Luonto auttaa jaksamaan - myös työelämässä https://pixabay.com/fi/p%C3%A4%C3%A4st%C3%A4-haku-ura-ty%C3%B6-aurinko-2697951/
13.10.2017

Luonto auttaa jaksamaan - myös työelämässä

Työssä jaksaminen ja siitä palautuminen on jokaiselle työssä kävijälle äärimmäisen tärkeää, kukapa meistä haluaisi elää työstressissä. Mutta miten jaksaa työpäivä ja miten siitä palautuminen onnistuu? Tampereen yliopiston tutkimus päätyi seuraaviin neljään palautumista edistävään ohjeeseen.

1) Puistokävelyt ja rentoutusharjoitukset lounastauolla

Jo 15 minuutin mittainen puistokävely ja rentoustusharjoitus paransi osallistujen keskittymiskykyä ja piti heidät iltapäivän pirteimpinä. Rentoutusharjoitukset myös vähensivät stressiä. Muutoksia oli nähtävissä myös verenpaineessa, joka laski kaikissa ryhmissä, parhaiten tämä näkyi puistokävelyihin osallistuneissa.

2) Toisten auttaminen sekä työhön keskittyminen antoivat energiaa

Tutkimusryhmä kysyi "miten työntekijät ylläpitävät ja säätelevät energiatasoaan työpäivän aikana?". Työssä jaksamista edesauttoi keskittyminen miellyttäviin työtehtäviin, uusien työhaasteiden asettaminen ja toisten auttaminen. Lisäksi liikunta (esim. kävely raittiissa ilmassa) antoi energiaa. Sitä vastoin - ehkä yllättäenkin - netissä surfaillu ei edistänyt työssä jaksamista eikä antanut lisäboostia työpäivään.

3) Jätä työt työhön - tunneperäinen vatvominen esti palautumisen

Työasioiden tunneperäinen että ongelmasuuntautunut vatvominen kotona oli tutkimusryhmässä yleistä. Ja varsinkin ne, jotka vatvoivat työasioita tunneperäisesti (yli 40%) työssäjaksaminen oli heikompaa. 

4) Liikunta luontoympäristössä ennustaa hyvinvointia

Maaseutuluonto, metsä, kaupunkien puistoalueet, merenrannat jne. ovat paikkoja, joissa ihminen elpyy. Luontoa pääsee ihailemaan myös ikkunasta, työhuoneessa voi olla kasveja tai työpäivän aikana voi käydä hengittelemässä parvekkeella. Tutkimuksessa ilmeni, että ne henkilöt, jotka liikkuivat vapaa-ajalla luonnossa, voivat muita paremmin.

Tulokset ilmenevät Tampereen yliopiston psykologian alan tutkimusprojektista ”Työstä palautuminen: työ- ja ympäristöpsykologisten näkökulmien yhdistäminen”. Tutkimusprojektia rahoitti Suomen Akatemia. Se koostui kahdesta osatutkimuksesta: kahden vuoden pitkittäistutkimuksesta 664 työntekijän keskuudessa ja interventiotutkimuksesta, johon osallistui noin 150 työntekijää ja jossa lounastauon aikana käytiin puistokävelyllä tai tehtiin rentoutusharjoitus.

(Tutkimusryhmä: Jessica de Bloom, Ulla Kinnunen, Kalevi Korpela, Marjaana Sianoja)

Lähde: Tampereen yliopiston tiedote

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net