Ikivanhoilla shamaanien rituaaleilla vapautat traumoja ja päästät irti menneestä https://pixabay.com/fi/kansallisten-tansseja-koryak-2291664/
07.12.2017

Ikivanhoilla shamaanien rituaaleilla vapautat traumoja ja päästät irti menneestä

Rikkinäisyys haavoittaa sisimpäämme ja saattaa lopulta syödä jopa kaiken liikenevän voiman ja energian. Sisin voi myös olla vereslihalla niin pitkään, ettei enää edes muista millaista on olla ehjä ja energinen, oma itsensä. Yksi eheytymistä edistävä keino saattaa löytyä shamaanien parista, joiden parantamistekniikoita on käytetty keskuudessamme jo tuhansien vuosien ajan. Shamanistiset opit voivat muun muassa auttaa päästämään irti traumoista, tunnepuolen ongelmista ja itsetuhoisista käyttäytymismalleista, jotka aiheuttavat meille moninaista tuskaa.

Mutta mikä on ihmisen sisin? Kautta aikain filosofit, tietäjät ja teologit ovat yrittäneet määritellä sen. Nykyään sisimmälle onkin olemassa useita eri määritelmiä, mutta toimiva näkökulma parantavassa ja muuntuvassa konseptissa on haastava. Ehkä sisimmän voisikin määritellä ”elinvoimaksi”. Tämä on se ”voima”, joka ohjaa fyysistä elämäämme maapallolla. Kielikuvallisesti ajateltuna sisin on siis kehossamme – ja suolistossamme. Yksi shamaanisen sielunhoidon tarkoituksista on kerätä meihin mahdollisimman paljon elinvoimaa – niin paljon, kuin se on mahdollista. Siinä ei ole kysymys mistään epätavallisesta, vaan elämän luonnollisesta ilmentymästä.

Miten sisimpämme voi haavoittua? Se tapahtuu usein hyvin nuorena – aikana, jolloin emme osaa selittää tapahtunutta. Tämän vuoksi emme usein tiedosta, että toistamme elämässämme haitallisia käyttäytymismalleja aikaisen rikkoutumisen vuoksi. Pyrimme kuitenkin palauttamaan menetetyn elinvoiman uudelleenkokemalla samat tunnepuolen haavat uudelleen ja uudelleen. Tämä voi olla hyvin kivuliasta, mutta kivun on tarkoitus herättää tietoisuutemme siihen, että meidän tulisi palauttaa elinvoimamme ja elpyä. Tässä tilassa sisimmän eheyttämiseen liittyvät tekniikat ja meditaatio ovat arvokkaita apukeinoja.

Useat oireet voivat liittyä sisimmän haavoihin; esimerkiksi ihmiset, jotka tuntevat tarkkailevansa omaa elämää ulkopuolisin silmin, kauempaa, ovat saattaneet kokea sisimmän rikkoutumisen. He eivät ole läsnä elämässä, vaan kokevat pelkoa ja kyvyttömyyttä luottaa muihin ihmisiin. Myös vakava masennus tai krooninen sairaus saattavat olla oireita sisimmän rikkinäisyydestä. Shamanistisessa maailmankatsomuksessa voima ja terveys kulkevat käsikädessä – jos keho on täynnä voimaa, ei sillä ole tilaa sairaudelle.

Sisimmän palauttaminen ehjäksi

Traumojen ja tunneperäisten haavojen parantamisessa shamanismi ei jumita menneissä tapahtumissa. On olemassa vain valtava, mahtava, jatkuvasti muuttuva tämä hetki, jossa ei ole erillistä menneisyyttä, nykyisyyttä tai tulevaisuutta. Sisimmän eheyttäminen on vaativa shamanistinen istunto, jossa shamaani jäljittää henkimatkalla ihmisen "ehjät palaset" henkimaailman tasoilta. Jos palaset ovat toisen henkilön hallussa, on ne voitettava takaisin.

Parantavan istunnon aikana shamaaninen hoitaja voi siirtyä lineaarisen ajan ulkopuolelle ja mennä siihen paikkaan, jossa traumaattinen tapahtuma elää yhä ihmisessä – hän voi paikantaa lukkiutuneen elinvoiman ja palauttaa sen. Joskus pidemmän ajan traumaa purettaessa shamaani hoitaa koko esipolvien ketjua ajassa taaksepäin. Tätä tehdään Suomessa paljon sotien aiheuttamien traumojen, alkoholismin ja häpeän hoidossa. Vasta kun lukkiutunut elinvoima on palautettu, toipuminen voi todella alkaa.

Olennainen ero sisimmän palauttamisen ja esimerkiksi psykoterapian välillä on se, että sisimmän palauttaminen keskittyy kadotetun elinvoiman palauttamiseen ja yhdentämiseen – se ei keskity siis itse traumaan. Psykoterapeutti ei puolestaan kysy ”missä on kadonnut sisimpäsi ja miten saamme sen takaisin?” Nämä kaksi menetelmää sopivat kuitenkin käytettäväksi myös yhdessä.

Kaikkein tehokkain tapa voikin olla näiden keinojen yhdistäminen; ensin etsiä kadotettu elinvoima sisimmän hakemisen kautta, jonka jälkeen tukea prosessia terapian avulla. Näin tietoisuus tulee osaksi paranemista, kun epämiellyttävät tunteet purkautuvat. Tunnesäikeiden hajoaminen voi olla haastavaa, sillä ihminen saattaa kokea alkuperäisten tunteiden perimmäisen kivun. Oikotietä ei silti ole, syvät haavat paranevat vasta, kun tuskalliset tunteet vapautuvat. Mikä parasta, tämä vaihe menee kuitenkin ohi.

Toisen elinvoimaan takertuminen

Sisimmän palautusprosessi on yksi tapa palauttaa ja ylläpitää elinvoimamme. Toinen tapa on olla pitämättä kiinni kenenkään toisen elinvoimasta. Me kaikki viemme joskus toisen ihmisen energiaa - tai pidämme siitä kiinni. Tätä kutsutaan sisimmän takertumiseksi. Muun muassa kateus, arvostelu ja mustasukkaisuus ovat esimerkkejä takertumisesta. Tällainen suhde toiseen ihmiseen tuo mukanaan ongelmia ja vaikeuksia – vähentäen elinvoimaamme.

Jos sisimpäsi on takertunut, voit käynnistää shamaanien parannusretriitin. Retriitin tarkoituksena on pyytää henkiä paljastamaan niiden ihmisten nimet ja kasvot, joiden elinvoimaan olet sotkeutunut tai jotka ovat yhä sinun elinvoimassasi kiinni. Varaa elpymismatkaasi aikaa noin kaksikymmentä minuuttia. Sinun henkinen liittolaisesi voi ohjata sinut paikkaan, jonne ihmiset, joihin olet takertunut, ovat kokoontuneet. Saatat myös yllättäen tulla tietoiseksi siitä, keitä nämä ihmiset ovat. Kaikki menetelmät ovat yhtä päteviä tässä eheytymisharjoituksessa – ei ole oikeaa eikä väärää tapaa. Joskus ihmiset tulevat ohjatuksi esimerkiksi järvelle, ja kun he kurkistavat veden pintaan, he näkevät heijastuksena ne henkilöt, joihin he ovat sotkeutuneet.

Kun palaat sisimmän hakumatkaltasi, olisi tärkeää kirjoittaa ylös tapahtumat ja kohtaamiesi henkilöiden nimet, kun ne ovat vielä tuoreessa muistissa. Muista, että sinun ei tarvitse tuomita itseäsi takertumisistasi – me kaikki teemme sitä. Erona on, että sinulla on nyt mahdollisuus palauttaa tasapaino. Nyt olet tietoinen siitä, mitä sinun tarvitsee vapauttaa ja palauttaa.

Tuliseremonia

Myös tuliseremonian avulla voidaan palauttaa sisimmän takertuneet osat ehjään tilaan. Tämä voidaan tehdä joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Osallistujat voivat tukea prosessia käyttämällä helistimiä, rumpuja tai laulaa mukana. Toteuta tuliseremonia mieluiten ulkona, turvallisessa paikassa.

Kutsu henkiä, pyydä heiltä apua ja ilmoita aikomuksesi tarkasti – ”vapautan sisimpäni osat, jotka pitävät kiinni toisten ihmisten sisimmistä!” Tämän jälkeen revi ja polta muistiinpanot, joihin olet aiemmassa vaiheessa kirjoittanut kohtaamiesi henkilöiden nimet. Tunne, kuinka tuli polttaa sinut irti niistä, joihin olet takertunut. Kun kaikki laput on poltettu, kiitä henkiä tuesta ja lopeta rituaali meditoimalla mieli rauhalliseksi.

Vaikka rituaali on valmis, saatat silti muistaa ylimääräisiä nimiä, kasvoja, tapahtumia, jotka liittyvät sisimmän takertumiseen. Tämä on normaalia, sillä olet avannut ovat upotettuihin muistoihin. Tuliseremonia voidaan toistaa koska tahansa, jolloin lisää elinvoimaa vapautuu käyttöösi.

Lähde: http://www.consciouslifestylemag.com/shamanic-soul-retrieval/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net