Luonto parantaa: Taivasalla nukkumisen taika Teddy Kelley - Unsplash
08.06.2018

Luonto parantaa: Taivasalla nukkumisen taika

Pitkittynyt stressi kiihdyttää solujen vanhenemista ja alentaa elinikää. Luonnossa kulkeminen tai pelkkä oleminen taas laskee stressitasoja tehokkaasti. ”Luonnolla lääkitseminen” ei välttämättä korvaa muita lääkkeitä, mutta parantaa toimintakykyä, tuo sisäistä rauhaa, sopusointua ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Luonto parantaa -juttusarjan ensimmäisessä osassa vinkkaamme ulkona nukkumisesta.

Luonnossa kaikki vuorokaudenajat ovat arvokkaita, myös yö. Niinpä avotaivaan alla Äiti Maan syleilyssä nukkuminen on voimakas kokemus - kuin olisi omassa pienuudessaan yhtä koko kaikkeuden kanssa. Luonnon aistimisen lisäksi voi ottaa syvemmän puhelun välittömään ympäristöön, tuntea ja kuulostella sitä, myös unen kautta. Tämä on tiedostettu jo kauan sitten, sillä entisaikaan talonpaikkaa katsottaessa nukuttiin ensin kokeeksi paikassa, jonne suunniteltiin kodin rakentamista.

Huikeimman luontokosketuksen saa nukkumalla suoraan maassa ilman ympärillä olevaa telttaa tai mökkiä. Makuualusta ja esimerkiksi goretex-pussilla suojattu makuupussi pelastavat yökasteen tai pienen sateen aiheuttamalta kosteudelta. Luonnossa nukkuessa ei ole kiirettä eikä suorittamista edellyttäviä tehtäviä, läsnä on vain olennainen. Tuulen suhina, lintujen turinat ja maaperän mehevä tuoksu tuudittavat kauniisiin uniin.

Jos hyttyset tai muut viheliäiset verenimijät kiusaavat, voi hyttyssuojalla varustettu retkiriippumatto olla oikein hyvä puolivälin vaihtoehto. Myös telttaan luonto kantautuu ääninä hyvin. Laavulla nukkuessa taas saa sateensuojan, mutta näköyhteys maagiseen tunnelmaan säilyy. Taikaa yötaivaan kannen alla kokeakseen ei ole mikään pakko lähteä kauas, vaan jo omalla kotipihalla tai lähiluonnossa voi voimaantua mainiosti.

Lämpimän vuodenajan lisäksi yö taivasalla voi olla suuri elämys myös loppusyksyllä tai talvella, kunhan on kunnon varusteet.

Lähteenä ja inspiraationa käytetty Leppäsen & Pajusen kirjaa Terveysmetsä, tunnista ja koe elvyttävä luonto. Gummerus Kustannus, 2017.

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net