Kotihaltijat ja tupatontut ovat usein ihmiselle näkymättömiä, mutta joka torpassa majailevia ja kujelevia olentoja. Niiden tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia, ettei tuli karkaa pesästä ja että asukkaat käyttäytyvät hyvin. Jos tuvan ilmapiiri muuttuu liikaa, ilmassa on ankaruutta ja kyräilyä, silloin kotihaltijalta ja tupatontulta pitää ottaa luulot pois.
Haltijat, nuo mytologiset olennot, jotka joillekin tuovat mieleen Tolkienin tarinoiden suippokorvaiset, taitavasti miekkaa ja jousipyssyä käyttävät liehutukat. Toisille ne taas ovat tuttuja suomalaisesta kansanperinteestä, joka vilisee tonttuja, henkiä, metsäneitoja ja maahisia. Mikä on oikeasti haltija?
Wanhoissa tarinoissa kodinhaltijat olivat perheen auttajia ja omaisuuden kartuttajia. Kunnioitettu kodinhaltija suojeli taloa, mutta loukattuna se saattoi sytyttää jopa tulipalon tai aiheuttaa muita ikäviä vahinkoja.
Muinaisissa tarinoissa metsän väki asusti muurahaispesässä, metsänlinnassa, jonka kautta ihmiset ja metsän haltijat kommunikoivat keskenään. Metsänhaltijaan sai yhteyden uhraamalla muurahaiskekoon hopeaa, viinaa tahi verta sormestaan. Metsämies taas pani saaliinsa suolet muurahaiskeon alle. Jos haltijoita ei pitänyt tyytyväisenä, niin perästä kuului.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net