Lempeydy luonnossa, vahvistu hellyydessä Sven Schlager / Unsplash
17.05.2018

Lempeydy luonnossa, vahvistu hellyydessä

Luonto tekee meille hyvää, tutkitustikin. Se tekee meistä lempeämpiä ja empaattisempia, se saa liiallisen, negatiivisen itsekritiikin vaimenemaan ja ruokkii lempeyttä. Ja jo pelkällä luontokuvien katselullakin on meihin positiivinen vaikutus. Millä tavoin luonnon parantavista voimista voi nauttia?

Elämä on helpompaa, kun olet itsellesi ja muille lempeä. Lempeydellä voi saavuttaa joskus paljon enemmän kuin kovuudella. Vesi muuttaa kivet sileiksi jatkuvilla aalloilla, sitkeän lempeyden voimalla. Lempeys ja hellyys ovat avain kiintymyksen ja rakkauden muodostamisessa. Eläimet, lapset ja myös aikuiset tarvitsevat hellyyttä ja lempeyttä. Tätä voimavaraa ja ihanaa ihmisen ominaisuutta voi vahvistaa. Luontoyhteys auttaa tässäkin kullan arvoisessa muutoksesssa, hellyyden ja lempeyden kehittymisessä. Tutkijat ovat havainneet, että luonnossa oleilu ja luontokuvien katselu lempeyttävät meitä.

Arvostelemme itseämme usein liikaa. Näemme oman kehomme milloin liian lihavana, milloin laihana, milloin jotenkin muuten vain ei täydellisenä. Tähänkin itsekriittisyyden tautiin löytyy lääkettä luontoyhteydestä. Tutkijat ovat havainneet, että luonnossa oleskeleminen saa ihmisen suhtautumaan myönteisemmin omaan kehoonsa. Ja jopa luontokuvien katselu vaikutti samalla tavalla. Oman kehon kauniiksi ajatteleminen on hieno asia. Mitä enemmän lähetät myönteisiä ajatuksia itsellesi, sitä kauniimmaksi ilmeesi ja olemuksesi tulevat. Luontoyhteys on siten myös halpaa kauneudenhoitoa, koska sisäinen kauneus säteilee ja vaikuttaa kaikkialle.

Kauniit luontokuvat innostavat empaattisuuteen ja avuliaisuuteen. Ja jopa anteliaisuuteen, jos on tutkijoita uskominen. Kun ihminen tekee hyvää, olemalla antelias ja avulias, hänen mielihyvähorminitasonsa nousee, ja tämä puolestaan lisää immuniteettia. Eli anteliaisuus ja avuliaisuus lisää terveyttä. Olemalla myötätuntoinen ja avulias autat samalla itseäsi. Luontokuvien ja luontomaisemien katselu ja luonnossa oleminen lisää siis kaikkia näitä kokonaisterveyteen liittyviä ominaisuuksia. 

Luontokuvien stressiä lieventävä vaikutus on todettu jo lukuisia kertoja. Saisikohan vihdoin sairaaloihin, terveyskeskuksiin ja toimistoihin stressiä lieventäviä luontokuvia seinille? Kun stressi lievenee, ihmisen immuniteettitaso paranee. Luontokuvat ja luontomaiseman katselu ikkunasta ja luonnossa oleminen on ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Ihmiset tarvitsevat stressiä vähentäviä kuvia ja luontoyhteyttä nyt vielä enemmän kuin ennen, koska digilaitteet rasittavat. Olemme ikääkuin digilaitteiden vankeina ja tämä stressaa niin fyysisesti kuin henkisesti.

Suomalaisilla luonto on aina lähellä. Jollei pääse metsään niin ainakin voi hakeutua lähipuistoon tai veden äärelle. Jollei tätä mahdolllisuutta ole sairauden tai muun syyn takia, voi ainakin laittaa luontovalokuvan seinälle tai leikata lehdistä kauniita luontokuvia. Voit tutkia itseksesi millainen luontokuva eniten luo myönteisyyttä elämässäsi. Luontokuvan, jossa on vettä, on havaittu lisäävän luovuutta. Jos työskentelet luovassa ammatissa, kenties kaunis vesikuva olisi paras työpaikalla. Mutta toki kaikkein vahvinta lempeyttä, itsetyytyväisyyttä ja stressiä lieventävää vaikutusta saat  kävelemällä rauhassa lempeyttävässä luonnossa niin usein kuin voit. Kaikkien vaikuttavin luontoympäristö on monilajipuustoinen metsä. Luonnonmukainen metsä ja toki vanha aarnimetsä ovat vielä huikeampia ympäristöjä. Jos sellainen löytyy ja tunnet siellä olosi turvalliseksi ja rauhalliseksi, niin silloin olet löytänyt oikein mainion luontolääkärin.

En voi olla kertomatta elämäni merkillisintä metsäkokemusta. Olin vetämässä ympäristökasvatuksen täydennyskoulutusta Vienan karjalassa. Kävelimme noin 30 kilometriä Vuokkiniemeltä Venehjärvelle metsän läpi, ilman teitä ja valmiita polkuja. Yövyimme teltassa tai puun alla metsässä. Metsässä puissa oli noin puolen metrin pituiset naavat ja lupot. Niiden katselu oli aivan ihmeellinen kokemus. Lähes koskematon metsä kehittää vanhat ihanat puut ja valtavat lupot ja naavat, jotka kertovat puhtaasta mikroilmastosta, puhtaasta pienilmasta siellä metsän sylissä. Sellainen kokemus oli unohtumaton. Halu suojella metsiä ja halua siihen, että meilläkin olisi eteläisessä Suomessa vanhaa metsää kasvoi. Vanha metsä on aarre, jota ei voi unohtaa, jos kerran on tämän aarteen saanut kokea.

Lähteet:
https://www.hs.fi/elama/art-2000005646784.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1740144517304321?via%3Dihub
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494415000195

Jaa tämä:
Riitta Wahlström

Riitta Wahlström on psykologi ja kasvatustieteen lisensiaatti. Riitta on toiminut useita vuosia opettajana ja tutkijana, erikoisalueita ovat jaksamis-, ympäristö- ja kansainvälisyyskoulutukset. Riitta on julkaissut myös mm. teokset Eheyttävä luonto, Wellness by Loving Nature ja Vihreä Hoiva ja Kasvatus, yhdessä Mervi Juusolan kanssa. www.elisanet.fi/taiga

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net