09.11.2017

Luonnonuskonnot, osa 4: Kotoperäinen Suomenusko

Asatru, Druidismi, Shamanismi, Suomenusko, Wicca ja muut luonnonnoituudet, mitä nämä luonnonuskonnot oikein ovat ja mihin ne perustuvat? Jo muinaisina aikoina ihmiset etsivät jumaluutta luonnosta, hengistä, haltijoista tai luonnon voimista. Vaikka kristinuskon leviäminen syrjäytti ja kielsi monet wanhojen kansojen uskomukset pahuutena ja pakanuutena, ovat jotkut niistä selviytyneet myös näihin päiviin saakka. Osa vanhakantaisena, osa nykyaikaistettuna. Juttusarjamme neljännessä osassa tutustumme Suomenuskoon.

Suomen muinaisusko, kansanusko, suomalainen perinne, kansanperinne. Suomalaisella, karjalaisella ja suomalais-ugrilaisella uskontoperinteellä on monta nimeä. Pääpiirteittäin suomenusko on suomensukuisten heimojen alkuperäisuskontoa, jossa keskeistä on kansanrunouden tuntemat jumalat ja loitsusto, esivanhemmat, pyhät paikat ja haltijat. Harjoittamiseen kuuluvat mm. vuotuisjuhlien vietto, kansanomaisten perinteiden vaaliminen, luonnon pyhyyden kunnioittaminen sekä suomenuskon arvoihin pyrkiminen.

”Suomenuskoisten henkinen koti on meidän muinaissuomalaisten esivanhempiemme lauluissa, tavoissa ja uskomuksissa. Perinnettä ei voi kahlita, vaan se elää ja synnyttää uusien sukupolvien mukana uusia versoja. Nykyisin suomenuskoiset kehittävätkin omaa uskoaan parhaimmaksi kokemaansa suuntaan, mutta tiedostaen juurensa ja samaistuen esivanhempiensa tapoihin ja kansarunoina taltioituihin uskomuksiin.

Suomenusko on enemmän kuin uskonto. Esivanhempiemme kotiseutu, elämäntapa, kieli ja usko ovat muodostaneet erottamattoman, mutta aina muutoksessa olevan kokonaisuuden. Kokonaisuutta voisi kutsua muinaissuomalaiseksi sielunmaisemaksi. Suomenuskoa ei voi uskontona repiä irti tuosta ainutlaatuisesta sielunmaisemasta; esivanhempien eletyistä elämistä ja pyhistä paikoista.” – Taivaannaula ry. (via Lehto ry)

Vanhin uskomusperinne juontaa juurensa esikristilliseltä ajalta, jonka lisäksi vaikutteita on virrannut saamelaisesta, skandinaavisesta sekä slaavilaisesta kulttuuripiiristä, kuten myös ortodoksisesta ja katolisesta uskosta.

Suomenuskon piirteitä nykypäivänä

Suomenuskossa aikakäsitys on syklinen. Vuodenkierto alkaa ja loppuu kekrinä, loka-marraskuun vaihteessa. Se mitä ihminen tekee tai jättää tekemättä vuodenkierron erityisinä pyhäpäivinä vaikuttaa hänen omaansa sekä läheistensä tulevaan onneen ja hyvinvointiin. Noina päivinä jätetään mahdollisuuksien mukaan arjen työt taakse ja muistetaan vainajia ja haltijoita. On myös puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on pienempiä luonnon ja perinteisen elämänmuodon merkkihetkiä, joiden enteistä ennustetaan tulevaa.

Nykyajan uuspakana ammentaa kansanperinteestä mitä moninaisimmin tavoin. Aikaisemmin luonnonkiertoon liittynyt juhla saattaa nykyisin sisältää ihmisen henkiseen kasvuun liittyviä teemoja. Kuppikiville voidaan uhrata koulumenestyksestä kiittäen tai uuden työpaikan kunniaksi. Haltijoita ja tonttuja voidaan kunnioittaa niin maalla kuin kaupunkimaisemissakin.

Suomenuskossa sekä elottomilla että elollisilla on jokaisella sielu. Myös pyhiä luonnonpaikkoja yhdistää kansanomainen käsitys niiden kohtalonyhteydestä ihmisten elämään. Luonnonkohteet hallitsevat ympäristöä ja niissä ajatellaan olevan tuonpuoleista voimaa, eli väkeä. Itsestään selvä pyhä paikka on myös sauna, jossa on kautta aikain tehty ruumiillisen puhdistautumisen lisäksi myös henkistä puhdistautumista sekä erilaisia rituaaleja ja taikoja.

Jumaluuksia: ylijumala Ukko, säitä hallitseva Ilmarinen, Väinämöinen, Veden kuningas Vellamo/Veden emäntä, Metsän kuningas Tapio/Tapiotar, eläinlajien kantaäidit emot eli emuut.

Suomenuskon ympärille on perustettu ainakin kaksi järjestäytynyttä yhteisöä, Taivaannaula ja Karhun kansa. Karhun kansa rekisteröitiin uskonnolliseksi yhdyskunnaksi 17.12.2013.

Lähteet:
lehto-ry.org/v2/suomenusko/
taivaannaula.org
pakanaverkko.fi/uskonnoista/suomenusko

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net