Mystiset vuotuisjuhlat: Litha (kesäpäivänseisaus) 21.6. https://pixabay.com/fi/kes%C3%A4-vesi-j%C3%A4rvi-ranta-luonto-976196/
21.06.2018

Mystiset vuotuisjuhlat: Litha (kesäpäivänseisaus) 21.6.

Monissa luonnonuskonnoissa vietetään vielä tänäkin päivänä kahdeksaa vuotuisjuhlaa (tai ”sapattia”), jotka juontavat juurensa muinaisesta kelttiläisestä perinteestä. Vuodenpyörä tai vuodenkierto seuraa näitä taitekohtia, seisauksia, tasauksia ja vuodenaikojen vaihtumista. Juhannuksen tienoilla ilakoidaan keskikesän juhlaa Lithaa, eli kesäpäivänseisausta 21.6. Jutun extrana myös 10 erilaista tapaa viettää keskikesää!

Litha on kesän sapateista keskimmäinen. Kesän aloittaa Beltane 1.5. ja viimeisenä tulee ensimmäinen sadonkorjuujuhla Lughnasa 1.8. Monet ajoittavat Lithan viettämisen juhannusviikonloppuun ja sitä voidaankin ihan hyvin juhlistaa samaan tapaan kuin juhannusta. Laita grilli kuumaksi, puutarhan kastelujärjestelmä päälle (jollei taivaalta irtoa) ja iloitse rennosta kesäpäivästä ja -illasta. Kuten muihinkin vuotuisjuhliin, myös keskikesään kuuluu perinteisesti tulien polttaminen ja juhannuskokkoja poltetaan Suomessakin paljon.

Litha (The Summer Solstice) on useissa suuntauksissa eniten auringon juhla, ”power of the sun”. Keskikesän aurinkoa ja vuoden pisintä päivää on juhlittu myös monien vanhojen kulttuurien parissa, joten omaan aurinkojuhlaan voi kerätä aineksia kansanperinteistä. Aurinko on taivaalla pidempään kuin minään muuna päivänä, joten kiitollisuus auringosta on ehdottomasti paikallaan. Mikään ei myöskään estä toimittamasta kesäpäivänseisauksena perinteisiä ja ”tavallisia” juhannustaikoja.

Kirkkauden kautta voi pohtia omaa sisäistä voimaa ja henkistä kehitystä, kiittää niistäkin. Samalla on mukava vaikkapa sitoa kukkaseppele oman lähiniityn kukkasista, välittäen siihen samalla omaa energiaa ja kiitollisuutta. Juhannussalon latvaan voi askarrella auringon tai vuodenpyörän symbolin.

Aika on otollinen myös luonnonhenkien ja metsän väen muistamiselle. Sopivia makupaloja, kuten siemeniä tai pähkinöitä voi jättää luonnolle uhriksi ja kiitokseksi maan ravitsemasta kasvusta. Myös maljan nostaminen on suosittu tapa osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta hengille ja jumaluuksille. Keskiyön jälkeen tulien hiljaa hiipuessa voi pyytää suojelusta pikkuhiljaa lyheneviin päiviin.

Juhlien koristeiksi sopivat esimerkiksi koivunlehdet ja juhannuskoivut, kukkaseppeleet, auringonkukat, liljat, simpukat, kesäkukat, kynttilät ja kivikehät. Juhla-aterialla tarjottavaksi esimerkiksi liha-kasvisvartaat, mansikat, tuoreet yrtit, herneet, hunaja, sitruuna, appelsiini, raparperi, hedelmäsmoothiet, olut, sima (kyllä vain), grillaus avotulella sekä kaikki uuden sadon tuotteet.

Ainekset omaan juhlaasi päätät kuitenkin sinä itse, omalla intuitiollasi. Tee juuri sinun keskikesästäsi erilainen ja ikimuistoinen, juuri tänä vuonna. Koska elämän ei aina tarvitse olla niin vakavaa.

Extra: 10 erilaista tapaa viettää Lithaa / kesäpäivänseisausta

1. Järjestä kokkobileet ja nyyttikestit omalla takapihalla, jos se on mahdollista. Pyydä naapuritkin mukaan iloiseen iltaan.

2. Mene takaisin luontoon. Kulje metsäpolkuja ja nauti luonnon äänistä, tuoksuista ja valosta.

3. Liikuta itseäsi tanssien ja laulaen. Miksi et järjestäisi rumpupiiriä tai spiraalitanssi -iltamaa?

4. Tee jotain muiden hyväksi. Järjestä vaikkapa juhannuksen pihakirppis ja lahjoita tuotto hyvään tarkoitukseen.

5. Loju nurmikolla, laiturilla tai kalliolla ja lue innostava kirja.

6. Anna aikaa omalle perheellesi. Sulje somet ja puhelimet, telkkarit ja tietokoneet ja ole yksinkertaisesti läsnä. Samalla saatat yllättyä ja vapautua iloisesti.

7. Puhdista välitön asumisympäristösi. Tee kunnon suursiivous ja anna valon tulla puhtaille pinnoille.

8. Järjestä perheelle ja ystäville grillijuhlat. Unohda kaloreiden kyttäys ja trendiherkut, syö ja tarjoa kerrankin sitä mikä tuntuu grillissä mehevimmältä. Älä unohda myöskään kakkua (mutta sitä ei ehkä kannata grillata).

9. Harjoita henkistä kasvua. Ahmi tässä hetkessä kiinnostavaa kirjallisuutta. Opiskele vaikkapa tarotteja tai reikiä. Suunnittele inspiroivaan muistikirjaan mitä tahtoisit tilata elämääsi.

10. Tee luonnon aineksista alttari auringon kunniaksi. Käytä koristeina esimerkiksi luonnonkukkia, koivunlehtiä / -oksia ja luonnonkiviä.

Lähteet:
thoughtco.com/guide-to-celebrating-litha
thuleia.com/litha.html
varjojenkirja.com/sapatit/16-litha.html

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net