17.12.2012

Kasvit tuottavat musiikkia

Kasvit osaavat havannoida, niillä on muisti ja ne kommunikoivat keskenään. Jotkin kasveista ovat kehittäneet jopa yhteisen puolustuksen vihollista vastaan. Mutta löytyy kasveista luovuuttakin, vai mitä olette mieltä kasvien "säveltämästä" musiikista?

Italiassa, Damanhurin yhteisössä on kasvien tekemää musiikkia tutkittu vuodesta 1976. Tuolloin tutkijat onnistuivat kehittämään laitteen, jolla pystyttiin tallentamaan kasveissa tapahtuvia sähkömagneettisia muutoksia. Kasvien sisällä tapahtuvat tuntemukset aiheuttavat fysiologisen reaktion, mikä ilmenee sähköisyyden, johtavuuden ja resistanssin vaihteluina.

Yksinkertaisen periaatteen mukaisesti tutkijat käyttivät laitteissaan ”Wheatstonen siltaa” eli virtapiiriä, jolla mitataan vastuksen tuntematonta resistanssia tasapainottamalla siltapiirin kaksi haaraa, joista toisessa on tuntematon komponentti. (Wikipediasta: ”Wheatstonen silta on kaksihaarainen piiri, jossa kummassakin haarassa on kaksi vastusta. Toisen haaran vastuksista toinen on tuntematon ja sen resistanssi voidaan määrittää tunnettujen vastusten resistansseista, kun ne on säädetty niin, että piirin haarojen välillä ei kulje virtaa.”)

Tässä laitteessa on kolme tunnettua resistanssia ja yhtä voidaan säätää. Laitteella mitataan kasvin lehtien ja juurien välisiä jännite-eroja, jotka voidaan ”kääntää” erilaisiksi toiminnoiksi, kuten musiikiksi, valojen syttymiseksi ja liikkeiksi. Kasveille ei aiheudu haittaa, sillä tutkimuksessa käytetään hyvin heikkoa sähkövirtaa.

Rakastavan ihmisen läsnäoloon kasvit reagoivat tuottamalla monipuolisempaa "ääntä". Kokeissa on todettu, että kasvit näyttävän nauttivan sävelasteikon käyttämisen opettelusta ja oman musiikin luomisesta syntetisaattorin avulla.

Ihmisten ja kasvien yhteinen konsertti

Ihminen mielii luonnon kanssa yhteyteen. Luonto inspiroi myös muusikoita, jotka konsertoivat luonnon keskellä, yhdessä luonnon kanssa. Damanhurissa järjestetään tällaisia konsertteja säännöllisesti ja ne keräävät reilun joukon kuulijoita. Musiikkia on esitetty myös erilaisilla festivaaleilla ympäri maailmaa.

Music on the Plants

Levyllä tuottavat musiikkia mm. koivu, mänty, kastanja, tammi, saksanpähkinä, rosmariini ja ruusut. Musiikki on eräänlaista sävelten ilottelua. Jotkut kappaleet olivat hyvinkin lempeitä ja rauhoittavia, toisista taas nousi ”niskakarvat pystyyn”. Tämä levy on hyvinkin mielenkiintoinen kuunneltava, mutta keskittymistä se kysyy. 

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net