Joulurauhaa https://pixabay.com/fi/talvi-talvinen-lumi-lumi-maisema-2896970/
11.12.2013

Joulurauhaa

Mitä joulusta tulee mieleen? Kynttilänvalo ja glögin tuoksu? Lasten ilo? Rentoutuminen kirjojen tai elokuvien parissa? Ikävä kyllä, joulun lähestyessä mukaan saattaa hiipiä toisenlaisiakin tunnelmia.

Periaattessa kyllä tiedetään, että joulun ei ole tarkoitus hermostuttaa. Käytännössä juhlaa saattaa kuitenkin edeltää kova stressi, eikä itse joulukaan suju aina ilman paineita. Se ei ole ihme: yhteen juhlaan mahtuu niin paljon. On oltava kystä kyllä, joulukuusi, lahjoja silkohapsille ja ehdittävä vielä joulurauhan julistukseen, kirkkoon tai hautausmaalle. Entä miten valmisteluista voi selvitä hyväntuulisena silloin, kun ajatuskin lahjaostoksista nostaa hien otsalle? Tai leipoo hätäpäissään joululeivonnaisia yötä myöten ja huomaa, että ostoslistasta puuttuikin jotain olennaista?

Miksi joulusta sitten tulee niin suuri ponnistus? Mainokset vievät ajatukset lahjoihin jo kauan ennen joulua. Jos mainoksia on uskominen, joulu on kulutusjuhla, jonka tarkoituksena on luoda hyvää mieltä lahjoja antamalla ja saamalla. Lehdissä on sivukaupalla jouluisia reseptejä, joiden selaileminen voi kyllä herättää mukavia ajatuksia, mutta loppujen lopuksi nekin saattavat luoda paineita: erilaisten leivonnaisten ja jälkiruokien tekeminen käytännössä voi ottaa hermoille. Ja kotikin pitäisi ennen joulua siivota ja koristella. Joulukiireistä on tullut normi – voiko ilman stressiä edes saada aikaan kunnon joulua?

Arkihuolesi kaikki heitä

Mutta rajansa kiireelläkin. Mistä joulussa on kyse kaiken tohinan keskellä? Ainakin se on kunkin juhlijan vakaumuksesta riippumatta paikallaan pimeän kauden keskellä. Se suo tauon arkiseen aherrukseen ja antaa monille tilaisuuden viettää aikaa perheen tai muiden läheisten kanssa. Joulua voi ajatella valon juhlana kaamosaikaan, mistä kielii jouluvalojen ja kynttilöiden merkitys joulun tunnelman luomisessa.

Ehkä joulumieli ei siis synnykään sen oikean lahjan löytämisestä perheenjäsenelle, jolla on jo kaikkea, vaan siitä, että laittaa pikkulinnuille lyhteen, tekee lahjoituksen hyvään tarkoitukseen tai kirjoittaa saajaa lämmöllä ajatellen tavallista pitemmän viestin joulukorttiin. Joulumieli ulottuu kaikkialle, eikä sen tarvitse sulkea ulkopuolelle niitä, jotka eivät joulua syystä tai toisesta vietä. Valoa ja lämpimiä ajatuksia ei koskaan ole liikaa.

Minkälaisella asenteella joulun sitten voisi ottaa vastaan? Joulustressi tarttuu helposti, kun ympärillä kaikki puuhaavat samaa. Sitä saattaa itsekin huomaamattaan levittää. Mutta itseensä ja muihin stressaajiin voi kuitenkin suhtautua lempeästi ja ymmärtäen. Pahaa kukaan ei sillä tarkoita, että yrittää kerta toisensa jälkeen luoda ikimuistoisen joulun. Itsensä kuunteleminen ja pysähtyminen voivat auttaa niin rauhoittumisessa kuin jouluhengen löytämisessäkin.

Sydämeeni joulun teen

Jo ennen joulua voi miettiä, mikä joulussa on tärkeintä. Minkälaisia ovat parhaat joulumuistot? Usein ne eivät liity lahjapakettien sisältöön tai yltäkylläisyyteen, vaan juuri kynttilöiden valoon, joulukuusen tuoksuun ja pipareiden leipomiseen lasten kanssa. Niille hetkille kannattaa varata aikaa. Niin, että on läsnä, eikä mieti seuraavasta ohjelmanumerosta suoritumista. Entä voisiko jonakin vuonna kokeilla joistakin perinteistä luopumista? Niihin voi aina halutessaan palata. Niinkin voi käydä, että huomaa jouluisen tunnelman syntyvän hyvin vähällä.

Kun aika tuntuu hupenevan tai pinna kiristyy, on aika pysähtyä ja hengittää syvään. Läsnäoloa voi tehostaa keskittymällä hengittämiseen tai viemällä kaiken huomion kehoon tai siihen, mitä on parhaillaan tekemässä, oli se sitten joulupuuron hämmentämistä tai lasten puuhien seuraamista. Tai istumalla hetkeksi kynttilänvaloon, hyasintin tuoksua aistimalla tai joululaulua kuuntelemalla mitään muuta huomioimatta. Ja jos se ei onnistu, suhtaudu silti itseesi lämmöllä ja ilman syytöksiä ja yritä myöhemmin uudelleen.

Joulun valmistelusta voi myös tehdä osan valon juhlaa, jottei se olisi vain koetteleva ajanjakso ennen hengähtämistä. Joululahjoja voi valita ja miettiä rauhassa etukäteen, niiden saajaa lämpimästi ajatellen. Joulukorttien tekeminen, lahjojen paketoiminen tai joulukoristeiden askartelu on kaikki käsillä tekemistä mukavaa tarkoitusta varten. Se vie ajatukset joulutunnelmiin ja pois työasioista ja tietokoneelta.

Joulupukki matkaan jo käy 

Hermostuttavin tapa hankkia joululahjoja on mennä viime tingassa ostoskeskukseen ja tungeksia toppatakki päällä muiden epätoivoisten seassa. Silloin saattaa tulla myös ostaneeksi lahjan, jonka valintaperusteita ei muutaman päivän kuluttua edes ymmärrä. Tilanteen voi torjua etukäteissuunnittelulla ja vaikka tilaamalla lahjat netistä. Aikuiset voivat myös sopia keskenään, että lahjojen ostamisen sijaan käydään vaikka yhdessä ulkona syömässä.

Itse voi tehdä monenlaisia lahjoja ja itse askarreltu joulukortti voi hyvinkin korvata lahjan. Lahjavalintoja voi myös tehdä eettiset näkökulmat huomioiden: voi pyrkiä ostamaan kotimaisia käsitöitä, reilun kaupan tuotteita tai tukea hyväntekeväisyyttä ostamalla aineettoman lahjan. Silloin joulumieli leviää myös lahjan tekijälle – tai lahjan saajoja on useampia kuin yksi. Entä lahjakortti luontaishoitoon tai meditaatiokurssille? Kirpputoreiltakin saattaa löytyä kauniita, ajan patinoimia lahjoja, joilla on tarina.

Joululahjat voi myös valmistaa itse. Helppo lahja syntyy, kun ostaa pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä ja laittaa ne kauniiseen purkkiin. Suklaarasian voi korvata itsetehdyillä konvehdeilla ja lapset voivat askarrella lahjaksi vaikkapa joulukuusenkoristeita. Käsistään kätevät voivat valmistaa himmelin tai vaikka olkipukin pitkiä perinteitä vaalien. Lahjojen tekemisestä tulee tekijällekin hyvä mieli.

Kun joulusta tekee valopilkun, sitä viettämällä kootut voimat riittäävät kenties jopa kevääseen asti. Ja joulumieleksi kutsuttu lempeä olotila ei päätykään, kun juhlat ovat ohi.

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net