Luontoyhteyttä syventävä kasvimeditaatio Leena-Maija Haukkala
10.06.2016

Luontoyhteyttä syventävä kasvimeditaatio

Kesä on luonnon ja kasvimaailman ilotulituksen aikaa. Kaiken runsauden keskellä yksittäiseen kasviin keskittyminen rauhoittaa ja auttaa katsomaan ympäristöä uudella tavalla. Luomalla yhteyden kasviin voi vahvistaa samalla omia juuriaan ja luontoyhteyttään.

Tähän meditaatioon tarvitaan kasvi, rauhallinen ympäristö ja puolisen tuntia aikaa. Kasvi voi olla luonnossa, puutarhassa, kotona kukkaruukussa tai missä tahansa. Jos sinulla on monia vaihtoehtoja, kuuntele, mikä kasvi kutsuu sinua juuri tällä hetkellä. Usein yksinkertaisilta vaikuttavat kasvit, kuten heinät, antavat suurimman elämyksen. Meditaatioperinteeseen liittyy läheisesti kaiken elämän kunnioittaminen, joten älä irrota kasvia tai kasvinosia, vaan tutki sitä kasvupaikallaan. Kasvit kuulevat ajatuksemme ja tuntevat kosketuksemme. Lempeä kosketus tekee niille hyvää, joten tämä harjoitus voi vahvistaa yhteyttä myös omaan huone- tai puutarhakasviin.

Katso

Katso kasvia ensin kokonaisuutena. Onko sen asento ryhdikäs tai nuokkuva, entä minkä kokoinen se on ympäristöönsä nähden? Löydätkö kasvista säännöllisyyttä tai toistoa? Mitä värejä kasvissa on? Kun katsoo lehteä tarkasti, huomaa, ettei se olekaan pelkästään vihreä. Vihreä voi taittaa siniseen tai keltaiseen, lehtisuonista löytyy usein viininpunaista. Älä jää kiinni ensimmäiseen havaintoosi vaan katso uudelleen, syvemmältä. Kumarru kasvin tasalle ja tutki sitä eri kulmista. Monet kasvit ovat kauneimmillaan niiden omalta korkeudelta katsottuna. Mitä lehden alapinnalta löytyy, millaisia kuvioita lehtisuonet muodostavat? Onko kasvi mattapintainen, kiiltävä vai jotain siltä väliltä? Tutki huolellisesti varsi, lehdet ja mahdolliset kukat tai hedelmät.

Kosketa

Siirry tunnustelemaan kasvia. Onko sen pinta samettinen tai sileä? Löydätkö pistäviä kohtia? Onko kasvi viileä, lämmin, kostea tai kuiva? Sulje silmäsi ja tunnustele kasvi juuresta tyveen asti kevyesti koskettaen. Näetkö saman sormillasi kuin silmilläsi? Voit koskettaa kasvia huulillasi, jos haluat tarkemman tuntoaistimuksen, sillä huulet ovat sormenpäitä herkemmät aistimaan.

Haistele

Nuuhki kasvin jokaista osaa erikseen. Tuoksuuko kasvi voimakkaasti, vain vähän tai ei ollenkaan? Missä kasvin osassa on vahvin tuoksu? Miltä kasvi tuoksuu? Jos et löydä sanoja tuoksulle, kuvittele millainen se olisi värinä, muotona tai tunteena. Pidätkö tuoksusta? Mieti, miksi koet sen miellyttävänä tai miksi et. Jos kasvi ei tuoksu ollenkaan, kuvittele millainen sen tuoksu voisi olla.

Kuuntele

Kuuntele, millainen ääni kasvista lähtee, kun kosketat sitä. Kokeile erikseen lehdet, kukat ja varsi. Jos tuulee, keskity havainnoimaan millaisia ääniä se saa kasvissasi aikaan. Käytä kuunteluun myös sydäntäsi, aisti kasvin välittämä energia. Millainen luonne kasvilla on? Miksi se on valinnut juuri tämän paikan kasvualustakseen? Mikä on sen suhde maahan, aurinkoon, ympärillä oleviin kasveihin? Millaista on olla tämä kasvi?

Meditoi

Ota asento, jossa sinun on hyvä olla ja sulje silmäsi. Näe kasvi mielessäsi ja sulaudu osaksi sitä. Voit kuvitella olevasi kasvin varsi ja tuntea lehdet ja kukat ympärilläsi. Kuvittele, kuinka juuresi levittyvät syvälle maankuoreen ja maadoittavat sinut vahvasti tähän hetkeen ja ympäristöön. Ole avoin ja vastaanottavainen Äiti Maan huolenpidolle. Sinulla on kaikki mitä tarvitset.

Elä päivä valitsemanasi kasvina. Kuvittele, miltä aikaisen aamun kaste tuntuu ihollasi ja miten viimeiset yöeläimet kahisevat ympärilläsi pensaikoissa. Tunne ensimmäisten auringonsäteiden lämpö ja niitä kohti kurottavat kukkasi. Millaisia hyönteisiä lehdilläsi viivähtää, miltä niiden paino ja äänet tuntuvat? Kuvittele, miten suurelta lähellä hyppivä rastas näyttää. Miltä tuntuu sade, usva, tuuli? Vaihdatko ajatuksia muiden kasvien kanssa, entä eläinten? Ovatko perustarpeesi kasvina samanlaiset kuin ihmisenä?

Näiden kysymysten on tarkoitus auttaa sinua löytämään yhteys valitsemaasi kasviin. Ne ovat vain suuntaa antavia, eikä niihin tarvitse jäädä kiinni. Kun tunnet tavoittaneesi kasvin olemuksen, anna kuvien ja ajatusten haihtua pois. Jää rauhassa hengittelemään kasviolentona, ilman tietoista ajattelua. Ole vain, ja tunne yhteys ympäristöösi. Anna aikaa itsellesi, sillä tämä on meditaation tärkein vaihe. Kuuntele mitä tunteita ja ajatuksia hiljaisuudesta nousee, miten luonto resonoi sinussa.

Kun tunnet olevasi valmis, kuvittele, kuinka kesäillan hämärä ja lempeä viileys ympäröivät sinut ja käperryt hiljalleen levolle. Aurinko painuu alas ja jossain kaukana laulavat yölinnut. Nyt voit avata silmäsi ja palata tähän hetkeen. Kiitä vielä valitsemaasi kasvia sen olemassaolosta ja mahdollisuudesta kurkistaa kasvien maailmaan.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net