09.02.2018

Luonto parantajana ja me luonnon

Luonnossa oleminen päivittäin noin 20 minuuttia on todettu vaikuttavan monella tavalla hoitavasti. Tutkimukset kuvaavat miten masennus, keskittymisvaikeudet, stressi ja ärtyneisyys helpottuvat. Parhaiten ihminen elpyy monimuotoisessa metsässä ja vähemmän puistoissa ja pihoilla. Jopa puuhun nojaaminen tai halaaminen on todettu stressiä lieventäväksi. Kerrottuani tästä luentoni yhteydessä italialaisille ja venäläisille lääkäreille, venäläiset lääkärit totesivat, että heidän kulttuurissaan tiedetään mihin vaivaan mikin puu tuo helpotusta.

Mänty helpottaa keuhkovaivoja, rakennettiinpa Suomessa ennen vanhaan keuhkotautiparantolat mäntykankaille. Koivu virkistää ja antaa elinvoimaa. Kuusi rauhoittaa ja puhdistaa ilmaa, eipä ihme että joulukuusi on niin tärkeä perinne. Monilla kuten minullakin on oma voima- tai hoitopuunsa. Eläinten silittely puolestaan lisää mielihyvähormoonien eritystä ja yhteys eläimiin on monella tavalla hoitavaa.

Luonnon elvyttävää vaikutusta on tutkittu erityisen paljon Hollannissa ja Japanissa. Japanissa monet lääkärit määräävät metsäkylpynä rauhallista kävelyä metsässä ja Suomessakin on muutama lääkäri antanut metsäkylpysuosituksen.

Luonnon hoito on niin vaikuttavaa, että pelkästään luontovalokuvan katselu vähentää ahdistusta. Olisipa luontokuvia enemmän sairaaloiden ja muiden vastaavien vastaanottotilojen seinillä.

Luonto elvyttää eläimillään, tuoksuillaan, äänillään, väreillään, muodoillaan ja kaikella mitä luonnossa on.

Maaäitimme antaa meidän sähkömagneettisen kenttämme tasapainoittua, jos meillä on mahdollisuus pitää jalkojamme tai käsiämme hiekassa tai mullassa tai kiven päällä noin 20 minuuttia. Tutkijalääkäri Sinatra kumppaneineen on todennut tämän monien kokeittensa kautta ja puhuukin maadoittumisen merkityksestä.

Luontoyhteydessä avautuvat harmonisella tavalla tunteemme ja syvimmät ajatuksemme. Luonnossa kannattaa ottaa pohdittavaksi kiperiäkin ongelmia ja nykyään monet terapeutit käyttävät luontoyhteysharjoitteita työssään. Luonto tuottaa mielihyvää jopa sisätiloissa. On havaittu, että luonnonmateriaalien koskettaminen tuntuu hyvältä, ja muovi ikävältä. Luonnonvalo on hyväksi silmille, keinovalo rasittaa.

Pala luontoa sisälle

Kun tuot luonnonkiven sisälle, tuot luonnon. Luonnonkivien koskettaminen, katselu ja kodin tai työpaikan koristaminen kivillä tai muilla luonnontuotteilla on mielihyvää tuottavaa. Viherkasvit tuottavat ilmaa puhdistavan vaikutuksen lisäksi mielenrauhaa ja niiden hoitaminen lisää ihmisen merkityksellisyyden tunnetta. Puutarhaterapia on Englannissa yliopistotasoinen tutkimusala, ja siellä toimii tuhansia ryhmiä, klubeja viherkasvien ja puutarhanhoidon ympärillä.

Vesi on kenties maailman vanhin ja eniten tunnettu mieleen vaikuttava elementti. Jo pelkkä käsien ja kasvojen valelu vedellä rauhoittaa ja horisontin katselu muuttaa aivotoimintamme levolliseen tilaan. Tulen ja veden katseleminen rauhoittaa ja samalla elvyttää oloamme ja saamme yhteyden sisimpäämme.

Tutkimus, harrastus ja ammatillinen toiminta luonnon elvyttävien voimien ympärillä on nykyisin kuuminta hottia eli trendiä. On paradoksaalista, että vasta nyt kun äitimaa voi huonosti olemme heränneet arvostamaan luonnon uskomattomia hoitovoimia. Nyt kun jokainen puhdas vesipisara alkaa olla kullan arvoinen, herätään siihen, miten ihminen ei voi hyvin, jos luonto ei voi hyvin.

Monet herkät ihmiset ollessaan raiskatussa avohakatussa metsässä kokevat suurta surua yhdessä äitimaan kanssa. Tämä suru on mahdollista kanavoida erilaiseen toimintaan luonnon puolesta. Voimme istuttaa puita, puusisaret ryhmä on maailmanlaajuisena ryhmänä istuttanut viime vuonna miljoona puuta ja tavoite on tänä vuonna miljardi puuta. Muoviroskien kerääminen luonnosta on arvokas teko, koska eläinparat sairastuvat mikrohiukkasiksi hajoavista muoviroskista. 

Ihailu, rakkaus, hyvät teot ja kiitollisuus luontoa kohtaan palaa takaisin lähettäjille. Metsä, puut, kasvit ja eläimet aistivat ihmisen tunnemaailman ja sydämen. Jos ihminen osoittaa rakkautta kasveille ja eläimille ne voivat paremmin. Me emme ole erillisiä ja ihmisen henkinen vaikutus luonnon elpymiseen on mittaamattoman arvokas ja osin tutkimaton.

Luonto on parantajamme ja me voimme olla luonnon parantajia. Huikeimmat tulokset ihmisen vaikutuksesta luonnon elvyttämiseen ja veden puhdistamiseen on saatu monista kokeista, joita Lynne McTaggart kirjoissaan Intention Experiment ja The power of Eight kuvaa. Erityisen voimallista on keskittynyt ryhmässä tehty intentio. Seremoniat ja rituaalit ovat toinen vahva keino, joissa vaikutus on todella suuri sekä luonnolle ja ihmiselle.

Luonnon ja sitä kautta itsemme auttaminen on nyt kaikkien asia.

Riitta Wahlström, psykologi, kasvatustieteiden lisensiaatti
ekopsykologi ja kouluttaja

Riitan kursseja keväällä:
Luontoyhteysohjaaja koulutus

Riitan kursseja ja kirjoja: Eheyttävä luonto, Vihreä kasvatus ja hoiva (yhdessä Mervi Juusolan kanssa) ja Wellness By Loving Nature voi tiedustella riitta.wahlstrom(at)gmail.com

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net