19.03.2019

Onko kaikkien ryhdyttävä kasvissyöjiksi? Neljä askelta kohti ympäristöystävällistä ruokavaliota

Kaikenlaisilla ympäristöteoilla on merkityksensä, oli kyseessä sitten julkisen liikenteen käyttö tai kierrättäminen. Mutta tehokkain tapa auttaa planeettaa tutkimusten mukaan on lihan kulutuksen vähentäminen. Onko kaikkien siis ryhdyttävä kasvissyöjiksi?

Vaikka suuri osa maataloudessa käytetystä maasta on karjan käytössä, maito- ja lihatuotteet muodostavat vain 20% ruuasta saamastamme kaloreista ja vain kolmanneksen proteiinsta. Lihakarja on siis paitsi vahingollinen myös tehoton tapa tuottaa ravintoa. Erityisesti sian- ja naudanlihan kulutus kiihdyttää ilmastonmuutosta. 

Mikäli ilmastonmuutosta halutaan tehokkaasti torjua, on lihansyönnissä tapahduttava muutos. Etenkin länsimaissa, joissa naudanlihaa syödään runsaasti, on tarvetta muuttaa kulutustottumuksia. Myös sianlihan, maitotuotteiden ja kananmunien määrän kulutusta on laskettava.

Faktat ovat siis tiedossa, mutta miten niitä voi soveltaa omaan arkeensa?

1. Mieti suhdettasi eläimiin ja ympäristöön

On hyvä pohtia omaa suhdettaan eläinperäisiin tuotteisiin ja ympäristöön muutenkin. Olemme usein oppineet näkemään eläimet ja ympäristön resursseina, mutta jos katselet niitä elävinä olentoina, kuva muuttuu. Jos lakkaamme näkemästä esimerkiksi eläimet asioina, jotka antavat meille jotain (ruokaa, mielihyvää, iloa) ja näemme ne sen sijaan arvokkaina ja kunnioitettavina elävinä olentoina, esimerkiksi tehotuotetun lihan kuluttaminen näyttääytyy erilaisessa valossa. Monet meistä ovat suhtautuneet eläimiin ja luontoon juuri näin, kun olimme lapsia. Suhtauduimme niihin ihmetellen ja ihastellen, jonakin kiehtovana ja kauniina.

Usein kasviksia tulee myös syötyä liian vähän, joten ruokavalion vieminen kasvispitoiseen suuntaan saattaa tuoda sivuvaikutuksena myös terveysvaikutuksia. Satsaa värikkääseen ruokavalioon: se on yksi tapa viedä syömistä terveellisen monipuoliseen suuntaan.

Käytännön toimiin on helpompi tarttua, kun muutos tuntuu perustellulta ja oikealta. Aloita lihan kulutuksen vähentäminen asteittain, jos se tuntuu helpommalta. Etenkin lapsiperheissä se voi olla paras tapa.

2. Tutustu kasvisruokien värikkääseen maailmaan

Tärkeä lihan korvaaja tällä hetkellä on erilaiset pavut ja linssit sekä niistä valmistetut tuotteet. Kaupoissa on runsaasti erilaisia kasvistuotteita, joiden ympärille on helppo rakentaa uutta ruokavaliota. Jos valmistuotteet tuntuvat kalliilta, voi esimerkiksi seitania ja erilaisia papuruokia valmistaa erittäin edullisesti itsekin. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon kuuluu myös lähiruoan ja ympäristöystävällisesti viljellyn ruoan suosiminen.

Älä anna periksi, jos kaikki reseptit eivät onnistu heti. Osta vaikkapa reseptikirja tai tutki vegaaniblogeja. Jos jätät vain lihan pois tutuista ruuista, on selvä että ruokavalio tuntuu vajavaiselta. Uusiin makuihin ja koostumuksiin tottuminen vie hetken - anna siis myös itsellesi aikaa. Lopulta lakkaat vertaamasta aterioitasi eläinperäisiin versioihin. Jos nälkä tuntuu vaivaavan, erilaiset kuivahedelmät ja pähkinät auttavat. Huolehdi, että saat riittävästi rasvaa ja satsaa kasvisproteiineihin.

3. Jos syöt eläinperäisiä tuotteita, tee niistä harvinainen herkku

Mikäli haluat pitää lihan ja maitotuotteet osana ruokavaliotasi, tee niistä harvinaista herkkua. Kestävässä ruokavaliossa kokoliha ei ole perusmuonaa, vaan kuten ennen vanhaankin: arvokas, säästeliäästi ja harvakseltaan syöty herkku.

Jos syöt lihaa, opettele myös käyttämään muutakin kuin jauhelihaa ja broileria ja satsaa luomulaatuun sekä lähituotteisiin; ehkä voit ostaa riistaa. Tutki vaikkapa vanhoja reseptejä, joista käy ilmi miten muutama vuosikymmenkin sitten teurastetuista tai metsästetyistä eläimistä käytettiin niin sisäelimet, luut kuin verikin.

Jatkossa ilmastoystävällisen ruokavalion koostaminen käy todennäköisesti entistä helpommaksi. Jo nyt markkinoilla on tuotteita, joissa käytetään hyönteisiä. Tulevaisuudessa luvassa on myös todennäköisesti keinolihaa, joka valmistetaan laboratorioissa.

4. Vaikuta!

On tärkeää pitää mielessä, että vastuu muutoksesta ei voi olla yksin yksilöiden, kuluttajien harteilla. On siis hyödyllistä tukea ympäristön hyvinvointia edistävää yhteiskunnallista toimintaa esimerkiksi äänestäen, erilaisia järjestöjä auttaen ja omia aloitteita tehden.

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net