Koe keskikesän luonto - löydä pyhyys luonnosta Copyright: nataljagolubova / 123RF Stock Photo
26.06.2017

Koe keskikesän luonto - löydä pyhyys luonnosta

Suomen kesä on nyt hehkeimmillään. Elämme harvinaista aikaa, kun saamme nauttia vihreän sadoista sävyistä ja eloon heränneen luonnon tuoksuista. Sopii siis mainiosti henkisyyden ja luonnossa liikkumisen yhdistämiseen. Luonto tarjoaa runsaasti aihioita henkiselle harjoittamiselle ja pyhyyden kokemukselle.

Kaikki aistit hyötykäyttöön

Henkisyyttä ei tarvitse erikseen tavoitella luonnosta. On tärkeää, ettemme yritä saavuttaa mitään mennessämme metsään, niitylle tai uimarannoille. Mitä vähemmän odotuksia edessä olevista aistimuksista meillä on, sen parempi.

Luonnossa kannattaa liikkua kaikkia aisteja hyödyntäen. Olemme tottuneet katselemaan, näkemään, nimeämään ja lokeroimaan kaiken, myös luonnossa liikkuessamme. Siksi on vaikeaa tyytyä pelkkään katsomiseen, havaitsemiseen, näkemiseen. Voimme muistuttaa itsellemme, että ei ole kahta samanlaista koivua, kahta samanlaista koivunlehteä. Voimme kuvitella, ettemme koskaan ennen ole nähneet koivua.

Katsomisen lisäksi voimme hyödyntää tuntoaistia. Miltä tuuli, sade tai auringon paahde tuntuvat iholla? Onko ilma kosteaa vai kuivaa? Millaista on halata elävää puuta tai miltä tuntuvat rohkeasti esiin nousevat mustikanvarvut sormenpäissä?

Metsässä on paljon tuoksuja. Voimme tutkien ihastella, millä tavalla tuoksut tulevat esiin sateen jälkeen, millä tavalla hellepäivänä. Voimme aistia tuoksut kehossamme, nenänvarressa. Luonnon äänimaisema on rauhoittava, mutta rikas. Voimme pysähtyä kuulemaan kaikki lintujen laulut, pusikon rapinat, tuulen huminat latvustoissa ja askeltemme rapinan hiekkatiellä. Miltä maa tuntuu jalkojen alla? Elämän ihmeen ja universumin pyhyyden voi aistia, kun käytämme tietoisesti kaikkia aistejamme.

Pyhän kosketus metsässä

Ihminen on ollut aina riippuvainen luonnosta. Luonnonjumalia on palvottu ja nykyuskonnoissakin luonnon elementeillä on moniulotteisia symbolisia merkityksiä. Suvivirressä lauletaan kiitosta Luojalle ihanasta alkukesän siunauksesta. Muslimit viettävät Ramadania auringonkierron mukaan. Raamatussa kehotetaan olemaan huolettomia kuin taivaan linnut; ne saavat jokapäiväisen ravintonsa. Ihmistä kannustetaan samanlaiseen huolettomuuteen ja luottamaan Luojansa hyvyyteen.

Luonnossa paljon liikkuvat tunnistavat sen, kuinka pyhyys koskettaa metsissä ja puistoissa. Henkisesti kypsyneillä on usein kunnioittava asenne luontoa ja luonnonvaroja kohtaan. Suhdetta voisi kuvailla jopa läheiseksi, intiimiksi luontosuhteeksi. Luontosuhde kehittyy omien kokemusten myötä. Pyhyys metsässä liittyy siihen, että ihminen on tarkoitettu elämään läheisessä yhteydessä luonnon kanssa. Metsässä pääsemme lähemmäs universaalia itseä ja Hengen yhteyttä.

Luonnon hyvinvointivaikutukset

Luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu suhteellisen pitkään. Parantoloita perustettiin jo viime varhain vuosisadan alkupuolella lähelle luontoa. Uskottiin maalaiselämän ja maaseudun töiden tekemisen tervehdyttävään vaikutukseen.

Hyvinvointimittareiden kehittyessä uskomuksille on saatu vahvistusta. Tavoitteeton luonnossa liikkuminen laskee esimerkiksi stressitasoa ja verenpainetta. Luonnon rytmi on hidas, se tarttuu väistämättä ihmiseen. Metsässä vallitseva rauha on niin voimakas, ettei se voi olla vaikuttamatta.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net