Näillä yrteillä on yllättäviä terveysvaikutuksia - kasvata kotonasi https://pixabay.com/fi/piparminttu-l%C3%A4%C3%A4kekasvi-l%C3%A4%C3%A4kekasvit-2496361/
29.03.2018

Näillä yrteillä on yllättäviä terveysvaikutuksia - kasvata kotonasi

Omien lääke- ja ruokayrttien kasvattaminen kotona on helpompaa kuin moni tulee ajatelleeksikaan. Sisällä tai ulkona, kasvatukseen ei tarvita ihmeitä - vain hyvää multaa, vettä, aurinkoa ja kaapin perille jääneitä rasioita. Nämä yrtit eivät ole vain kauniin näköisiä ja hyvältä tuoksuvia vaan niillä on myös yllättäviä terveysvaikutuksia.

1. Timjami

Tämä yrtti on siirtynyt vuosisatojen ajan parantajalta seuraavaalle. Sillä on lukuisia terveysvaikutuksia ja sitä on käytetty muun muassa masennukseen ja epileptisten kohtausten hoitoon. Keskiajan kodeissa timjami levitettiin yhdessä laventelin kanssa lattialle, jotta pahat hajut pysyisivät poissa. Timjamia on käytetty myös ihoärsytysten hoidossa ja se puhdistaa maksaa.

Timjami on aloittelijalle helppo yrtti kasvatettavaksi vaikka kerrostaloasunnossa. Istuta taimet sisätiloissa ja siirrä ne ulos kun niillä ei ole paleltumisvaaraa. Timjami tarvitsee aurinkoa ja se pitää maaperän pH:sta joka on lähellä 7.

2. Salvia

Muinaisessa Egyptissä salviaa käytettiin hedelmällisyyden hoidossa ja toisaalla sitä taas käytettiin liiallisen kuukautisvuodon hallinnassa. Tämä yrtti vahvistaa hermojärjestelmää, terävöittää aisteja, auttaa vatsavaivoihin, parantaa henkistä selkeyttä ja diabeetikoilla se toimii veren sokeritasojen alentajana. Salvia saattaa jopa ehkäistä alzhaimerin tautia.

Salvialla on kaunis milloin minkäkin värinen kukinto ja se maistuu aromaattiselta ja hieman karvaalta. Salvian siemenet lähtevät itämään jo 10 päivässä. Se kaipaa runsaasti aurinkoa, hyvää maata ja kiertävää ilmaa.

3. Basilika

Tämä yrtti rakastaa aurinkoa. Terveysvaikutusten lisäksi se on oivallinen yrtti heitettäväksi erilaisten ruokien sekaan. Basilika on täynnä K-vitamiinia sekä mangaania ja se on hyväksi valkosoluille sen flavonoidien ansiosta jotka suojaavat soluja säteilyltä ja hapettumiselta. Kaiken tämän lisäksi basilika sisältää luonnon omia antibakteerisia aineita.

Basilika kasvaa pensasmaisesti joten se tarvitsee tilaa levittäytyäkseen. Ekstraboostia kasvuun saat, kun laitat siemenet itämään ja kasvamaan ainakin alkuun sisätiloissa. Muista että basilika on kuitenkin trooppinen kasvi, joten Suomen oloissa se kasvaa parhaiten ikkunalaudalla lämpöpatterin läheisyydessä.

4. Rosmariini

Muinaisissa sivilisaatioissa rosmariinia käytettiin muistin vahvistamiseen ja päänsäryn helpotukseen. Se auttaa myös keuhkojen ahtauteen ja voi olla avuksi astmaa sairastaville. Paras rosmariinilajike on peräisin välimeren maista, Espanjasta ja Portugalista.

Rosmariini kasvaa isoissa puskissa ja seinien vierustalla. Tämä yrtti vaatii hyvän ilmankierron ja sitä ei saa kastella liikaa.

5. Piparminttu

Sen lisäksi että piparminttu tuoksuu uskomattoman ihanalta, se on hyvä yrtti vatsavaivoja vastaan. Antibakteeristen vaikutustensa takia se on hyvä myös ripulin, ilmavaivojen ja kuukautiskipujen hoidossa. Piparminttu rauhoittaa vatsaa ja parantaa sapen virtausta.

Piparminttu kasvaa lähes missä tahansa kuhan se on suojassa porottavalta auringolta. Se kaipaa ravinteikasta maaperää ja ainakin osittaista varjopaikkaa. Tämä yrtti levittäytyy juurineen maan alla joten sitä kannattaa kasvattaa omissa astioissaan. Kuten rosmariini, piparminttukaan ei tarvitse litroittain vettä.

https://consciouslifenews.com/5-easy-grow-medicinal-herbs-utilize/1172757/

 

Jaa tämä:
JannikaA

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. On innokas matkustelemaan ja etsimään haasteita. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net