06.04.2018

Koiranomistajat elävät muita pidempään tutkimusten mukaan

Sen lisäksi että koira on ihmisen paras ystävä, näyttää siltä että koiran omistajat elävät myös pidempään. Ja vaikka tutkimus on tehty koirista, veikkaanpa, että sama tulos vaikuttaa ainakin osittain, asustaa luonasi sitten kissa, kilpikonna tai hevonen.

Ruotsissa tehty tutkimus osoittaa että koira perheenjäsenenä laskee ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 36 prosentilla. Varsinkin sydän- ja verisuonitaudit pysyivät loitolla koiranomistajien keskuudessa. Osallistujat olivat 40-80 ikävuoden välillä ja heitä tutkittiin vuodesta 2001 vuoteen 2012 asti tai kunnes he kuolivat. Koiran omistajuus osoittautui erityisen merkittäväksi ryhmälle jotka asuivat yksin.

Professori Tove Fallin mukaan koiran hyödyt varsinkin sinkuilla liittyvät liikunnan määrään. He kävelevät enemmän ja ovat mahdollisesti tekemisissä muiden koiranomistajien kanssa, jolloin myös ihmiskontaktit lisääntyvät. Koira lisääkin usein ihmisten välistä vuorovaikutusta toimimalla "sosiaalisena jäänmurtajana". Koiranomistajan kanssa on helppo mennä juttelemaan. Näin ollen koira voisikin tuoda myös parisuhteen mukanaan, mikäli sitä haluaisi. Varsinkin yksinäiset vanhukset tai lesket hyötyvät tästä.

Koirat antoivat omistajilleen puhdasta iloa ja hyvinvointia siis lähinnä seuran kautta. Kontakti koiran kanssa on siis omiaan torjumaan yksinäisyyttä, stressiä ja masennusta, jotka kaikki olivat tilastollisesti pienempiä koiran omistajien keskuudessa. Keskittyminen eläimeen suuntaa ihmisten huomion pois stressitekijöistä. Pelkäksi stressileluksi koiraa ei tietenkään voi ottaa.

Tilastot kertovat että esimerkiksi Britanniassa lähes 1,1 miljoonaa ihmistä yli 65-vuotiaista kokee itsensä yksinäiseksi, ja heillä on täten suurempi todennäköisyys saada sydäntauti tai sairastua dementiaan. Lääkärit näkevät paljon potilaita (usein leskiä), joilla masennusta ja kroonista stressiä, mutta heidän vaivansa johtuvat yksinäisyydestä. Tutkivat ovatkin tulleet siihen tulokseen että yksinäisyys nostaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 50 prosentilla (aivan kuten ylipaino tai tupakointi), verrattuna heihin joilla on hyvät sosiaaliset kontaktit. Yksinäisyys vaikuttaa siis yllättävän paljon ihmisten terveyteen. Näille ihmisille koira olisi juuri omiaan, mikäli sellaisesta pystyisi vielä huolehtimaan.

Koirista on terveyden edistämisen lisäksi myös muita iloja:

Koirat ovat erinomaisia ja uskollisia ystäviä jotka rakastavat sinua varmasti ehdoitta.

Nelijalkainen ystäväsi nostaa varmasti raskaankin työpäivän jälkeen hymyn huulillesi tervehtiessään sinua häntä heiluen eteisessä.

Koirat voivat opettaa lapsia (ja miksei aikuisiakin) olemaan vastuullisempia heidän huolehtiessaan esimerkiksi koiran ruokkimisesta tai lenkittämisestä.

Muistathan että koiran pitää saada aina rakastava ja vastuullinen omistaja. Näin sekä eläin että ihminen ovat onnellisempia!

 

Lähde:

https://consciouslifenews.com/premature-death-risk-33-lower-dog-owners/11145256/

Jaa tämä:
JannikaA

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. On innokas matkustelemaan ja etsimään haasteita. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net