Luomupuutarhurin vinkit onnistuneeseen lavaviljelyyn https://pixabay.com/fi/puutarhanhoito-puutarhuri-viljelmien-36089/
12.05.2016

Luomupuutarhurin vinkit onnistuneeseen lavaviljelyyn

Luomupuutarhuri Suvi Lehtonen teki yhdessä Heidi Haapalahden ja Teija Tuiskun kanssa kirjan Lavatarhuri. Kirjasta saat kattavat vinkit, joita voit soveltaa ruoan kasvatukseen niin lavoissa, parvekkeella kuin avomaalla.

Lavatarhuri opastaa muun muassa vaalimaan hyvää kasvualustaa, hyödyntämään katteita, huomioimaan hyvät naapurikasvit ja lannoittamaan ja torjumaan luonnonmukaisesti. Lisäksi tarkastellaan lähemmin monia viljelykasveja tutuista juureksista ja yrteistä muutamiin erikoisempiin, kuten mustajuureen.

Kuka olet?

Olen Suvi Lehtonen, vuonna 2012 valmistunut luomupuutarhuri. Minulla on yritys SuviLuomus ja viljelen Mäntsälässä Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarhaa. Lisäksi toimin aktiivisena jäsenenä maatilayhteisössä ja luennoin paljon lavaviljelystä.

Miten innostuit ruoan kasvatuksesta?

Kun sain lapsen, arvomaailmani teki myllerryksen ja halusin eroon 24 tuntia vuorokaudessa -päivystystyöstä hotelli- ja ravintoalalla. Olen pitänyt aina puutarhanhoidosta ja halusin tehdä ammatiksenikin jotain, mistä pidän. Puutarhanhoito on terapeuttista.

Mistä idea Lavatarhuri-kirjaan syntyi? Kenelle kirja on suunnattu?

Kirjoitan puutarhalehtiin ja sieltä tuntemani valokuvaaja Teija Tuisku ja kirjoittaja Heidi Haapalahti ottivat minuun yhteyttä ja aloimme ideoida kirjaa. Kirja sopii kaikille puutarhanhoidosta kiinnostuneille. Vaikka kirjassa käsitellään lavaviljelyä, pätee kaikki myös avomaaviljelyyn. Kirja on helppolukuinen ja käytännönläheinen, joten se sopii aloittelijallekin.

Onko jotain yleisiä virheitä, joita lavaviljelyssä tehdään?

Usein ihmiset ihmettelevät, miksei sato kasva. Syy on usein ostettu, steriili maa, jossa ei ole elämää. Multa on saatava heräämään henkiin ja pieneliöstö on siinä todella tärkeässä osassa. Jos viljelet lavoissa, olisi niillä oltava maayhteys, jotta madot voivat nousta maasta lavoihin ja vastaavasti mennä takaisin talveksi suojaan. Ihmiset jopa heittelevät matoja pois lavoista, kun ajattelevat niiden syövän kasveja. Pieneliöstöä kuitenkin tarvitaan. Myös kateviljely on oleellisessa osassa.

Hyödynnä katetta viljelyssä

Suvi Lehtonen kehottaa käyttämään viljelyssä, niin lavoissa kuin avomaalla, katetta. Kateviljely matkii luontoa - käyttämällä katetta saadaan eloperäistä ainesta kasvualustaan ja elämää eli lieroja ja pieneliöstöä työskentelemään mullassa. Katteen käyttö vähentää puutarhurin työtä ja saa kasvit viihtymään. Kate vähentää kastelutarvetta ja estää rikkakasvien kasvua.

Katteeksi käy lähes kaikki eloperäinen aines, mutta tuore vihersilppu on paras ja ravinteikkain vaihtoehto. Tuoretta katetta levitetään reilu kerros mullan pinnalle, kastellaan kovalla paineella, jotta ravinteet irtoaisivat nopeammin kasvien käyttöön ja katepeitto tiivistyisi mahdollisimman suojaavaksi kerrokseksi mullan pinnalle. Runsaasti ravinteita vaativat kasvit, kuten valkosipuli, purjo, kurpitsat ja kaalit katetaan useamman kerran kasvukauden aikana. Tuoreen typpipitoisen katteen lisääminen lopetetaan elokuun alussa, jotta kasvit ehtivät tuleentua eli kypsyä. Salaateille ja yrteille riittää muutama tuore vihreä katekerros ja niille käytetään mieluummin kuivempaa katetta. Ravinnerikasta katetta voi kerätä ilmaiseksi esimerkiksi voikukan lehdistä, nokkosesta, vuohenputkista tai vaikka merilevästä.

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net