Neljä mystistä yrttiä - portti selkounien maailmaan Leena-Maija Haukkala
17.11.2016

Neljä mystistä yrttiä - portti selkounien maailmaan

Selkouni on mahdollisuus kuunnella itseään syvemmin, vahvistaa intuitiota ja löytää uusia näkökulmia, joita valvemaailmassa ei tulisi ajatelleeksi. Esittelemme neljä yrttiä, joita shamaanit, parantajat ja muut unien kanssa työskentelevät käyttävät edistääkseen unien tietoista läsnäoloa.

Unet ovat oppaitamme. Niiden avulla kuulemme sisäisen äänemme, jonka valvetajuntamme usein syystä tai toisesta hiljentää. Unimaailmassa arjen ongelmat ja käsittelemättömät asiat kääntyvät alitajunnan kielelle, jota kuuntelemalla voi löytää ratkaisuja vaikeisiinkin tilanteisiin. Kehittämällä unenlaatua, elävöittämällä unimaailmaa ja muistamalla unet paremmin voi yöllisistä matkoista tehdä itselleen parantavan ja selkeyttävän voimanlähteen. Selkounien eli tietoisten unien avulla voi löytää uuden tavan etsiä vastauksia hankaliin tilanteisiin ja mielen umpikujiin.

Selko- ja enneunien edistämiseen on monia tekniikoita, mutta keskitymme kasveihin, jotka tekevät mielen ja kehon vastaanottavaiseksi parantaville unille. Joukko "oneirogeeneiksi" kutsuttuja yrttejä (kreikan kielellä oneiros tarkoittaa "uni" ja gen "luoda") synnyttävät ja vahvistavat unenkaltaisia tietoisuudentiloja. Näitä kasveja on käytetty tuhansia vuosia porttina selkounien maailmaan. Oneirogeenit vaikuttavat vain luonnollisen unen aikana, eikä niiden käyttö muunna tietoisuutta hereillä ollessa.

Jos haluat käyttää yrttejä poltettuna, terveellisin tapa on hankkia siihen tarkoitukseen sopiva höyrystin. Kaikkia tässä esiteltyjä yrttejä voi nauttia muillakin tavoin. Jos et kasvata kasvia itse, pidä huoli, että ostat yrttejä vain luotettavilta myyjiltä. Kasvin puhtaus on tärkeää paitsi oman terveytesi, myös parhaiden mahdollisten vaikutusten kannalta.

1. Meksikonharhio (Calea zacatechichi, Calea Dreamherb) - selkeämpään uneen

Tämä uniyrteistä ehkä tunnetuin on perinteisesti ollut Meksikon intiaanien käytössä selkounien näkemiseen. Nykyisin sen teho on tieteellisestikin todistettu. Kasvi elävöittää myös tavallisia unia ja auttaa palauttamaan ne mieleen helpommin. Yrttiä voidaan käyttää teenä, jonka maku on pistävä ja karvas, tai polttamalla kuivattuja lehtiä. Teen ja polttelun yhdistelmä sekä ajatusten keskittäminen omiin sydämenlyönteihin ja toivottuun vaikutukseen luo ihanteellisen pohjan kirkkaille ja parantaville unimatkoille. Meksikonharhion käyttö voi tuntua seuraavana päivänä huimauksena, hyvänä olona ja ajatusten selkeytenä.

Käyttö: 5 gramman annos on sopivan tehokas useimmille. Juo teenä ennen nukkumaanmenoa ja ajattele samalla tulevan unesi tarkoitusta (kuten ”haluaisin tavata henkioppaani”). Toista useampana yönä kunnes selkounesi toteutuu.

2. Rohtovirmajuuri, valeriaana (Valeriana officinalis) – intensiivisempään uneen

Valeriaanaa on käytetty vuosisatojen ajan rauhoittavana, lihaksia rentouttavana ja syvää unta edistävänä rohtona. Unenlaadun parantamisen lisäksi yrtti tekee unista elävämpiä ja intensiivisempiä sekä auttaa muistamaan ne paremmin. Selkounia pidetään yhtenä valeriaanan vaikutuksista. Virmajuuri ei välttämättä sovi niille, jotka näkevät paljon painajaisia, sillä unikokemusta vahvistamalla se saattaa tehdä niistä entistä painostavampia. Rohto- ja lehtovirmajuuri (joka sisältää samoja aineita) kasvavat Suomessa villeinä, eli niitä voi kerätä rohdoksi itsekin.

Käyttö: Lisää kuumaan (mutta ei kiehuvaan) veteen 2-3g jauhettua valeriaanan juurta ja anna hautua 10-30 minuuttia. Juo hauduke juuri ennen nukkumaanmenoa. Jos nautit valeriaanan kapseleina, 450-900mg annos on sopiva.

Varoitukset: Rohtovirmajuurta ei pidä käyttää suurina annoksina eikä jatkuvasti. Se ei sovi maksan vajaatoimintaa sairastaville eikä käytettäväksi alkoholin tai rauhoittavien aineiden kanssa. Valeriaanan käyttöä tulee välttää raskauden ja imetyksen aikana. Joillekin virmajuuri aiheuttaa krapulan kaltaisia oireita seuraavana aamuna.

3. ”Afrikan unijuuri” (Silene capensis, African Dream Root) - enneunien näkemiseen

Unijuurta pidetään Afrikassa erittäin pyhänä, opettavana kasvina. Shamaaniperinteessä sitä on käytetty seremonioissa selkounen kaltaisten tilojen saavuttamiseksi, esi-isien kanssa kommunikointiin ja porttina uniaikaan. Afrikan unijuuri voimistaa visuaalisia kuvia unen aikana, tekee unista värikkäämpiä ja helpottaa niiden muistamista jopa pieniä yksityiskohtia myöten. Yrtin on kerrottu antavan selkounia myös sellaisille, jotka eivät ole ennen niitä kokeneet. Yöpöydällä kannattaa pitää muistikirjaa unijuurta nautittaessa, sillä uniin palaaminen myöhemmin voi olla hyödyllistä.

Käyttö: Puoli teelusikallista hienonnettua juurta sekoitetaan puoleen kuppiin vettä ja juodaan tyhjään mahaan aikaisin aamulla. Aamiaista on turvallista syödä sitten, kun olo tuntuu nälkäiseltä. Unijuuren alkaloidit vaeltavat hitaasti elimistön läpi, joten vaikutus ei haihdu päivän aikana, vaan kestää hyvin tulevaan yöhön asti.

Varoitus: Annostuksen ylittäminen voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua. Kasvia ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön.

4. Sinilumme (Nymphaea caerulea) - syvempään uneen

Vaikka kasvi on lempinimeltään ”sininen Egyptin lootus”, se kuuluu oikeasti lummekasveihin. Sinilummetta käytettiin muinaisessa Egyptissä lievästi rauhoittavana ja nukuttavana lääkkeenä. Kasvi parantaa unen laatua, helpottaa selkounien näkemistä ja vahvistaa unien visuaalisuutta. Sitä käytetään unettomuuden hoitoon. Sinilumpeen kerrotaan kohottavan ja laajentavan tietoisuutta sekä avaavan kuudetta chakraa eli ”kolmatta silmää”. Rohto antaa miellyttävän, uneliaan tunteen ja lämmittää kehon ylempiä osia. Sinilummetta voi nauttia teenä, uutteena tai poltettuna.

Käyttö: Keitä yhdestä kahteen kuppia vettä, lisää 5 grammaa kuivattua sinilummetta (terälehtiä tai kukkasipulia) ja hauduta 20 minuuttia. Juoman vaikutukset alkavat tuntua noin puoli tuntia nauttimisen jälkeen. Jos haluat voimakkaan rentoutuksen, voit lisätä vielä 5-10 grammaa terälehtiä.

Lähteet:
https://lonerwolf.com/legal-psychedelics/
Sinikka Piippo: Kasvien salaiset voimat

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net