Mitä pääsiäisen symbolit kertovat? https://pixabay.com/fi/p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen-onnittelukortti-1225815/
12.04.2017

Mitä pääsiäisen symbolit kertovat?

On taas se aika vuodesta, kun koti koristellaan keltaisilla tipuilla, maalatuilla munilla ja värikkäillä kukkasilla. Pääsiäiskoristeissa näkyy voimakkaasti kristillinen symboliikka. Mitä nämä symbolit kuvastavat?

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein - Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Pääsiäinen on myös kristityille suurin juhla, minkä vuoksi pääsiäisen symboliperinne on rikasta. Vaikka pääsiäinen on uskonnollinen juhla, Suomessa monet pääsiäisperinteet ovat pakanallista alkuperää. Pääsiäissymboleihin liittyy kuitenkin merkityksiä ja ne ovat myös yksi tapa välittää eteenpäin perinteitä. Pääsiäiskoristeet ovat kuin merkkejä, jotka muistuttavat meitä tärkeistä asioista.

Virpominen. Suomessa pääsiäisen vietto aloitetaan palmusunnuntaina. Tällöin lapset maalaavat kasvonsa, pukeutuvat pääsiäisnoidiksi ja käyvät naapurustossa virpomassa. Pajunoksat koristellaan höyhenillä, kiiltopapereilla ja muilla värikkäillä koristeilla. Vitsoja heilutellaan virvontalorujen tahtiin, jonka jälkeen palkkioksi saadaan yleensä pääsiäismunia ja muita herkkuja. Virvonta on alun periin itäsuomalaiseen ortodoksiseen kristillisyyteen liittyvä perinne, joka perustuu Jeesuksen palmunlehvätervehdykseen. Nykyisin virpomisen tarkoituksena on karkottaa pahat henget ja toivottaa onnea ja terveyttä kotiin.

Pääsiäismunat. Pääsiäismunat ovat tunnetuin ja yksin tärkein pääsiäisen symboleista. Pääsiäismuna on uuden elämän symboli. Kristitylle munan ehjä kuori kuvastaa Jeesuksen hautaa ja sitä, että haudassa kasvaa uusi elämä. Pääsiäismunan antaja siis lahjoittaa munan mukana toiselle toivoa uudesta elämästä. Munien maalaaminen ja koristelu perustuvat siihen, että halutaan antaa jotain erityistä ja kaunista. Pääsiäismunien antaminen kuvastaa kristitylle myös sitä, että hän toivoo vastaanottajalle uskoa ja toivoa siitä, että elämä voittaa kuoleman.

Uuden elämän alku. Pääsiäisen symboliikka kuvastaa usein uuden elämän alkua. Pääsiäistiput kuvastavat kristusta – ne ikään kuin muistuttavat meitä siitä, että uutta elämää syntyy sinne, minne sitä ei aina voisi kuvitellakaan. Samoin on rairuohon kanssa - sekin kuvastaa uuden elämän kasvua. Pääsiäisenä sytytettävän pääsiäiskokon tarkoituksena on ennen vanhaan ollut noitien torjuminen. Tämä perinne on yleinen erityisesti Pohjanmaalla. Pääsiäisen nimikkokukka, narsissi, kuvaa puolestaan Kristuksen ylösnousemusta, koska se kasvaa maan pinnalle juuri pääsiäisen aikaan.

Ruoka. Pääsiäisen symboleihin kuuluu olennaisena osana myös ruoka. Pääsiäiseen liittyy monia makoisia ateriaperinteitä, joihin ovat aikojen kuluessa vaikuttaneet sekä juutalainen, ortodoksinen että luterilainen ruokaperinne. Suomalaisen pääsiäisen tunnetuin perinneruoka on mämmi. Myös pasha, pääsiäisen leivonnaiset ja pääsiäisleipä eli kulitsa ovat kulkeutuneet ortodoksisesta pöydästä osaksi suomalaista pääsiäispöytää. Lampaanpaisti on pääsiäispäivän kruunu - se on myös uusin tulokas suomalaisessa ruokapöydässä.

Värit. Toisin kuin katolisissa maissa, Suomessa pääsiäiseen ei valmistauduta paastolla. Kirkollisissa väreissä pitkä paastonaika kuitenkin näkyy – paastonajan väri on violetti, joka kuvastaa odotusta ja katumusta. Violetti vaihtuu pääsiäisyönä valkoiseen väriin, joka on ilon, juhlan ja ylösnousemuksen väri. Pääsiäisen aikana käytetään muuten paljon iloisia värejä, kuten vihreää ja keltaista. Vihreä on toivon ja kasvun väri. Siinä mielessä vihreä väri on luonnollinen jatko uuden elämän syntymisen symboliikalle.

Lähteet:

http://www.crosswalk.com/faith/spiritual-life/undertanding-the-history-and-symbols-of-easter-1256039.html

http://www.history.com/topics/holidays/easter-symbols

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pääsiäisen_perinteet

 

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net