Luonto parantaa: Vesi tasapainottaa tunteita https://pixabay.com/fi/vesill%C3%A4-luonto-j%C3%A4rvi-heijastus-3095682/
26.06.2018

Luonto parantaa: Vesi tasapainottaa tunteita

Pitkittynyt stressi kiihdyttää solujen vanhenemista ja alentaa elinikää. Luonnossa kulkeminen tai pelkkä oleminen taas laskee stressitasoja tehokkaasti. ”Luonnolla lääkitseminen” ei välttämättä korvaa muita lääkkeitä, mutta parantaa toimintakykyä, tuo sisäistä rauhaa, sopusointua ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Luonto parantaa -juttusarjan osa 3: Luonnonvesien taika

Vesi on elämälle yhtä tärkeää kuin happi, joten ei ihme, että pelkkä tietoisuus veden läheisyydestä luo usein tietynlaista turvallisuuden tunnetta. Sateettomina hellekausina luonnon ollessa kuiva kuin korppu, se huolestuttaa myös ihmismieltä. Vesi on vaistonvaraisesti tärkeä elementti – onhan ihmisessä itsessäänkin vettä enemmän kuin kaksi kolmasosaa.

Vesi vetää lumoavasti puoleensa niin luonnossa kuin omassa asuinympäristössäkin. Ympäristömieltymyksiä kartoittavissa tutkimuksissa tontilla tai sen lähellä sijaitseva vesistö on aina vastaajien kestosuosikki. Pihapiirissä jo pienikin vesielementti, kuten puro, lähde tai puutarhan lampi, lisää huomattavasti paikan tuottamaa hyvinvointia.

Veden läsnäolo keventää oloa kokonaisvaltaisesti ja nopeasti. Se vähentää levottomuutta, ärtyneisyyttä, jännitystä, pingotusta ja ahdistusta. Vesielementti tukee ilon, rentouden, tyytyväisyyden, puhdistumisen ja ja täyttymyksen kokemuksia. Järvi ja meri pysyvät perustoiltaan vakaina, vaikka niiden pinta kuohuisi. Niinpä vesistöjä sisältävillä maisemilla on erityinen merkitys tunteiden tasapainottamisen kannalta.

Luonnonvesissä uiminen on yksi välittömimpiä ja voimallisimpia tapoja antautua luonnon hoivattavaksi. Humushapot hellivät ihoa ja hiuksia, veden viileys virkistää samanaikaisesti kehoa ja mieltä. Uidessa raajat tuntuvat vahvoilta ja notkeilta ja liikkuvat vaivattomammin. Kelluva ja kannatteleva tunne on sukua ihmisen sikiövaiheen kokemuksille. Uidessa ihminen pääsee myös lähelle veden eläimiä; hän on kuin yksi joukosta ahvenen, sudenkorennon ja kuikan rinnalla.

Lähteenä ja inspiraationa käytetty Leppäsen & Pajusen kirjaa Terveysmetsä, tunnista ja koe elvyttävä luonto. Gummerus Kustannus, 2017.

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net