20.03.2018

Mystiset vuotuisjuhlat: Ostara (kevätpäiväntasaus)

Monissa luonnonuskonnoissa vietetään vielä tänäkin päivänä kahdeksaa vuotuisjuhlaa (tai ”sapattia”), jotka juontavat juurensa mm. muinaisesta kelttiläisestä perinteestä. Vuodenpyörä tai vuodenkierto seuraa näitä taitekohtia, seisauksia, tasauksia ja vuodenaikojen vaihtumista. Maaliskuussa juhlistetaan kevään hedelmällisyyttä joko 21.3. tai vaihtoehtoisesti kevätpäiväntasauksen varsinaisena ajankohtana. Tänä vuonna tasauksen päivä on Greenwichin aikaa 20.3.2018 klo 16:15. Tästä alkaa kasvu kohti kukoistusta!

Yö ja päivä saavuttavat jälleen saman pituuden ja valoisan ajan määrä kasvaa jo kohti kesän iloja. Ehdottomasti juhlan aihe, koska onhan tätä odotettukin! Ostarana on mukava hiljentyä kuulemaan luonnon tuulenvireitä, tervehtiä kevättä ja sen valoa nyt jo täysin rinnoin ja muistaa lämmöllä myös mennyttä pimeän aikaa. Kaikelle ja kaikille on paikkansa ja ajankohtansa.

Ostara ajoittuu usein samojen aikojen tienoille kuin kristillinen pääsiäinen. Muinaisille germaaneille ajankohta oli aika juhlia seuraavan satokauden valmisteluja ja sen hedelmällisyyttä. Nyt onkin hyvä hetki vaihtaa esimerkiksi kukkamullat sekä istuttaa yrttejä ja kukkia esikasvatukseen.

Juhlan symboliikka viittaa myös ihmisen sisäiseen kasvuun. Miten haluat uudistua? Millaisia asioita toivot saapuvan elämääsi? Miten annat tilaa kasvulle? Kukkivatko ihmissuhteissasi hedelmälliset ja positiiviset asiat, vai täytyykö tehdä muutoksia? Työ, opiskelu tai ulkoiset tekijät voivat myös vaatia huomiota. Kasvuun ja vaurauteen liittyville toiveille on nyt suotuisa aika.

Ostaran ja Kevätpäiväntasauksen (the Spring Equinox) lisäksi muita nimityksiä tälle sapatille ovat / ovat olleet Alban Eiler, Oestara, Oestre ja Eostar.

Aineksia kevätpäiväntasauksen juhlistamiseen

Ostaraa voidaan viettää samaan tapaan kuin pääsiäistä. Ruoaksi käy erinomaisesti esimerkiksi lammas, jonka ohessa myös värikkäät ja keväiset salaatit sekä kasvispadat. Jälkiruoaksi sopii pääsiäisen tapaan pasha. Leivonnaisista pikkupullat ja pähkinäleivät käyvät myös luonnolle viemisiksi.

Ostara nimenä viittaa vanhaan esikristilliseen kevään ja auringonnousun jumalattareen sekä itään, josta aurinko nousee. Kevät on jo vanhastaan monenlaisten hedelmällisyysjuhlien aikaa. Tavat näkyvät edelleen myös monissa valtakulttuurin pääsiäistavoissa: Jänis symboloi hedelmällisyyttä, koristeltu muna ja pienet tiput muistuttavat uudesta elämästä ja rairuohoa kylvetään kasvun kunniaksi.

Värikkääksi maalatut munat viittaavat myös suoraan Ostara-jumalattareen (Eostre). Hänen uskottiin liikkuvan maan päällä jäniksen hahmossa munien koristelteellisia munia. Munat olivat voimakkaita taikaesineitä, joista jumalatarta kiitettiin vasta leikatulla ruoholla, kukilla sekä värjätyillä munilla ja makeisilla. Vanha tapa lahjoittaa ystäville munia ja lapsille karkkia juontuu siis hyvin kaukaa historiasta.

Värit: violetin sävyt, vaaleanvihreä, sitruunankeltainen, pastellivärit
Tuoksut: jasmiini
Kodin koristeet: rairuoho, maalatut munat, pajunkissat, tiput, jänikset, suklaamunat, keltaiset iirikset ja narsissit
Muuta juhla-aterialla tarjottavaa: tuoreet idut, siemenet, munaruoat, mämmi, hunajakakut, poreilevat ja kuplivat juomat, kuten sima ja kuohuviini.

Valoisaa ja hedelmällistä kevätpäiväntasausta!

Lähteet:
thoughtco.com/all-about-ostara-the-spring-equinox-2562471
thuleia.com/ostara.html
varjojenkirja.com/sapatit/14-ostara.html

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net