https://www.pexels.com/photo/waterfalls-near-the-trees-during-daytime-63921/ https://www.pexels.com/photo/waterfalls-near-the-trees-during-daytime-63921/
11.05.2017

Niin metsä vastaan kuin sinne huutaa!

Kasveilla on jokaisella omanlaisensa henki ja parannusvoima. Heimon arvostettu tietäjä ja näkijä shamaani näkee usein unessa, mikä kasvi eli kasvin henki antaa parhannuksen sairaalle, joka on tullut pyytämään apua. Unet ovat tiedonlähteitä.

Tashka haaveilee perustavansa heimonsa kanssa uudenlaisen kasvitieteellisen puutarhan, jossa on shamaanien valitsemat kasvit ja sinne voisi tulla vierailijat oppimaan kasviparannusta ja muuta perinteistä lääkintätaitoa. Ennen parannustapahtumaa pyydetään kasvin henkeä auttamaan ja tehdään rituaali, jolla osoitetaan kunnioitusta kasvin hengelle. Kasvi antaa tällöin voimansa käyttöön.

Muutama vuosi sitten tapasin meksikolaisen Maya-intiaanin, yliopistossa työskentelevän tutkijan. Hän kertoi, että he ajattelevat länsimaisten tutkijoiden olevan todella outoja. Länsimaiset tutkijat urkkivat tiedot, mitkä kasvit ovat parantavia. Kirjoittavat tiedot ja alkavat tehdä kasveista lääkkeitä. Mutta keskeisen he unohtavat. He unohtavat pyytää ja kiittää. Kasveilta tulisi henkisesti hiljaa ajatuksissa pyytää parannusvoimat ja kiittää. Kohteena voi olla vaikka laaja yrttipelto. Oleelllista on kunnoittavan asenteen olemassaolo. Hänen mukaansa kasvit eivät luovuta kuin pienen osan parannustaidostaan silloin kun niiltä ei pyydetä ja kiitetä, vaikka vain ajatuksin, hän totesi.

Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Vastavuoroisuuden ymmärtäminen

Alkuperäiskansat uskovat että jokaisella teolla on seurauksensa. Kun kaadamme metsät, kun kohtelemme eläimiä rikollisen julmasti, kaikki tämä kostautuu meille. Anrea Carmen, Yagui intiaani on naimisissa shamaanin kanssa Arizonasta ja työskentelee Kansainvälisen intiaanien sopimushallituksen johtajana. Andrea hymyilee, kun kysyn mitä luonto merkitsee hänelle.

“Luonto on äiti maa. Ihminen on osa suurta luontoa. Nyt olemme länsimaisessa ajattelussa eksyneet ja ajattelemme, että voisimme olla erillään tai luonto on kuollut, eloton, hengetön kohde. Nyt on aika uudelle ajattelulle. Me voimme parantaa. Me olemme vettä ja mineraaleja, jotka ovat luonnossa. Kun teemme pyhiä seremonioitamme eheytämme, emme vain itseämme vaan myös luontoa. Ihmisellä on voima tehdä hyvää antamalla omaa kunnioittavaa energiaansa seremonioiden, kiitollisuuden ja ihailun kautta. Luonto, puut, kukat kivet nauttivat tällaisesta vuorovaikutuksesta. Kivilläkin on henki”, Andrea toteaa. “Kuun eri vaiheiden seuraaminen ja kuuseremoniat ovat osa luonnonyhteyttä. Kuu on erityisen merkittävä naisille. Nainen seuraa kuun vaiheita omassa kehossaan", toteaa Andrea.

Luonto on suuri opettaja, suuri henki, suuri kauneus. Intiaanit ovat tarkkailleet hyönteisiä ja lintuja, tietyt kasvit kukkivat silloin kun tietyt hyönteiset lentävät ja linnut seuraavat hyönteisiä. Kun on hyönteisiä ja lintuja, on elämää, riistaa ja kasvit saavat pölytystä. Nyt on suuri huoli siitä, että hyönteisiä on liian vähän, linnut ovat vähentyneet ja metsien hakkuiden kautta koko elinympäristö kuihtuu.

Muinoin osattiin ennustaa tarkkailemalla eläimiä, erityisesti käärmeitä. Käärmeitä on pidetty monien kulttuurien temppeleissä monien syiden takia. Eräs on varmaankin ollut se, että käärme reagoi niinkuin monet muutkin eläimet muutamia päiviä ennen maanjäristystä. Tietäjät, shamaanit tai temppelien pyhät tarkkailivat niiden käytöstä ja pystyivät siten kertomaan ajoissa vaarasta. Luonnon kiinteä tutkistelu, tarkkailu onkin ollut keskeinen kaikilla alkuperäiskansoille.

Kuivuuden saapumisenkin tiedetään seuraamalla lintuja ja hyönteisiä. Kun tietyt linnut lentävät, on kuiva kausi tulossa. Kuivuudet ovat nykyään erilaisia kuin ennen, Andrea huokaa.

Vesi eli veden henki varoittaa, ettei ihmiskunta ei voi jatkaa nykyistä menoa

Maya-heimon Ramiro Batzin edustaja pitää ekokatastrofia koskevia ennustuksia realistisena. Mayat ovat tienneet maailman ja kosmisen planeettamuutokset useiden tuhansien vuosien ajan: “ Shamaanit tulevat auttamaan uutta maailmaa. Materian hankkimiseen liittyvä loputon ahneus ja luonnon karkea ja piittaamaton hyväksikäyttö tulee muuttumaan."

Ja Anrea jatkaa: “Valkoisen miehen lapsellinen maailma tulee jäämään. Jo nyt olemme suuressa muutoksessa. Äiti maa on ihmisen koti, ja kun sitä on kohdeltu huonosti, ei sen lapsetkaan voi voida hyvin. Äiti maan sisältä on kaivettu öljyä, mineraaleja ja se on muuttanut rajusti äitimaan tasapainoa, hän toteaa. Hiili on intiaaneille äiti maan maksa. Sitä on kaivettu liikaa pois ja se on eräs tekijä luonnonkatastrofeissa. Mineraalien, hiilen, öljyn massiiivinen kaivaminen äitimaan kehosta on muuttanut jo nyt magneettikenttää, ja erilaisia värähtelyjä. Tuskin sitä huomataan, mutta se on yksi monista lämpenemiseen liittyvistä tekijöistä” toteaa Andrea minulle vakavana.

Aborginaali tietäjä, Uncle Max totesikin, että ei olisi koskaan pitänyt ottaa äitimaan verta eli öljyä.

(osa III, juttusarja jatkuu ensi viikolla)

Riitta Wahlström

psykologi, kasvatustieteden lisensiaatti

Ohessa haastattelumateriaalin lähteitä, laajempi luettelo kirjoittajalta.

www.rainboweagle.com

www.hado.net

www.thank-water.net

Särjetty Maa. 2015. toim, J. Ihalainen. Julk Siemenpuun Säätiö

Porrit, J. Playing Safe : Science and the Environment. 2000. Thame

Riitta Wahlström: Alustus SIRENE (monitieteisen ympäristökasvatuksen tutkimusverkoston) seminaarissa 13.2.2017

Jaa tämä:
Riitta Wahlström

Riitta Wahlström on psykologi ja kasvatustieteen lisensiaatti. Riitta on toiminut useita vuosia opettajana ja tutkijana, erikoisalueita ovat jaksamis-, ympäristö- ja kansainvälisyyskoulutukset. Riitta on julkaissut myös mm. teokset Eheyttävä luonto, Wellness by Loving Nature ja Vihreä Hoiva ja Kasvatus, yhdessä Mervi Juusolan kanssa. www.elisanet.fi/taiga

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net