Rastafari on mystinen profeetta Rastafareja/Empress Fiyah
18.06.2016

Rastafari on mystinen profeetta

Paikallinen *dollar-dollar* on jumiutunut Dar es Salaamin ruuhkaan. Tapaan muutaman bussinvaihdon jälkeen jamaikkalaisen elderin Ras Bupe Mkushin. Mkushi on rastafari, jonka elämä pohjautuu Raamatun profeesioihin ja holistiseen maailmankatsomukseen.

Ras Bupe Mkushin kasvoi Kingstonissa niinä aikoina, kun monet Afrikan maat saivat itsenäisyyden ja vapautuivat koloanialismin vallasta. Elderi kertoo olleensa noin kymmenen vanha, kun Jamaica sai itsenäisyyden vuonna 1962. Näinä vuosina eli vapaustaistelijan Marcus Garvey ajatusmaailma Jamaicalla vahvana. Marcus Garvey oli jamaikalainen profeetta, joka mobilisoi aikoinaan miljoonia mustia amerikkalaisia ja karibialisia valmistautumaan paluumuuttoon takaisin Afrikkaan. Hänet tunnetaan Rastafaripiireissa erityisesti siita, kuinka hän profesoi Haile Selassie I:n kruunaamisen Kuninkaiden Kuninkaaksi ja Juudaan Leijonaksi ja aloitti laivayrityksen, jolla palauttaa vanhat orjat takaisin Afrikkaan. 

Elderi Bupe on rauhallinen. Hän on tullut Afrikkaan paluumuuttajana ja vaatii oikeutta asua Afrikassa, koska hänen esi-isänsä varastettiin orjina Karibialle. Hän kuuluu Rastafari ryhmäään nimeltä Nyabinghy ja kertoo kuinka 50 vuotta sitten Nyabinghy perustettiin niiden aatteiden perustalle, joka oli "strictly black" eli tarkasti ja tiukasti vain mustalle väelle. Elderi selkeästi paheksuu niita valkoihoisia ihmisiä, jotka ovat niin kutsutusti "babylon". Tällä hän tarkoittaa valkoisia, jotka ovat aattellisesti rasisteja - hyväksymallä edes hiljaisesti kyseisen syrjivän yhteiskuntajärjestelman olemassaolon - ja jonka esi-isat ovat orjuuttaneet mustia kansalaisia yli 400 vuotta orjuuden ja kolonialismin kautta. 

Babylonilla Rastafarit tarkoittavat myös väliinpitämättömyyttä, kapitalistista järjestelmää ja sen paholaismaisia arvoja. "Nämä babylonit" ylläpitävät yhä yhteiskuntaa, joka eriarvoistaa mustia, erityisesti työ- ja koulutusrintamalla. Tämä syrjintään perustuva yhteiskuntamalli on yhä globaalisti hyväksytty eikä tummaihoisilla ihmisillä ole samanarvoisia oikeuksia, kuten valkoihoisilla. Elderi Bupe on vapaustaistelija, joka vastustaa rasismia ja kaikenlaista vääryyttä.

Keita Rastafari tarkalleen ottaen ovat?

Rastafari-ilmiö tai liike alkoi Jamaikalta 1930-luvulla, mutta sen juuret ulottuvat Afrikkaan, jossa vapaustaistelijat antoivat afrikkalaisen tukan kasvaa ja rastoittua. Tukasta tuli nopeasti pinnallisuutta kritisoiva ja kolonialismia vastustavien vapaustaistelijoiden tyyli. Rastatukat yhdistettiin valtiota ja yhteiskuntaa vastustaviin henkilöihin. Nykyisin rastat ovat järjestäytyneet hengellisiin ryhmiin tai kulkevat yksin kuten profeetat.

Rastafarit seuraavat kuninkaallista esimerkkia ja Haile Selassie I on se kristus, joka näytti mitä tietä on kuljettava. Aviomiestä kutsutaan kuninkaaksi ja vaimoa kuningattareksi Haile Selassien esimerkin inspiroimana. Rastan pääpointtina on siis elää tietoista ja luonnollista elämää ja pitää kehoa Jumalan temppelina ja kuvana. Rastafarien perussanoma on elää tietoista elämää ilman, etta aiheuttaa ymparistölle haittaa. Rasta pyrkii olemaan Eedenin puutarhurina. 

Rastafari ei kutsu itseään uskonnolliseksi tai edes hengelliseksi vaan elää holistisesti tietoista elamää, jota kutsutaan tavallisesti livityksi. Myös Elderi Bupen livityyn kuuluu omavaraisuus. Hänen pihallaan valmistetaan puuvillakangasta vanhoilla perinnemetodeilla. Tämä on hänen mukaansa pääpontti omavaraisuudessa. On valmistettava ja tehtävä omat vaatteet. Elderin mukaan on häpeällistä, kuinka tansanialaiset ostavat eurooppalaisia käytettyjä vaatteita, kun heidän maallaan kasvaa puuvillaa yllin kyllin. Hänestä koulutusjarjestelman kuuluisi opettaa lapsille omavaraisuutta, joka tuo kansallista vaurautta ja sita myötä itsekunnioitusta ja todellisen sivilisaation perustan. Tämä on Rastafarien perussanomana Selassie I:n oppeihin perustuen eli afrikkalainen omavaraisuus.

Rastafarien hengellinen puoli ja Raamatun profeesiot

Elderi Bupella on mahtava rastoittunut parta ja paksut rastat eli dreadlocksit. Rastafari on yleensa köyhän oloinen ja ulkonäöltään luonnollinen, mutta hän ei suinkaan ole likainen. Rastafarille on kunnia pitää yllä hyvää hygieniaa ja rehevä takkutukka on puhdas. Hiustyyli tulee Raamatun kirjoituksista, joissa Jumalalle omistautunut nasaretti ei anna partaterän koskea päätä. Tukka on siten side ihmisen ja JahJah'n välillä. Yhteiskunnan syrjintää on pystyttävä sietämään nöyrästi, kuten Raamatun kirjojen profeetatkin kokivat ennen, mikäli Rastaa syrjitään rastatukan takia perheessa, koulussa tai työpaikalla. Uskon on oltava yhtä suuri, kuten profeetta Danielin, Jobin tai kalan sisältä vapautuneen Profetta Joonaan.

Rastafareille Etiopiaa hallinnut keisari Haile Selassie I on Jumalan inkarnaatio. Kyse ei ole Rastafarien mukaan mistään uskosta vaan pikemminkin totuuden oivaltamisesta. Tämä totuus perustuu Raamatullisiin profeesioihin ja niiden täydentymiseen. Me elämme nyt Raamatun viimeistä lukua, jossa uusi Kristus ilmestyy kuninkaan muodossa, juudaan heimon leijonana opettamaan polun vapahtumisesta. Profeesion päättyminen on paluu Siionin, joka on Rastafarien mukaan Etiopiassa.

Viimeinen Raamatun luku kertoo myös pyhästä puusta, jonka lehdet parantavat kansakunnat. Tämä puu on Rastafarien tulkinnan mukaan Kannabis Indica. Tämä pyhä kasvi on tällä hetkellä huumeeksi leimattu ja laiton melkein jokaisessa maassa, mutta Rastafareille kasvi on sakramentti. Elderi Bupen mukaan sen avulla rukoukset syvenevät ja sen avulla voi myös parhaiten suojautua ja taistella Babylonia vastaan. Rastafarien Raamattu-tulkinnan mukaan kannabiksen laillistaminen ja yleistäminen pelastaa maailman parantamalla kansat.

Haastattelun loppuun elderi Bupe Mkushi toteaa, että Rastafari palvelee JahJah'aa eli Jumalaa eikä yhteiskuntaa. Raha ei siis ole elämäntarkoitus vaan hyvyys ja Jumalan pelossa eläminen. Rastafari pyrkii synnittömäksi jumalkuvaksi käytännöllisen livityn kautta. Tärkeintä on oppia kuulemaan JahJah´n ääni. Poistun elderin rauhalliselta pihalta takaisin kaupungin vilskeeseen. Pää on täynnä profeesioita ja kapinaa. Huudan jäähyväiseksi kovalla äänellä "JAH", johon elderi vastaa kuuluvasti: "Rastafari!" Tämä on Rastafarien tapa elää!

Teksti ja kuvat: Empress Fiyah (syntymänimi: Suvi Elisa Itkonen)

***

note: haastattelu tehtiin maaliskuussa 2016. Toukokuussa elderi joutui auto-onnettomuuteen Dar Es Salaamissa ja menehtyi viikkoa myöhemmin saamoihinsa vammoihin. R.I.P. Rasta-Elder Bupe Mkushi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net