Meren jumalatar Iemanjá suojelee, lohduttaa ja hoivaa naisia Nsey Benajah Unsplash.com
25.04.2018

Meren jumalatar Iemanjá suojelee, lohduttaa ja hoivaa naisia

Iemanjá on meren jumalatar, joka suojelee lakkaamatta lapsiaan. Erityisesti meren jumalatar pitää huolta tyttäristään. Käänny Iemanján puoleen, jos kaipaat lohtua tai kärsit naisille ominaisista terveysongelmista. Iemanjá luo turvaa, parantaa ja hoivaa.

Iemanjá tunnetaan eri maissa eri nimillä: vuosisatoja sitten orjat veivät jumalattarensa mukanaan läntisestä Afrikasta Amerikkaan. Ehkä hekin saivat jumalattareltaan lohtua tultuaan vangituiksi ja vaarallisella merimatkalla kohti tuntemattomia maita. Brasiliassa häntä kutsutaan Iemanjáksi, Nigeriassa Yemojaksi, Kuubassa Yemayáksi. Jumalatar tunnetaa myös Veden äitinä.

Iemanjá on orisha, eli nykyisen Nigerian alueen yoruba-kansan uskonnon jumala. Hän on kaikkien muiden orishojen äiti. Kerrotaan, että myös koko ihmiskunta on Iemanján jälkeläisiä, ja maailman meret hänen saivat alkunsa hänen lapsivedestään. Jumalatarta kuvataan eri tavoin eri maissa, ja myös tavoissa lähestyä häntä on eroja.

Iemanjá, eräänlainen alkuäiti, on myös ihmiskunnan vanhimpien ja syvimpien salaisuuksien vartija ja tie ikiaikaiseen ihmiskunnan tietämykseen. Häneltä voi pyytää lohtua ja apua lapsettomuuteen, vanhemmuuden haasteisiin, ja hän suojelee erityisesti lapsia.

Lahjoja jumalattarelle

Iemanjálle annetaan lahjoja eritysesti helmikuun toisena päivänä, ja häntä muistetaan myös vuoden vaihtuessa. Brasiliassa merimiehet ja kalastajat vievät jumalattarelle lahjoitettuja kukkia ja esineitä merelle, tai niitä lähetetään jumalattarelle pienessä siniseksi koristellussa veneessä.

Iemanjálle tarjotaan naisellisia lahjoja: kukkia, hajuvettä, koruja, peilejä ja kampoja. Nykyään lahjoja ei enää lähetetä välttämättä vesille ympäristösyistä. Jumalatarta esittävää patsasta voi myös valella kuohuviinillä tai siiderillä.

Iemanjáta symboloivat erilaiset vesielementit, kuten simpukankuoret. Hän voi saada myös merenneidon muodon, ja on yhteydessä myös kuuhun. Tarkkasilmäiset Iemanján tyttäret näkevät merkkejä hänen läsnäolostaan ja tuntevat hänen voimansa, erityisesti rohkaisua tai lohtua tarvitessaan. Iemanján huolenpidosta muistuttavat erilaiset vesielementit, kuten simpukat, viittaukset veteen, sininen väri.

Näin lähetät pyynnön Iemanjálle

Iemanjálle voi lähettää rukouksia kotioloissakin. Monilla on kotonaan pieni vedestä nousevaa, siniseen ja/tai valkoiseen pukeutunutta jumalatarta tai merenneitoa esittävä patsas, jonka lähistölle voi laittaa simpukankuoria, kukkasia tai muita jumalatarta miellyttäviä esineitä.

Iemanján juhlapäivää, helmikuun toista, voi viettää tekemällä pienen rituaalin kotona.

  • Laita suureen lasikulhoon lasi nurinpäin, ja sen päälle paksu kynttilä, mieluiten vaaleansininen.
  • Laita kulhoon lasin ympärille simpukoita, ja kaada sitten kulhoon vettä.
  • Lisää veteen merisuolaa: vesi symboloi merta.
  • Asettele veteen seitsemän valkoista ruusua ilman vartta.
  • Keskity sitten toiveisiisi ja lähetä lopuksi rukous Iemanjálle. Näin on tapana tehdä seitsemän seuraavan päivän ajan kerran päivässä.
  • Seitsemän päivän jälkeen asetelman voi purkaa, ja simpukat voi laittaa pieneen valkoiseen tai vaaleansiniseen kangaspussiin, ja niitä säilytetään amulettina.

Kuva: Nsey Benajah on Unsplash

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net