Multa kynsien alla ehkäisee allergioita https://pixabay.com/fi/viljelmien-ymp%C3%A4rist%C3%B6-luonne-1898946/
11.04.2017

Multa kynsien alla ehkäisee allergioita

Jopa puolet suomalaisista kärsii jonkinlaisesta allergiasta näinä päivinä, vielä 1900-luvun alussa ne olivat harvinaisuus. Ruoka-aineallergioista kärsiviä on 10–30 prosenttia leikki-ikäisistä suomalaisista lapsista, mutta aikuisista enää 2-5 prosenttia. Siitepölyallergiasta sen sijaan kärsii noin viidesosa suomalaisista. Syytä allergioiden lisääntymiseen etsitäänkin nyt kuumeisesti ennaltaehkäisyn toivossa.

Kliininen ympäristö lisää allergioita

Tutkimuksissa on todettu, että allergiat noudattavat melko jyrkästi Suomen ja Venäjän välistä rajaa, Venäjän puolella allergioita ei juuri ole. Kyse ei suinkaan ole perimästä, vaikka perinnöllinen alttius lisääkin riskiä sairastua erilaisiin allergioihin ja astmaan. Sen sijaan selittävänä tekijänä pidetään hygieniatasoa. Samaan aikaan kun länsimaissa on saanut vallan siivousintoilu, erilaisten vahvojen pesuaineiden käyttö ja tehokkaat imurit, ovat allergiat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Venäjän puolella hygieniataso on heikompi, joten ihmisten puolustusjärjestelmä joutuu tekemisiin mitä erilaisimpien mikrobien kanssa ja siten kehittyy myös toleranssi allergeeneille.

Siivoaminen ei kuitenkaan ole ainoa syy allergioiden lisääntymiseen. Toinen tärkeä seikka on ihmisten vieraantuminen luonnosta ja siten luontaisista hyvistä bakteereista ja allergeeneista. Ihmisen immuunijärjestelmä tarvitsee kosketuksen monipuoliseen luontoon toimiakseen kunnolla. Se tarvitsee käsiteltäväkseen bakteereja, viruksia, loisia, alkueläimiä ja pölyä. Näin se ei erehdy kohteestaan, kuten allergioissa yleensä käy elimistön hyökätessä itseään tai vaarattomia tekijöitä vastaan haitallisten ärsykkeiden puuttuessa.

Suojaa luonnosta ja maatiloilta

"Hyi, ei saa laittaa multaa suuhun! Älä syö lunta!" Tällaisia käskyjä kuulee yksi jos toinenkin lapsi. On kuitenkin syynsä siihen, miksi lapsi laittaa kaiken suuhun. Paitsi että hän käyttää suun tuntoaistia asioihin tutustumiseen, kehittyy luontainen vastustuskyky ympäristöstä saatujen bakteerien myötä. Siis nimenomaan niiden ns. hyvien bakteerien, jotka vahvistavat immuniteettiamme ja toimivat jatkossa pahoja bakteereja vastaan. Tietämyksen lisäännyttyä esimerkiksi monet lääkärit ja neuvolan terveydenhoitajat kehottavatkin antamaan lasten tutkia vapaasti suullaan. On myös sanottu, että paras teko, jonka äiti voi raskausaikana tehdä lapselleen, on työntää kädet multaan, sillä jo raskaudenaikainen altistus vaikuttaa lapsen vastustuskykyyn. Vaikkei allergioiden välttämiseen ole yksiselitteistä ratkaisua, yksi oleellinen seikka onkin läheinen kosketus maaperään.

Viime vuosina tehdyt tutkimukset ovat tukeneet myös väitettä, että maatilalla asuneilla lapsilla on pienempi todennäköisyys sairastua allergioihin ja alentunut atopiariski. Raskaudenaikaisen altistuksen lisäksi oleellista onkin ensimmäisten elinvuosien aikainen oleskelu hyötyeläinten parissa. Kun lapsi altistuu allergeeneille, hänelle kehittyy todennäköisemmin toleranssi niitä kohtaan kuin yliherkkyys. Vaikka aihetta on tutkittu jo jonkin verran, on vielä arvoitus, miksi näin käy, sillä maatiloilla työskentelevillä on toisaalta paljon myös hengitystieongelmia.

Hygieniatason ja elinympäristön muutoksesta muitakin haasteita

Allergioiden lisäksi elinympäristöjen muutos – kaupungistuminen ja ajan viettäminen sisätiloissa - aiheuttaa monia muitakin immuunijärjestelmän ongelmia, kuten keliakiaa, masennusta, alzheimerin tautia, diabetesta ja erilaisia syöpiä. Immuunijärjestelmän vahvistaminen on siis monesta näkökulmasta tärkeää ja se on myös kaikkien ulottuvilla. Suuntaa siis metsään, pihalle, navettaan, jonnekin lähelle luontoa ja hanki multaa kynsien alle, jotta elimistö joutuu tekemisiin bakteerien, virusten, loisten ja muiden pieneliöiden kanssa. Tutkimukset antavat osviittaa siitä, että myös aikuiset hyötyvät altistumisen lisäämisestä. Siispä ulkoilemaan!

Lisää aiheesta:

http://yle.fi/uutiset/3-8629617

http://yle.fi/uutiset/3-8344887

http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/ktl:10942

http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/18-maatalousymparisto-suojaa-atopialta

http://www.terve.fi/lasten-suoliston-sairaudet/lapsi-ja-ruoka-allergia

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net