ole, kuka ja mikä on noita.

Artikkeli perustuu osittain kirjoittajan omiin näkemyksiin ja on vain pieni pintaraapaisu aiheeseen.

Lähteitä / lisää tietoa:
thuleia.com/noituus.html
lehto-ry.org/v2/wicca/
wicca.com/celtic/wicca/rede.htm
varjojenkirja.com/luonnonuskonnot-perinteinen-luonnonnoituus.html
wiccanspells.info/wiccan-pagan-articles/15-different-types-of-witches/

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net