Mitä on henkinen luonnonsuojelu? pixabay.com
21.02.2019

Mitä on henkinen luonnonsuojelu?

Luonnonsuojelu eri keinoin on kaikkein tärkeintä mitä ihmiskunta tällä hetkellä voi tehdä. Perinteisten tapojen lisäksi luontoa voi suojella myös henkisiä voimavaroja käyttäen. Tällainen suojelutyö vahvistaa sekä ympäristöä että sitä elvyttävää ihmistäkin.

Jokainen meistä on merkittävä luonnonsuojelija. Keinot ovat monet, sanoi eukko kun kissalla pöytää pyyhki. Se pätee luonnonsuojeluunkin. Käytännön keinot ovat tuttuja: en ota muovipussia, kierrätän, käyn kirpparilla, ajelen julkisilla, kulutan niin vähän kuin mahdollista, lihaa en syö ja teen kotimaista luomuruokaa, valitsen ekopesuaineet ja ekotuotteet.

Kaiken tämän lisäksi meillä on käytössämme myös henkiset keinot. Jokaisen ajatus, sana, laulu, meditaatio ja puun halaus on arvokasta. Meidän ei sentään tarvitse ostaa omaa halipuuta, kuten Japanissa. Kun halaamme puuta, saamme itsellemme voimia, mutta myös puu saa voimaa. Kasvit saavat meidän ihailusta, huomiosta ja kiintymyksestä voimaa. Ennen muinoin Englannissa oli laulajia omenapuille. He lauloivat omenapuille kasvulauluja ja kulkivat tarhasta tarhaan. Silloin tunnettiin meidän sanamme, laulumme ja ajatustemme mahti.

Myös vesi elää kaikissa meissä kasveista ihmisiin, ja vedelle annettava päivittäinen rakkauden ja kiitollisuuden osoitus vahvistaa sekä meitä ja vettä. Vettä voi puhdistaa henkisin keinoin. Masuru Emoto kokosi yli 300 ihmistä siunaamaan Japanin kaikkein likaisinta järveä. Nelisen tuntia ihmiset vanhan 90-vuotiaan henkisen ohjaajan kanssa lähettivät pyhiä sanoja ja lauseita ja kiitoksia järvelle. Ja järvi puhdistui. Toimittajat olivat aivan ihmeissään, kun näkivät järven kirkkaana. Järvi pysyi puhtaana kaksi viikkoa, mutta koska koetta ei voitu tehdä uudestaan ja vanhat likavedet valuivat edelleen järveen, se vähitellen sameni uudelleen.

Voit siis suojella luontoa kokoamalla porukan, jonka harrastuksena on vesien putsaaminen ja kasvien kasvuvoiman elvyttäminen. Mitä enemmän porukkaa on yhtä aikaa antamassa samanlaista ääntä, lauluja, rukouksia tai mantroja, sitä vahvempi vaikutus. Porukat voivat myös kokoontua yhdessä puita halaamaan. Säännöllisyys ja toisto ovat tärkeitä, jotta vaikutukset ovat pitkäaikaisia.

Kraanavettäkin voi ja tulisikin hoitaa päivittäin. Se mitä juomme vaikuttaa meihin – mitä korkeampi värähtely vedellä sitä korkeampi värähtely meilläkin. Juo siis ilokseksi hoidettua, kiitettyä, ylistettyä vettä, ja tarjoa sellaista kaverillekin. Kun luonani on ollut yli 10 hengen porukka ja vedelle on lähetetty hoitavia ajatuksia ja sanoja, vesi on muuttunut vallan eri makuiseksikin.

Henkinen luonnonsuojelu on taatusti hauskaa ja vaaratonta. Ja ilmaista. Lisäksi jokaisella meistä lienee ainakin jokin kasvikaveri ja vesialue, joiden hyvinvointia haluaa edistää.

Jaa tämä:
Riitta Wahlström

Riitta Wahlström on psykologi ja kasvatustieteen lisensiaatti. Riitta on toiminut useita vuosia opettajana ja tutkijana, erikoisalueita ovat jaksamis-, ympäristö- ja kansainvälisyyskoulutukset. Riitta on julkaissut myös mm. teokset Eheyttävä luonto, Wellness by Loving Nature ja Vihreä Hoiva ja Kasvatus, yhdessä Mervi Juusolan kanssa. www.elisanet.fi/taiga

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net