Kulutus estää onnemme http://www.freeimages.com/photo/escalator-in-market-1432247
21.02.2017

Kulutus estää onnemme

Kulutuksesta ei puhuta paljon, mutta se on keskeisesti läsnä tuhoavana voimana elämässämme. Kestävä elämäntapa ei ole ratkaisu, jos emme puutu psykologiaan, joka ajaa meitä kulutuksen uhreiksi.

Ensimmäiset askeleet

Minut kasvatettiin uskomaan, että onni on jotain yksinkertaista, joka on edessämme jatkuvasti. Uskon myös, että jokaisen ihmisen elämässä on arvokas ajankohta, jolloin koemme ahaa-elämyksen ja ymmärrämme jotain, mikä meidän täytyy jakaa.

Olin onnekas (ja ymmärrätte pian kaikki, miksi kutsun tätä onneksi), sillä kasvoin köyhässä perheessä Unkarissa. Minun täytyi elää tavalla, jota yhteiskunta ja vanhempani odottivat minulta. Yritin rimpuilla vapaaksi, joten päädyin töihin risteilyaluksille, sillä matkustaminen vaikutti ensimmäiseltä askeleelta matkalla kohti omaa ahaa-elämystäni. Raskaan työn lisäksi näin kauniita paikkoja ja tapasin mahtavia ihmisiä. Mutta silti onneni edessä tuntui roikkuvan raskas sumu. Olin hiukan turhautunut, mutta en kiinnittänyt tarpeeksi huomiota merkkeihin, jotka nyt ymmärrän paremmin kuin hyvin. 

Oivalluksen hetki

Sumu ja lievä turhautuminen pitivät minut erillään onnestani, ja etäisys kasvoi kun muutin Englantiin puolisoni kanssa ja yritin vastata yhteiskunnan odotuksiin: hienot häät, hyvä työ, auto tai kaksi, hienot vaatteet, modernit huonekalut ja lisää tavaraa joka takaisi täydellisen tyylin, ja tietenkin rahaa. Koin uusia paineita. Paineita jakaa tunteeni ja huutaa ihmisille, että he lopettaisivat kuluttamisen!

Fakta: Briteissä kukin talous kuluttaa niin paljon, kuin planeettoja olisi kolme yhden sijaan.

Se, että minulla oli vain yksi kenkäpari koko vuotta varten (ja sekin oli peritty sisareltani), enkä ollut käynyt elokuvissa ennen 18 vuoden ikää, ja monet muut asiat, oli tarjonnut minulle parhaan mahdollisuuden arvostaa asioita, joilla elämässä todella on merkitystä. Olen siitä kiitollinen. Kyse ei ole elokuvissa käymisestä tai uusien vaatteiden saamisesta, vaan sen oivaltamiesta, miten onnellinen olin ilman kaikkea tuota, ja miten onneton olin nyt, kun mahdollisuus "hienoon" elämään söi minua.

Erityisesti risteilyaluksilla työskenteli opetti, että luksus, täydellinen vartalo (joka on median luoma harha), ja tavaran ostaminen koetaan usein ihmisen onnen suurimpina aiheina. Tai ainakin se on suurin elämän tyhjyyttä hetkeksi täyttävä tekijä.

Mutta putosin ansaan kuitenkin. Eräänä päivänä havahduin siihen, että lukemisen sijaan katselin netissä erilaisia tuotteita ja yritin vakuuttaa itseäni siitä, että tarvitsin niitä. Uskon, että jonkin uuden asian ostamisen himo, vain ostamisen vuoksi, on noussut suuriin lukuihin Briteissä ja monissa muissakin paikoissa. Sillä hetkellä tajusin, että sisäistä rauhaani häiritsi juuri tuo uuden ostamisen himo.

"Olemassaolomme on käytännössä oksennettu tälle pöydälle, joka pursuilee tavaroita, objekteja, jotka ikään kuin yrittävä auttaa sinua olemaan olemassa, mutta todellisuudessa eivät tee mitään sen suuntaistakaan."

"On tärkeää miettiä yhtä tärkeää tekijää: koska aivojen kapasiteetti on kehittynyt ollakseen selviytymisen tärkein komponentti, ja ihmislajin aivot ovat kasvaneet isoksi, me luonnollisesti pyrimme stimuloimaan niitä. Siksi tylsistymme niin nopeasti, siksi olemme mieleltämme levottomia. Suuri aivokapasiteettimme tekee meistä uniikkeja muiden eläinten joukossa, ja yksinkertaisimmillaan kuluttaminen on ravitsemista. Joten aivojen ruokkiminen on osa päivittäistä ruokavaliotamme. Olemme kadoksissa tässä modernissa maisemassa, elämme kuluttaaksemme. Kuluttaminen ei ole niinkään salateoria, vaan ihmisimielen heijastuma, ja siksi se tuntuu meistä niin hyvältä". -Vapaasti käännetyt lainaukset elokuvasta Consumed - Is Our Consumer Culture Leading To A Disaster?

Oravanpyörässä

Kuten Terence McKenna sanoi, meidän tulisi luoa oma tiemme sen sijaan että seuraamme kulttuuri-insinöörien luomaa tietä. Mutta meille kerrotaan, että emme ole niin tärkeitä, ja kuluttaminen on ratkaisu, joka tekee meistä parempia ihmisiä. Hanki tutkinto, osta uusia asioita, ruiskuta kehoosi botoxia, ja niin edelleen. Älä ole itsesi, ja ole jotain mitä maailma käskee sinun olla. Se motivoi meitä juoksemaan oravanpyörässä ilman että pääsemme mihinkään. Hyväksymme silmät suljettuina sen tosiasian, että elämämme on kokoelma median ja yhteiskunnan luomia asioita. 

Mutta voimmeko me olla vapaita? Voimmeko me elää odotuksitta? Miksi me haluamme vastata odotuksiin? Tämä on se todellinen kysymys. Kierrätys, vaihtoehtoiset energiantuotantotavat, kestävä design ja muut keinot puuttuvat oireisiin. Vaikka ne mahtavia ovatkin, ne myös mahdollistavat elämäntapamme. Ne ostavat meille aikaa, eikä meidän tarvitse miettiä ongelman ydintä - psykologia. 

http://www.collective-evolution.com/2015/01/19/consumerism-the-heavy-fog-between-us-happiness/

 

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net