Rakkauden villiyrtit, osa 2 Leena-Maija Haukkala
19.05.2016

Rakkauden villiyrtit, osa 2

Tasapainoinen keho, energioiden vapaa virtaaminen ja huoleton mieli ovat polkuja kohti elinvoimaista seksuaalisuutta. Kasvimaailmasta löytyy monia seksuaalisuuteen, seksiin ja hedelmällisyyteen vaikuttavia rohtoja, jotka voivat olla avuksi kehon tasapainottamisessa.

Seksuaalisuus on usein kytköksissä hormoneihin. Kiinalaisessa lääketieteessä hormonaalisten vaivojen hoito keskittyy munuaisiin ja maksaan. Monet afrodisiakit ovatkin näitä elimiä hoitavia rohtoja.

Munuaiset ovat elämän perusta, sillä ne hallitsevat syntymää, hedelmällisyyttä ja lisääntymistä. Naisilla seksuaalinen haluttomuus ja vaikeus kiihottua voivat olla yhteydessä munuaisten epätasapainoon. Qi-energian heikko virtaus maksassa vaikeuttaa orgasmin saamista, sillä se on vastuussa sukupuolielinten kosteuttamisesta. Miehillä munuaisten kunto vaikuttaa kyvykkyyteen ja vitaalisuuteen, maksa puolestaan lihasvoimaan ja erektioon. Joogisen ajattelun mukaan sakraalichakran eli toisen chakran epätasapaino voi aiheuttaa seksuaalisia ongelmia. Sakraalichakrallakin on yhteys munuaisiin.

Nokkosen siemen ja juuri

Nokkosen maine lemmenlääkkeenä vie läpi historian. Jo ajanlaskun alussa kreikkalainen lääkäri ja kasvitieteilijä Dioskorides keitteli nokkosensiemenviiniä lempeä nostattaakseen. Entisaikojen Suomessa miehet vihtoivat nokkosen varsilla sukuelimiään hoitaakseen impotenssia. Lempeämpi tapa nauttia Äiti Maan rakkausyrttiä on kerätä sen siemeniä ja juuria rohtokäyttöön.

Nokkosen siemenet kohottavat libidoa monin tavoin: ne vahvistavat ja ylläpitävät seksuaalista kyvykkyyttä, lisäävät haluja ja antavat puhtia käyttäjälleen. Miehillä siemenet lisäävät seksuaalienergiaa, naisilla elinvoimaa. Nokkosen siemen sisältää runsaasti E-vitamiinia ja kaikkia tärkeitä rasvahappoja. Siementen nauttiminen vahvistaa munuaisia ja lisämunuaisia.

Nokkosen juuri lisää vapaan testosteronin määrää elimistössä. Testosteronin määrä laskee miehillä iän myötä, mutta myös muut tekijät ylipainosta raskaaseen liikuntaan voivat haitata sen muodostumista. Vähäinen testosteroni aiheuttaa osalla miehistä masennusta, seksuaalista haluttomuutta ja erektio-ongelmia. Vapaa testosteroni on yhteydessä seksuaaliseen halukkuuteen ja elinvoimaan, miehillä myös erektiokykyyn ja siittiöiden laatuun. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että nokkosen juuren ja kauranverson yhdistelmä lisää naisilla useiden peräkkäisten orgasmien todennäköisyyttä.

Juuri sopii parhaiten käytettäväksi kuurina, esimerkiksi parantamaan siittiöiden laatua hetkellisesti tai auttamaan tilapäisen stressivaiheen yli. Käyttö kannattaa aloittaa pienillä määrillä, sillä liika testosteroni kehossa saattaa aiheuttaa mielialojen heittelyä ja muita sivuvaikutuksia.

Nokkosen siemeniä voi lisätä myslin tai jugurtin joukkoon. Jos haluaa voimistaa rakkausvaikutusta, voi siemenet sekoittaa hunajaan, joka on myös afrodisiakki. Nokkosen juuri nautitaan esimerkiksi smoothien sekaan jauhettuna.

Pakuri

Shamaanien ja parantajien salaisuus, ikääntymisen vaikutuksia uhmaava pakuri, tunnetaan Siperiassa taivaan lahjana. Kiinalaiset kutsuvat pakuria kasvien kuninkaaksi ja japanilaiset metsien timantiksi. Pakuri onkin poikkeuksellisen tehokas ja monipuolinen lääkesieni. Amerikkalaisen sienitutkijan Paul Stametsin mukaan pakurin antioksidanttipitoisuus on kasvimaailman suurin. Sieni vahvistaa vastustuskykyä ja auttaa kehoa puolustautumaan saasteita ja ympäristömyrkkyjä vastaan. Pakuri ennaltaehkäisee solujen vaurioitumista ja sen sisältämä melaniini ravitsee ihoa ja hiuksia. Lehtimetsän aarre myös piristää, parantaa kuntoa ja auttaa jaksamaan.

Adaptogeenit, eli kehon stressinsietokykyä lisäävät kasvit, ovat useimmiten myös afrodisiakkeja. Pakuri ei ole poikkeus. Adaptogeenit vaikuttavat libidoon joko parantamalla verenkiertoa erogeenisillä alueilla tai tasapainottamalla hormoneja endokriinisessä järjestelmässä. Kun hormonit ovat tasapainossa, keho tekee parhaansa säilyttääkseen viehätysvoimansa, jotta seksuaaliset tarpeet täyttyisivät. Pakurin sisältämistä aineista B3-vitamiini on osa seksuaalihormonien synteesiä ja sinkki parantaa miehen hedelmällisyyttä. Pakurista keitetyn teen uskotaan parantavan potenssia.

Pakuri sopii pitkäaikaiseen käyttöön sekä teenä että ruokana. Teetä keitetään pakuripaloista pari tuntia hiljaisella lämmöllä, jotta kaikki hoitavat ainesosat varmasti irtoavat. Samoja paloja voi käyttää useamman kerran. Pakuritee on hyvää myös liemenä keitoissa. Jauhettuna pakuria voi lisätä esimerkiksi smoothieiden tai puuron joukkoon. Rohtokäytössä pakuri on voimakkaimmillaan alkoholiin uutettuna.

Pakuri ei sovellu sieni- eikä penisilliiniallergisille eikä sitä suositella käytettäväksi samanaikaisesti antibioottikuurin, suonensisäisen glukoosin tai penisilliinin kanssa.

Takiaisen juuri

Jo takiaisen sydämenmuotoiset alalehdet viestivät sen rakkaudellisista ominaisuuksista. Kasvi antaa voimaa ja kestävyyttä, myös seksuaalisessa mielessä. Takiainen tukee maksan ja munuaisten hyvinvointia sekä aktivoi verenkiertoa aivoissa ja muissa elimissä. Siten se auttaa kehoa puhdistumaan, kehittymään ja vahvistumaan. Kiinassa rohtoa on käytetty hoitamaan mm. hedelmättömyyttä ja impotenssia. Nykypäivän yrttilääkinnässä käytetään ensisijaisesti takiaisen juurta, mutta myös kasvin muut osat (siemenet, kukkavarret, nuoret lehdet) sisältävät kehoa puhdistavia yhdisteitä.  

Takiaisen käyttöä ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana, sillä se saattaa stimuloida kohtua. Jos sinulla on lääkitys sydänsairauteen, diabetekseen tai korkeaan verenpaineeseen, kannattaa kysyä takiaisen käytöstä ensin lääkäriltä.

Takiaisenjuuritee:

Jos juurenpalat ovat kuivattuja, liota niitä ensin muutamasta tunnista puoleen vuorokauteen vedessä. Lämmitä seos sen jälkeen kiehumispisteeseen. Keitä juuria muutamia minuutteja tai anna niiden hautua kuumentamisen jälkeen puolesta tunnista kahteen tuntiin. Takiaisenjuuriteetä voi nauttia yhdestä kolmeen kuppia päivässä.

Lähteet:
http://www.huippukuntoon.fi/ravitsemus/lis%C3%A4%C3%A4-virtaa-pakurista
http://www.sacredearth.com
Virpi Raipala-Cornier: Luontoäidin kotiapteekki
Sinikka Piippo: Luonnonyrtit
http://www.terve.fi/testosteroni

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net