Mystiset vuotuisjuhlat: Beltane (vappu) 1.5. https://pixabay.com/fi/juhannussalko-juhla-puu-voi-364273/
30.04.2018

Mystiset vuotuisjuhlat: Beltane (vappu) 1.5.

Monissa luonnonuskonnoissa vietetään vielä tänäkin päivänä kahdeksaa vuotuisjuhlaa (tai ”sapattia”), jotka juontavat juurensa mm. muinaisesta kelttiläisestä perinteestä. Vuodenpyörä tai vuodenkierto seuraa näitä taitekohtia, seisauksia, tasauksia ja vuodenaikojen vaihtumista. Toukokuun ensimmäisenä päivänä juhlitaan kesän alun kunniaksi värikkäästi Beltane -nimistä vuotuisjuhlaa.

Alun perin tätä nykyisin vappuun sijoittuvaa Beltanea vietettiin lunaarista kalenteria noudattavien kelttiläisten kansojen keskuudessa täysikuulla, joka oli lähimpänä kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen puoltaväliä. Sittemmin päiväksi on yleisimmin vakiintunut 1.5. Beltanesta alkaa kesän vuodenaika, jota on syytäkin juhlia.

Beltane (Beltaine) on Samhainin (31.10.) ohella erityinen tulijuhla, jolloin sytytetään kokkoja ja poltetaan nuotioita ja soihtuja. Perinteitä kunnioittava polttelee vähintään runsaasti kynttilöitä. Tulilla on toivottu hedelmällisyyttä niin karjalle kuin ihmisille. Beltane-nimi tarkoittaakin ”hyvää tulta”. Ennenvanhaan karja myös suojattiin kuljettamalla sitä kahden kokon välistä. Nuorilla oli tapana loikkia tulen yli toivoen itselleen morsianta tai sulhasta.

Verho tämän maailman ja henkimaailman välillä on Beltanen aikaan ohut. Tästä johtuen tulella on ajateltu olevan myös suojaava vaikutus pahantahtoisia henkiolentoja vastaan. Ilman suojausta ei kannatakaan olla liikkeellä ainakaan kovin myöhään illalla, sillä silloin monenlaiset henget ovat aktiivisimmillaan.

Perinteinen ”maypole”

Yksi Beltanen perinteisistä symboleista, Maypole (paikoin suomennettu juhannussaloksi) on noin 15-20 metriä korkea salko, yleensä puinen, jonka kärkeen kiinnitetään eri värisiä noin 20 metrisiä nauhoja. Salon ympärillä pidetään erityinen tanssi ”maypole dance”, jossa osallistujat kieputtavat kahdessa ryhmässä nauhat ristikkäin salon ympärille.

Toiset kulkevat myötäpäivään ja toiset vastapäivään, kunnes nauhojen päät voidaan kiinnittää salon alaosaan. Kärkeen voi olla kiinnitetty kukka- tai kasvilaite, tai seppele, josta roikkuu irrallisia värikkäitä nauhoja.

Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä omanlaista Maypolea, vaikka erilaisin variaatioin. Oma salko voi olla pieni tai minikokoinenkin. Nauhoja voi ripustaa puuhun tai irrallisiin seppeleisiin. Itse käytän vanhoista värikkäistä t-paidoista leikattuja ”matonkuteita” nauhoina. Vain mielikuvitus on rajana tunnelman luomisessa!

Muita aineksia Beltanen viettoon

Kaikki kesäinen somistus on freesiä ja virkistävää, koska onhan nyt iloinen kesän alkamisen juhla. Sapattia voidaan viettää esimerkiksi puutarhaa, terassia tai parveketta laitellen. Teemaan sopii myös mainiosti yleisesti vappuun liitetyt elementit. Simat, munkit ja värikkäät vappuviuhkat, mikäs sen iloisempaa!

Ruoaksi sopii kevyt, värikäs salaatti ja kylkeen hedelmärahka tai hedelmäsalaatti. Vapputarjottavat sekä poreilevat ja kuplivat juomat. Luonnolle vietäväksi esimerkiksi auringonkukansiemenleipää.

”Beltanen tulenlieskat tarjoavat kristallipallomaisen maiseman, johon on hyvä upottaa katseensa ja antaa kuvien nousta mieleen. Tulen lisäksi Beltaneen liittyy vesi. Sen uudistavia ja raikastavia voimia voi pirskotella iholleen keräämällä aamukasteisia lehtiä ja ripottelemalla vettä kasvoilleen.” - thuleia.com

Suomenuskossa Beltanen ajankohtaa vastaava juhlapäivä on ”helavalkeat” (helajuhla, toukojuhla).

Lähteet:
thoughtco.com/beltane-4159809
thoughtco.com/celebrate-beltane-with-a-maypole-dance-2561651
thuleia.com/beltane.html
varjojenkirja.com/sapatit/15-beltaine.html

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net