Neljä tapaa, jotka auttavat ihmiskuntaa ja lisäävät omaa hyvinvointiasi Evan McDougall - Unsplash
05.06.2018

Neljä tapaa, jotka auttavat ihmiskuntaa ja lisäävät omaa hyvinvointiasi

Ihmiskunnan pelastaminen on mittava haaste. Kukaan ei voi tehdä sitä kerralla, eikä yksin. Jokainen voi tehdä jotain – oman osansa. Ihmiskunnan pelastaminen alkaa lähempää kuin arvaatkaan: omista valinnoista ja suhteesta itseen, muihin ihmisiin, luontoon, eläimiin, yhteiskuntaan, henkisyyteen ja universumiin. Kaikki pystyvät vaikuttamaan omaan elämäänsä ja käyttäytymiseensä. Sen me voimme tehdä.

Ympäristöystävällinen kuluttaminen

Ihminen on erottamaton osa ympäristöään. Siksi luonto ja se, millaisessa kunnossa luonto on, vaikuttavat ihmiskuntaan merkittävästi. Kulutusvalinnat vaikuttavat ympäristöön. Millaisia yrityksiä ja yhteisöjä tuemme ostopäätöksillä?

Ympäristön kunnioittamisen tulisi poikia viisaita kulutusvalintoja. Ensiksi, suosimalla aineetonta kulutusta, saamme samanlaisia positiivisia kulutuskokemuksia kuin tavaroita ostaessa. Aineeton kuluttaminen tarkoittaa yksinkertaisesti palveluiden ostamista. Vaatteita ja sisustustavaroita voi vuokrata, elämyksiä voi kerätä konserteissa, museoissa, näyttelyissä, mielenosoituksissa ja muissa tapahtumissa. Hieronta, ekologisella kampaajalla käynti tai teatteri eivät tuota niin suurta hiilijalanjälkeä kuin uusi pusero tai farkut.

Lentäisitkö etelään vai suosisitko kotimaista maatilamatkailua? Ympäristön ja lähellä elävien ihmisten kannalta kysymys on merkittävämpi kuin sinun lomasi onnistumisen kannalta. Ympäristökuormitus vähenee, kun tähtäämme aineettomaan elämyskuluttamiseen. Voimme antaa asiakaspalautetta pyytäen aineettomien palveluiden ja ympäristöystävällisempien materiaalien suosimista. Mitä useampi meistä näin tekee, sitä enemmän sillä on merkitystä yritysten toimintaan.

Kuluttaminen on paljon muutakin kuin tarvittavien tavaroiden ja palveluiden hankkimista. Kuluttaminen on pitkälti sosiaalista. Rakennamme identiteettiä ja asemaamme ihmisten monimutkaisissa sosiaalisissa järjestelmissä kuluttamalla. Oletko ostanut Marimekon olkalaukun tai pukeutunut Che Guevara -paitaan? Todennäköisesti Marimekon olkalaukun hankkimiseen johtaneen ostopäätöksen takana ei ole ollut ainoastaan tarve saada luentomateriaali kannettua yliopistolle, vaan myös tarve kertoa jotain itsestäsi.

Ympäristöystävällinen identiteettiä rakentava kuluttaminen ei näy samalla tavalla kuin tavaroiden kuluttaminen. Voimme silti pohtia, millaisten palveluiden avulla kykenemme liittymään sosiaalisiin monimutkaisiin järjestelmiin identiteettiämme ilmaisten.

Sosiaalinen elämä

Ihmiskunnan pelastaminen on niin laaja käsitepari, että se tarkoittaa lähes kaikkea ja ei kuitenkaan mitään erityistä. Voimme oikeuttaa sillä monenlaista toimintaa, tai tehdä valintoja sen suhteen, miten toimimme ja mihin aikaamme käytämme.

Sosiaalisen elämän ruokkiminen on osa ihmiskunnan pelastamista. Ihmiset on luotu elämään yhteydessä toisiinsa. Silti kärsimme yksinäisyydestä enemmän kuin vuosikymmeniin. Naapureille jutteleminen, kimppakyytien sopiminen ja yhteisen ruohonleikkurin ostaminen yhdessä sukulaisten tai naapuruston kanssa vähentävät kulutuksen ympäristökuormaa. Lisäksi ne ovat tärkeitä yhteisöllisyyden näkökulmasta.

Tylsän siivoamisen voi hoitaa yhdessä ystävän kanssa niin, että ensin siivotaan toisen koti yhdessä ja toisena päivänä oma koti yhdessä. Ruokailu on kulttuurisesti merkittävä tapa liittyä toisiin. Voisitko sinä kutsua yksinäisen kylään valmistamaan ruokaa yhdessä ja aterioimaan yhdessä? Monet järjestöt organisoivat vapaaehtoistyöntekijöitä ja yksinäisiä yhteen. SPR:n ystävänvälityspalvelu toimii monella paikkakunnalla. Seurakunnilla on ystävävälitystä, jota kautta pääsee lähelle yksinäistä myös uskontokuntaan katsomatta.

Ihmiskunnan pelastaminen tarkoittaa kärsimyksen vähentämistä. Jokainen meistä voi tehdä tämän ilman, että se vie yhtään enempää aikaa. Se, miten kohtelemme ja kohtaamme muita ihmisiä, on ratkaisevan tärkeää. Kun esimerkiksi kuuntelemme toisen ihmisen puhetta, kuulemmeko hänet aidosti? Vai kuuntelemmeko kenties omia ajatuksiamme? Kuulemmeko puheen, vai puheen lisäksi tunteet ja tahdon puheen takana? Miten vastaamme?

Tapa liittyä muihin ja kohdella muita vaikuttaa siihen, lisäämmekö vai vähennämmekö kärsimystä. Voimme juuri niin hyvin kuin läheisemme voivat. Jos joku ystävistämme tai perheestämme voi huonosti, se heijastuu meihin. Muiden hyvinvoinnin lisääminen on ihmiskunnan pelastamista. Maailmanlaajuinen tavoite täyttyy pienistä tekojen hippusista, joita voimme alkaa tehdä jo nyt.

Lähimmäisen rakastava, lempeä kohtaaminen on hyvin arkista. Ihmiskunnan pelastaminen on maailmoja syleilevä ajatus, mutta se tehdään käytännössä pieninä, arkisina tekoina ja valintoina. Millaisen maailman sinä haluat luoda? Muistaisitko tämän päivän aikana pohtia kaikissa kohtaamisissa, oletko luomassa haluamasi kaltaista maailmaa vai et? Se on yksinkertaista, helppoa ja palkitsevaa.

Ihmiskunnan pelastaminen edellyttää toimintatapojen muutosta paitsi ihmissuhteissa, myös luontosuhteessa.

Luontosuhde

Luontosuhde kehittyy, kun vietämme aikaa luonnossa. Metsän, eläinten ja luonnon hoitavasta vaikutuksesta tulee jatkuvasti uutta tutkimustietoa. Luonnossa oleskelu hoivaa. Hoivan ja hyvinvoinnin lisääntymisen lisäksi luonnossa oleskelu kehittää luontosuhdettamme. Saamme omakohtaisia kokemuksia luonnon helmasta. Metsät, puut ja kasvit alkavat saada merkityksiä mielikuvissamme.

Kun luontosuhteemme kehittyy, se poikii itsestään luontoystävällistä käyttäytymistä. Emme halua turmella meille tärkeää ympäristöä. Luontosuhteen kehittyessä esimerkiksi ympäristöystävälliset kulutusvalinnat alkavat toteutua elämässämme kuin itsestään. Niitä ei tarvitse tehdä tietoisten päätösten ja itsekurin avulla. Ne ovat luontaista, arvojemme mukaista toimintaa.

Luontosuhteemme kehittyessä voimme alkaa kannustaa lähipiiriämme menemään luontoon. Voimme sopia tapaamiset metsäiselle kävelytielle tai nuotion ääreen laavulle. Ruokailuun liittyvät tapaamiset on palkitsevaa toteuttaa meren tai järven rannalla. Voimme ääneen huomata, kuinka kaunis luonto on ja ääneen toivoa, että se säilyisi turmeltumattomana. Takin taskuun kannattaa varata roskapussi, johon voimme kerätä silmiin pistävät roskat, missä ikinä liikummekin. Esimerkkimme voimalla tämä tapa voi levitä muihin ihmisiin.

Henkisyys

Henkisyyden lisääminen ympäristöömme poikii paljon hyvää monille elämän saroille. Oman harjoittamisen lisäksi voimme alkaa puhua ja kirjoittaa henkisyydestä ja hengellisyydestä. Tietoisuuden syventäminen ja laajentaminen muuttaa käsitystämme todellisuudesta. Elämä on rikkaampaa. Voimme viedä tätä lähipiiriimme esimerkin kautta. Voimme innostaa muita ihmisiä löytämään oma tapansa toteuttaa henkisyyttään. Ihminen on kokonaisuus, johon henkisyys kuuluu olennaisena osana. Henkisen elämän vaaliminen ja sen mahdollistaminen muille luo omalta osaltaan parempaa ihmiskuntaa. Sen me voimme tehdä.

Henkisyyden vaaliminen tarkoittaa huomion viemistä maallisista, pinnallisista asioista syvemmälle tietoisuuteen. Se on tärkeintä, mitä voimme ihmiskunnan pelastamiseksi tehdä. Se on pysähtymistä ja havahtumista, sekä pysäyttämistä ja havahduttamista. Kun seuraavan kerran huomaat ihmetteleväsi ihmiskunnan järjettömyyttä, olet oikealla tiellä. Ihmetyksen voi antaa levitä käytäntöön, teoiksi asti. Kukaan tai mikään ei pakota järjettömyyteen, kun tiedostamme tapamme ja niiden seuraukset.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net